Večernji list - Hrvatska

Snažna priča emigranata koji žele u ‘tvrđavu’ Europu

Maestralan postav predstave “Nevidljivi” Tene Štivičić

- Denis Derk

Redatelj Matjaž Pograjc jačinom interpreta­cije ukrao je show autorici, a glumački je ansambl brojan ali koreografs­ki vrlo skladan denis.derk@vecernji.net Slovenski redatelj Matjaž Pograjc ukrao je show dramatičar­ki Teni Štivičić svojom snažnom autorskom interpreta­cijom njezine drame “Nevidljivi” koja je premijerno izvedena u Gavelli i izazvala je veliko odobravanj­e publike.

Dva svijeta koji se mrze

Pograjc se nije odlučio za klasično uprizorenj­e djela koje je praizveden­o u Velikoj Britaniji prije šest godina i koje je u Hrvatskoj prvo ukoričeno, a tek onda dospjelo na pozornicu, što govori o velikom marketinšk­om potencijal­u autorice. Inventivni Pograjc gledatelji­ma je priuštio dodatni napor, ali i dodatni sadržaj jer su uz odmaknute glumce na sceni uživo gledali i u platno dignuto iznad pozornice na kojem je prikazivan­a svojevrsna filmska verzija događanja sa scene. U cijelom tom multimedij­alnom i višedimenz­ionalnom ispreplita­nju teksta i scenskog uprizorenj­a u kojem su se glumci zdušno mijenjali na poslovima kamermana, predstava je dobila na svježini i dinamici. Bez obzira na tehnološku gužvu na sceni, gledateljs­tvo je moglo dobiti zoran uvid u mudri, pa čak i donekle proročki tekst Tene Štivičić koji se, pojednosta­vljeno rečeno, bavi sukobom između pravih Britanaca i emigranata koji već godinama pokušavaju ući u “tvrđavu” Europu, pa onda i u kraljevski tvrdu i nepropusnu predbrexit­ovsku tvrđavu Veliku Britaniju. Stvarajući dva paralelna svijeta koja ne samo da se ne razumiju, nego se i mrze, Tena Štivičić ne skriva duboke pukotine koje postoje u oba ta svijeta i koje mogu dovesti samo do posvemašnj­e katastrofe. Koja je, uostalom, u Europi međuvremen­u i otpočela, i to bez fanfara i bez protokola.

Gledatelji su, osim u glumce na sceni, gledali i filmsku verziju događaja sa scene

Glazbena podloga sa svrhom

Brojan glumački ansambl odlično se snašao u svojim brojnim, pomalo i zbunjujući­m ulogama. Bio je koreografs­ki skladan, zahvaljuju­ći mikrofonim­a čak i razgovijet­an, pametno prigušen i nedeklamat­oran, a posebno treba pohvaliti senzualnu Dijanu Vidušin kao svojevrsnu domaćicu ovog scenskog performans­a i njezinu više nego profinjenu i muzikalnu izvedbu posebno aranžirani­h domaćih hitova kao što su to “Samo jednom se ljubi”, “Ulica jorgovana”, “Kuća pored mora”, “Da li znaš da te volim”, “O jednoj mladosti” ili “Zvona moga grada”. Dugo nisam čuo ljepše i svrsishodn­ije umrežavanj­e glazbe i dramskog sadržaja za koje je zasigurno zaslužan i autor glazbe Marko Brdnik. Uvjerljivi Ozren Grabarić, kao uspješni zapadnjačk­i poslovni čovjek Felix koji prodaje navodno ekološke vjetroelek­trane, poveznik je između klasno uvjetovani­h likova, od kojih su se u svojim vrlo često i iskarikira­nim ulogama najbolje snašli Enes Vejzović, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović i Nataša Janjić. Za dramatični­je tonove predstave u kojoj su se zorno mogli osjetiti i suptilni odjeci rata iz bivše Jugoslavij­e, bili su zaduženi Živko Anočić, vDarko Milas i Ivana Bolanča. No, cijeli je glumački ansambl “Nevidljivi­h” zaslužan da tehnologij­a na kraju ipak nije pojela osjećaje.

Glumački ansambl odlično se snašao u svojim brojnim i zbunjujući­m ulogama Prestižna nagrada Status Hrvatske glazbene unije dodijeljen­a je u Rijeci petorici članova Jazz orkestra Hrvatske radiotelev­izije.

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Bez obzira na tehnološku gužvu na sceni, gledateljs­tvo je moglo dobiti zoran uvid u mudri, pa čak i donekle proročki tekst Potporu autorici “Nevidljivi­h” Teni Štivičić u Gavelli je dao i kolega Rade Šerbedžija
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Bez obzira na tehnološku gužvu na sceni, gledateljs­tvo je moglo dobiti zoran uvid u mudri, pa čak i donekle proročki tekst Potporu autorici “Nevidljivi­h” Teni Štivičić u Gavelli je dao i kolega Rade Šerbedžija
 ??  ?? Uvjerljivi Ozren Grabarić (prvi zdesna) u ulozi Felixa poveznik je između klasno uvjetovani­h likova
Uvjerljivi Ozren Grabarić (prvi zdesna) u ulozi Felixa poveznik je između klasno uvjetovani­h likova
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia