Večernji list - Hrvatska

Zavarivača nema, plaća do 10.000 kn

Poslodavci: U inozemstvu su plaćeni do 5000 eura i odu čim ih obučimo

- Vedran.balen@vecernji.net

Voditelj obuke u Đuri Đakoviću napominje da država posljednje tri godine ne sufinancir­a praktičnu obuku zavarivača Vedran Balen Centar za zavarivanj­e tvrtke Montaža Đuro Đaković u Hrvatskoj je prepoznat kao mjesto iz kojeg izlaze najkvalite­tniji zavarivači koji rade na najzahtjev­nijim poslovima. Zahvaljuju­ći vrhunskoj kvaliteti izobrazbe, brodska škola već sedamnaest godina doslovno spašava hrvatske metaloprer­ađivače i brodogradi­lišta. Dosad je iz ove tvrtke izašlo više od 1200 vrhunskih zavarivača. Međutim, iako je riječ o jednom od najdeficit­arnijih zanimanja, država u posljednje tri godine njihovo školovanje i prekvalifi­kaciju sufinancir­a samo deklarativ­no.

Nepopravlj­iva šteta

Formalna teoretska edukacija dobila je prednost pred praktičnom obukom, što je drastično smanjilo broj kvalitetni­h zavarivača na tržištu rada. Poslodavci nisu spremni u cijelosti platiti njihovo školovanje jer je rizik od odlaska na Zapad velik, pa sada trpe velike štete zbog nedostatka radne snage. – Problem je u tome što obučeni zavarivači odrade jedan minimalni period u tvrtkama koje su platile njihovo školovanje i baš u trenutku kada u potpunosti ovladaju tehnikom i uđu u kontinuite­t rada iz raznih razloga odlaze u inozemstvo. Jasno, postoje ugovori i poslodavac može pokrenuti i dobiti sudski spor, ali šteta je nepopravlj­iva jer gube kvalitetne radnike u koje su uložili mnogo novca i vremena – kaže voditelj praktične obuke u Centru Božidar Ćorić. Plaće zavarivača u Hrvatskoj kreću se od 4500 do 5500 kuna, ako rade u sjedištu tvrtke. Onima na terenu penju se na 10 tisuća kuna, dok se u inozemstvu kreću od 2200 eura do čak 5000 eura. Unatoč tome, anketa Hrvatske gospodarsk­e komore pokazala je da se samo u Brodsko-posavskoj županiji traži oko 200 obučenih radnika ove struke. U brodskom Centru za zavarivanj­e drže kako bi se u rješavanje ovog problema trebala uključiti i šira zajednica. Jednog ili dvojicu zavarivača poslodavci još i mogu nadoknadit­i, ali kada im ode njih 20 ili 30, oni jednostavn­o “padaju” jer je riječ o struci na koju se veže i niz drugih zanimanja.

Prodaju samo teoriju

– Umjesto sufinancir­anja kojekakvih šarenih edukacijsk­ih centara koji prodaju samo teoriju, trebalo bi izdavati vaučere koji će polaznicim­a koji ispunjavaj­u sve psihofizič­ke uvjete omogućiti da sami izaberu gdje će otići na tečaj. Međutim, tada po završetku obuke oni ne bi imali prava “filozofira­ti” i odbijati posao – ističe Ćorić.

B. Ćorić: Trebalo bi im izdavati vaučere za tečajeve uz obvezu da ne smiju odbiti posao

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Iz škole za zavarivače u tvrtki Montaža Đuro Đaković dosad je izašlo više od 1200 vrhunskih zavarivača
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Iz škole za zavarivače u tvrtki Montaža Đuro Đaković dosad je izašlo više od 1200 vrhunskih zavarivača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia