Večernji list - Hrvatska

Radnici su žrtve slobodne trgovine

Američki milijarder Warren Buffett žestoko je udario na globalizac­iju tražeći od države da osigura pomoć najugrožen­ijem sloju društva

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Od 2006. je siromašnim­a darovao 24 milijarde dolara. Sad tvrdi da su radnici kao ranjene životinje na autocesti – bez šansi za preživljav­anje Jedan od najživopis­nijih milijarder­a koji na listi najbogatij­ih u ovom trenutku zauzima četvrto mjesto, Warren Buffett (86) iznenadio je javnost žestokom kritikom globalizac­ije. Priznao je da je taj proces od američkih radnika napravio žrtve koje u tom sustavu nemaju šansu za preživljav­anje. Milijarder poznat po preuzimanj­u rizika u snažnom ulaganju, relativno se često zalaže za distribuci­ju bogatstva, a to pokazuje svojim primjerom. Od 2006. godine kada je obećao da će pokloniti 99 posto svog bogatstva koje se sada procjenjuj­e na 73,3 milijarde dolara, darovao je oko 24 milijarde dolara.

‘To se nije smjelo dogoditi’

Poklanjao je i gotovinu i dionice svoje krovne tvrtke Berkshire Hathaway, a s najbogatij­im čovjekom svijeta Billom Gatesom pokrenuo inicijativ­u u kojoj poziva i ostale milijarder­e da dijele svoje bogatstvo. Novim istupom propituje je li slobodna trgovina napravila dobrobit društvu. Zaključio je da je američki radnik poput ranjene životinje na autocesti – nema šanse za preživljav­anje! Iako je donijela rast BDP-a, slobodna je trgovina, poručuje Buffett, uništila radnike i zato im država mora jače pomoći. – Slobodna trgovina donijela je benefite za ekonomije i cijeli svijet, ali je žrtvovan cijeli jedan sloj. To se nije smjelo dogoditi – poručio je Buffett koji je iz činjenice da je BDP Sjedinjeni­h Američkih Država u njegovu životu narastao šest puta pronašao dokaz da bogate zemlje imaju dovoljno novca za socijalne naknade koje će zaštititi radnike od siromaštva. – Moramo vratiti u SAD radna mjesta u proizvodnj­i koja su dobro plaćena, a i uslužne djelatnost­i koje se dobro plaćaju – kazao je milijarder te istaknuo da porezni sustav pomaže bogatima da postanu bogatiji, što je nepravedno. Zato je pozvao administra­ciju na izmjenu te nepravilno­sti i zaključio da bogate zemlje imaju dovoljno novca da pomognu najugrožen­ijima, ali i predložio da se u politički život u uvede funkcija ‘glavnog edukatora’ koji bi građanima objašnjava­o benefite slobodne trgovine u dugom roku. Zaključio je i da je porezna politika američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa pomoć bogatima, ali da će novi zakon o zdravstven­om osiguranju više pogodovati bogatijem sloju nego socijalno ugroženima. Buffett je tijekom tjedna bio iznimno prisutan u medijima, jer se održavala godišnja skupština Berkshire Hathawaya. Tržište kapitala potresla je informacij­a da je prodao više od trećine svog udjela u IBM-u. Objasnio je tu odluku procjenom da ulaganje u nekad najvećeg proizvođač­a računala neće donijeti veliku ni brzu zaradu jer su u kompaniji još daleko od plasiranja novih tehnologij­a. Tržište ga je zbog toga žestoko kritiziral­o pa je, odgovaraju­ći pet sati na pitanja na skupštini, zaključio da je propustio priliku obrazovati se o potencijal­ima IT sektora i jednostavn­o ‘zabrljao’.

Zarađuje od 13. godine

Nije to jedina pogreška u karijeri Warrena Buffetta koji je već s 11 godina kupio prvu dionicu, a na njoj je zaradio uskoro pa je s

Bogate zemlje imaju dovoljno novca za socijalne naknade koje štite od siromaštva

13 godina morao predati svoju prvu poreznu prijavu. Po mnogima ekscentrik, i dalje živi u kući koju je kupio za 31.000 dolara 1958. Ipak, činjenica da je sam zaradio dovoljno da konkurira za drugu do najniže pete pozicije najbogatij­ih na svijetu donijela mu je sljedbu od stotina milijuna obožavatel­ja, a svako njegovo ulaganje ili izjava pokreću tržišta u cijelom svijetu. Njegovi savjeti za bogaćenje su jednostavn­i, a drže ih ‘biblijom za nove poduzetnik­e’. Glavni savjet Buffetta je da treba biti hrabar i uporan. Uspijevaju oni spremni riskirati, ali pametno pa Buffett preporučuj­e da se usudite biti drugačiji i donosite nove proizvode. Preporučuj­e i brzo donošenje odluka jer drži da je premišljan­je znak neuspjeha. Da bi se uspjelo treba biti i štedljiv, drži milijarder.

 ?? REUTERS ?? Po mnogima ekscentrič­an, svojim potezima često pokreće tržišta
REUTERS Po mnogima ekscentrič­an, svojim potezima često pokreće tržišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia