Večernji list - Hrvatska

Peršon: Rijeka će izdržati pritisak

Žao mi je što Hajduka već dulje vrijeme nema u borbi za titulu, kaže Saša Saša je bio prvi ‘prebjeg’ u Prvoj HNL iz Dinama u Hajduk, igrao je u četvrtfina­lu Lige prvaka, svlačionic­u dijelio s Vieirom

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Sjećate li se Saše Peršona (52), prvoga nogometaša koji je napravio “turneju” po tri najveća hrvatska kluba, Rijeci (1987. – 1990.), Dinamu (1990. – 1992.) i Hajduku (1992. – 1995.)? Taj markantni stoper, oštar poput britve, bio je i prvi igrač koji je u Hrvatskoj ligi prebjegao iz Maksimira na Poljud, a da to uopće nije imalo nikakav medijski odjek, ni blizu kao, primjerice, Jeličićev godinu poslije. Kad smo ga zamolili da sastavi idealnu momčad od svojih suigrača iz Rijeke, Dinama i Hajduka, našao se na mukama... – Eh, igrao sam s tolikim majstorima... Stavite negdje u zagrade i Gabrića, Ladića, Mišu, Andrijašev­ića, Jeličića, Vučevića, Vlaovića. Da taj sastav mogu proširiti i na strance, morao bih naći mjesto za moje suigrače iz Cannesa, tada mladoga Patricka Vieiru, pa Zebinu i Micouda. Trenirao nas je Safet Sušić – kaže Peršon, koji je sportsku karijeru počeo kao rukometni vratar, a danas je trener starijih pionira u NK Orijent, svome matičnome klubu. Saša Peršon ima i tri nastupa za reprezenta­ciju, među ostalim sudjelovao je u pobjedi nad SAD-om u inauguraci­jskoj utakmici nove hrvatske nacionalne momčadi 1990. godine, na što je posebno ponosan. Gdje vam je u karijeri bilo najljepše?, pitamo Sašu. – Rijeka me lansirala, na Kantridi sam postao igrač i ispekao zanat u tadašnjoj jugoslaven­skoj ligi. U Dinamu sam se, kada je trener bio Kuže, “tukao” s najjačom Crvenom zvezdom u povijesti, ali iz Maksimira pamtim i poraz od zaprešićko­g Inkera u finalu Kupa. E, u Hajduku sam tek došao na svoje kad su trofeji u pitanju: dva prvenstva, dva kupa, tri Superkupa, pa gotovo sve utakmice u Ligi prvaka, i četvrtfina­le protiv Ajaxa... Poklopila nam se sjajna momčad, imali smo fantastičn­u publiku, to su bile nezaboravn­e godine.

Ne smiju kalkulirat­i

Riječanin ste, kako gledate na današnju Rijekinu poziciju? Je li već pripremlje­na titula sada u opasnosti? – Situacija je nakon poraza od Lokomotive ipak drugačija. Znam kako je sada Rijekinim igračima, neizbježno je da se javlja nervoza jer posao treba privesti kraju, a pritisak na njih nikad nije bio jači. S druge strane, dolazi im Hajduk, posve neoptereće­n, a u uzlaznoj putanji forme i strašno motiviran protiv Rijeke, kao što je bio i protiv Dinama. Rijeka u jadranskom derbiju nema previše izbora; ona ne smije odstupiti od svoje pobjedničk­e taktike, ne smije kalkulirat­i, jer joj se stvari mogu jako zakomplici­rati – kaže Peršon. Kakav je vaš Dinamo? – Ne djeluju mu uvjerljivo, puno se toga promijenil­o u odnosu na prošle sezone kada su bili dominantni. No, Dinamo je Dinamo, još uvijek prvak, sastavljen od igrača koji znaju osvajati naslove, i zbog toga je još uvijek “debelo” u igri za naslov. Dinamu je sada nešto lakše, jer su sve oči uprte u Rijeku, i plavi zapravo nemaju gdje kiksati. Oni očekuju da Rijeka posrne i da se u Maksimiru odlučuje o naslovu prvaka – nastavlja Peršon.

Kek je preiskusan

Je li Rijekino neiskustvo u berbi trofeja u ovom trenutku hendikep? – Da je netko Keku ponudio pet bodova prednosti četiri kola prije kraja, on bi to sigurno prihvatio. Preiskusan je, prošao je svašta u karijeri, osvajao je trofeje s Mariborom i zna se nositi s tom situacijom. Zato vjerujem da će Rijeka izdržati. Na čijoj su strani vaše simpatije? – Najprije ću reći da mi je žao što Hajduk već dulje vrijeme nije u igri za naslov prvaka. Još veću draž ligi dalo bi da se tri kluba bore za titulu, a ja i te kako dobro znam kako se u Splitu vesele trofejima. Ali, kao Riječaninu bilo bi mi drago da Rijeka napokon uspije. I ovdje na Kvarneru bila bi to fešta za pamćenje. Igrali ste sa Stipom, gledate uživo Franka Andrijašev­ića? Tko je za vas bolji nogometaš, otac ili sin? – Stipe je bio sjajan igrač, univerzala­c koji je mogao biti jednako dobar branič i napadač. Kao i sin Franko, dominirao je svojom konstituci­jom, izvrstan u skoku, sjajno je čitao igru, no razliku od sina koji igra ofenzivno i stalno zabija golove, Stipe je to činio rjeđe, uglavnom u prekidima – zaključio je Saša Peršon.

Kek je iskusan, osvajao je trofeje s Mariborom i zna se nositi s pritiskom, kaže Peršon Dinamo se diže u formi i nada se kako će se o prvaku odlučivati u posljednje­m kolu Frankov otac, Stipe Andrijašev­ić, bio je kompletnij­i igrač od svoga sina. Mogao je biti i branič i napadač SAŠA PERŠON o bivšem suigraču

 ??  ??
 ??  ?? Jadranski derbi Dvoboj Rijekina ponajbolje­g igrača, Splićanina Filipa Bradarića, i hajdukovca Josipa Kvesića
Jadranski derbi Dvoboj Rijekina ponajbolje­g igrača, Splićanina Filipa Bradarića, i hajdukovca Josipa Kvesića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia