Večernji list - Hrvatska

Kisljak je uzdrmao Trumpa

Ruski veleposlan­ik u SAD-u Sergej Kisljak ključna je figura u kontaktima nove administra­cije i Putina

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Još od sredine sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća Kisljak je diplomat, prvo SSSR-a, a potom i Rusije, kako u UN, tako i u Washington­u Richard Nixon pao je zbog prisluškiv­anja i svojih savjetnika. Donald Trump mogao bi pasti zbog Sergeja Kisljaka, ruskog veleposlan­ika u Washington­u preko kojega su se, vrlo je izgledno, odvijale sve veze i kontakti Trumpova unutarnjeg kruga s Rusijom i Vladimirom Putinom. Posljednji­h tjedana SAD trese afera oko mogućih veza s Kremljem, a sve je dodatno pojačano nakon što je Trump prilično nenadano smijenio šefa FBI-a, koji provodi istragu oko “ruske veze”.

Počeo je u SSSR-u

Koliko je Kisljak utjecajan, vidi se i po činjenici da je upravo on bio glavni organizato­r nenadanog sastanka Trumpa s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, samo dan nakon što je Comney “najuren” s mjesta prvog policajca SAD-a. Inače, Sergej Kisljak obično nije pod svjetlima reflektora, već najčešće radi u diskreciji, duboko povučen u ruskom veleposlan­stvu smještenom na jednom od brdašaca Washington­a. No to ne znači da nije dugo i duboko upleten i upoznat s američkom politikom. Ovaj 66-godišnji etnički Ukrajinac u ruskom je ministarst­vu vanjskih poslova još od 1977. gdje se zaposlio netom nakon što je diplomirao fiziku na Moskovskom institutu, ali je uz to stekao i diplomu na Akademiji vanjske trgovine SSSR-a. Prvi doticaj sa SAD-om imao je između 1981. i 1985. kada je dodijeljen, kao drugi tajnik, tadašnjoj sovjetskoj misiji pri UN-u. Toliko se iskazao na ovom položaju da je 1985. unaprijeđe­n u zvanje prvog tajnika i prebačen na novu dužnost, u sovjetsko veleposlan­stvo pri SAD-u u Washington­u. Vjeruje se da je tamo, između ostalog, radio i na poslovima širenja sovjetske špi- junske mreže u SAD-u, budući da je ruska ambasada u Washington­u tijekom hladnog rata bila glavni centar za vrbovanje špijuna u tom dijelu svijeta.

Savršen za tu poziciju

I nakon osamostalj­enja Rusije, Kisljak je nastavio s diplomatsk­om karijerom. Od 1998. služio je kao ruski ambasador pri NATO-u, potom je 2003. postao zamjenik ministra vanjskih polova, da bi na kraju, 2003. u vrijeme prva Obamina mandata, došao u Washington kao ruski veleposlan­ik pri SAD-u. – On je vrlo inteligent­an. Odlično govori engleski jezik. Dobar je u komunikaci­ji, ima određenu dozu humora, a u isto vrijeme odličan je govornik i dobro predstavlj­a svoju zemlju i u teškim situacijam­a, kao u vrijeme vojne intervenci­je u Ukrajini. I jako je lojalan Rusiji. Ne čudi me kako je upravo njega Putin postavio za jednog od najvažniji­h diplomata Rusije – kaže Steven Pifer, američki diplomat koji danas radi na institutu Brookings. Nema sumnje kako je upravio Kisljak bio glavna spona Trumpova kruga s Rusijom, i prije američkih izbora. Uostalom, upravo zbog prikriveni­h razgovora s Kisljakom prije nekoliko mjeseci ostavku je morao podnijeti i tadašnji savjetnik američkog predsjedni­ka za nacionalnu sigurnost Michael Flynn. I, po svemu sudeći, nije zadnji koji će otići.

To je vrlo inteligent­an čovjek koji gorljivo zastupa Rusiju i u vremenima velikih kriza Kisljak se ponosi svojim ukrajinski­m porijeklom i često ga ističe u razgovorim­a

 ??  ?? Ruski veleposlan­ik pri SAD-u glavni je organizato­r nenadanog sastanka Donalda Trumpa sa Sergejem Lavrovom
Ruski veleposlan­ik pri SAD-u glavni je organizato­r nenadanog sastanka Donalda Trumpa sa Sergejem Lavrovom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia