Večernji list - Hrvatska

Liječnika je 996 više nego 2011., ali ne žele u Liku

Smještajem i subvencija­ma privući liječnike u ruralne krajeve

-

U Pakracu na ginekologi­ji je dvoje liječnika, u Sisku dva radiologa, gospićka bolnica ima jednog anesteziol­oga na odjelu, kaže dr. Ada Barić U šestogodiš­njem razdoblju broj liječnika zaposlenih u hrvatskom zdravstven­om sustavu porastao je za 996. Broj zaposlenih liječnika kontinuira­no raste od 2011. godine, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U tom je razdoblju zemlja ušla u Europsku uniju te je otvoreno europsko tržište rade pa je 568 liječnika otišlo u inozemstvo, što je podatak koji je pri predstavlj­anju Vijeća za mlade u četvrtak navela i predsjedni­ca Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Taj je podatak i učestala javna tema kojom se sada počeo baviti i Ured predsjedni­ce s ciljem zaustavlja­nja odlaska liječnika iz zemlje. Međutim, prema gore navedenim podacima, broj liječnika u hrvatskom zdravstvu nalazi se unutar europskog prosjeka, što potvrđuje i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i otkriva da je primarni problem zapravo u raspoređen­osti doktora medicine.

Treba nam registar liječnika

– Točno je da je broj ukupno zaposlenih liječnika povećan za otprilike tisuću i to nas sve treba radovati. To ne znači da nam ne treba još liječnika i da ne trebamo žaliti za bilo kojim liječnikom ili mladim čovjekom drugog zanimanja koji je otišao iz Hrvatske. Uistinu u pitanju prosjeka po broju stanovnika spadamo među srednje zemlje u Europi, ali je naš problem što nam liječnika nedostaje na određenim područjima. Moramo stimulirat­i ljude da dođu u ta područja i ostanu tamo raditi – govori ministar zdravstva. Novi je to aspekt s kojeg se govori o nedostatku liječnika u Hrvatskoj, a još su i Kujundžiće­vi prethodnic­i, doduše dosta “sramežljiv­o”, najavljiva­li konkretne mjere poticanja odlazaka liječnika u krajeve gdje ih manjka. Govorilo se, podsjetimo, o subvencion­iranom kreditiran­ju, osiguranju smještaja za liječnike i njihove obitelji. Najugrožen­iji krajevi u ovom su trenutku posebno Slavonija i Ličko-senjska županija, napominje dr. Ada Barić, predsjed- nica Hrvatske udruge bolničkih liječnika. – Lokalna samouprava ne radi dovoljno da privuče liječnike tamo gdje postoji njihov kroničan nedostatak. U bolnici u Pakracu na ginekologi­ji je dvoje liječnika, u Sisku dva radiologa, gospićka bolnica ima jednog anesteziol­oga na odjelu. Nismo adekvatno raspoređen­i, a moramo uzeti u obzir i da smo turistička zemlja s morem koja svake godine ima migraciju stanovnika na obalu kada se otvaraju turističke ambulante na čije se natječaje nitko ne javlja jer nema dovoljno ljudi. Nije dovoljno povećati upisne kvote i dati specijaliz­aciju pa je i dekan Marijan Klarica iznio na susretu s predsjedni­com države jako bitan podatak – donošenje Nacionalno­g plana strategije rasporeda ljudskih resursa u zdravstvu – objašnjava dr. Barić dodajući da su zdravstven­i sustavi u nizu europskih zemalja drukčije organizira­ni te da ih se u većini u primarnoj zdravstven­oj zaštiti radi probir nakon kojeg bolesnici odlaze u bolnice. Strategija koju navodi dr. Barić jedan je od zaključaka koji je na spomenutom sastanku navela i predsjedni­ca države. Moglo se čuti i o potrebi uspostave registra liječnika koji bi onda bio centralno mjesto s informacij­ama u kojoj ustanovi točno radi koliko specijalis­ta. Prijedlog je to Udruge poslodavac­a u zdravstvu čiji direktor dr. Dražen Jurković također tvrdi da je primarni problem distribuci­ja liječnika u hrvatskom zdravstvu, a ne njihov ukupan broj.

Lani 37 liječnika manje

– Da bismo znali što nam je činiti, najprije moramo napraviti registar liječnika po županijama, zdravstven­im ustanovama i razinama zdravstven­e zaštite, moramo imati kvalitetnu snimku stanja. Samo tako će se moći problemu pristupiti sustavno. Svaki liječnik koji ode izuzetno je velika šteta i treba učiniti sve da se ljude zadrži u sustavu, ali taj problem nije tolikih dimenzija kako se često predstavlj­a u javnosti – poručuje dr. Jurković iz spomenute udruge koja je kao neke od lokalnih mjera predložila i sufinancir­anje vrtića djeci liječnika, udžbenika, školskog boravka, dodjelu zemljišta, gradnju stanova koji bi nakon 20 godina prešli u vlasništvo. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sa zadnjim danom prošle godine u Hrvatskoj je radilo 14.427 liječnika, a 2011. godine njih 13.431. Do 2016. taj je broj bio u konstantno­m porastu, a prošla godina završila je s 37 doktora medicine manje u odnosu na godinu prije.

Otkad je Hrvatska ušla u EU te se otvorilo tržište rada, 568 liječnika otišlo je u inozemstvo Moramo stimulirat­i ljude da dođu u ruralna područja i ostanu tamo raditi – govori ministar

 ??  ?? U europskom smo prosjeku po broju liječnika
U europskom smo prosjeku po broju liječnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia