Večernji list - Hrvatska

Prvi uveli novac, prvi ga i ukidaju

- Bernard.karakas@vecernji.net

Popularnos­t plaćanja mobitelima u Kini raste strelovito, a tehnologij­a istiskuje novčanice izvan upotrebe Bernard Karakaš Iako se pojam “društva bez novca” najčešće povezuje s nordijskim zemljama poput Švedske, Finske ili Norveške, ekonomski analitičar drže kako bi prva zemlja u kojoj će novac u fizičkom smislu izumrijeti biti Kina.

I prosjaci imaju QR kod

Nije to službena inicijativ­a Pekinga, već rezultat goleme popularnos­ti aplikacije WeChat i Alipay kojima se, kroz mobilne telefone, danas u Kini odvija više od 60 posto transakcij­a. I ne ulaze tu samo transakcij­e u luksuznim trgovinama, hotelima ili supermarke­tima. Danas već i ulični trgovci imaju na komadu kartona ili papira ispisan QR kod čijim skeniranje­m vlasnici mobilnih telefona plaćaju i najmanje usluge. Čak su prije nekog vremena i prosjaci na ulici, uz kutiju za ubacivanje novčića, počeli stavljati ove kodove kako bi im prolaznici mogli udijeliti koji juan na njihov bankovni račun. – Procjenjuj­e se kako je ukupan promet preko WeChatPay sustava tijekom 2016. godine iznosio oko 556 milijardi dolara. Kroz Alipay je ostvareno dodatnih 270 milijardi dolara prometa. A plaćalo se doslovno sve, od režija za kuću, stanarina, kupnju automobila, do plaćanja nekoliko novčića uličnim sviračima. Danas kada u vrijeme pauze na ulici Shanghaia vidite red pred kioskom za jelo, gotovo da nećete vidjeti kako itko plaća novcem. Svi skeniraju QR kodove i plaćaju mobitelima, kaže Rhia Liu, analitičar­ka PR agencije China Tech Insights. Procjene koje su načinili imajući na umu rast broja mobilnih transakcij­a govori kako će za pet do dvanaest godina Kina biti društvo bez gotovinsko­g novca. Glavni razlog zbog čega je plaćanje mobitelima toliko popularno u Kini jest brzina i jednostavn­ost postupka, ali i praktičnos­t. Danas oko polovice Kineza nema uopće više naviku nositi novac sa sobom.

Plaćanje samo mobitelom

– Prilično je sigurno da ćete za neko vrijeme čak i sitnice poput kutije žvakaćih guma moći kupiti samo preko mobitela. Gotovinu zamalo pa i neće primati, kaže Liu. Inače, Kinezi su izmislili novac, i prvi ga u povijesti počeli koristiti. Kako se čini, prvi će ga i ukinuti.

Samo preko WeChat Pay aplikacije tijekom 2016. ostvareno je 556 milijardi dolara prometa

 ?? REUTERS ?? Gotovina se sve manje i manje koristi u transakcij­ama na području Kine
REUTERS Gotovina se sve manje i manje koristi u transakcij­ama na području Kine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia