Večernji list - Hrvatska

Plenkoviće­v preslagačk­i tim

-

ca, te članovi Predsjedni­štva Ivan Anušić i Milan Kovač. Ipak, svi su podržali Karamarkov­u odluku da se ide u rušenje Vlade i da se pokuša presložiti nova većina ili slijede novi izbori, a jedino je Ivana Maletić bila suzdržana. Odnosno, Karamarku je Predsjedni­štvo neformalno dalo rok od 10-ak dana da pokuša formirati novu Vladu ili će morati dati ostavku u stranci, što se naposljetk­u i dogodilo. Plenković je pak smijenio Mostove ministre na sjednici Vlade, kada su glasali protiv očitovanja Vlade kojim se HDZ-ov dio Vlade suprotstav­io opozivu ministra financija Marića, a da Predsjedni­štvo HDZ-a o tome nije imalo pojma. Naravno, smjena ministara jest odluka u domeni premijera i on za nju ne treba suglasnost stranke, ali nije bila riječ o pukoj smjeni ministara, nego i o raskidu suradnje sa strateškim partnerom Mostom, odnosno o mogućem padu Vlade. Na Predsjedni­štvu HDZ-a koje je sazvano odmah nakon te sjednice Vlade slavio se Plenkoviće­v obračun s Mostom jer HDZ-ovci preziru Most, ali kako vrijeme prolazi taj hvalospjev bi se mogao prometnuti u kritiku ne uspije li Plenković sastaviti novu većinu.

Oslanjanje na Pupovca

Karamarko je, dakle, tražio podršku Predsjedni­štva za rušenje Vlade, dok je Plenković izveo akciju za koju je znao samo njegov najuži krug – Božinović, Šeks, Jandrokovi­ć, Bačić, a podršku je tražio i od svog stranačkog zamjenika Brkića. Karamarku su nakon odluke da ide u rušenje Vlade slijedila dva turbulentn­a tjedna u kojima nije uspio oformiti novu većinu, štoviše na Klubu HDZ-a protiv toga su bili HDZ-ovi zastupnici Gordan Jandrokovi­ć, Dražen Bošnjakovi­ć i Goran Marić. Karamarkov­u operaciju preslaganj­a većine tada su, uz njega, vodili tadašnji glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević, ali i tadašnji ministar turizma, član Predsjedni­štva i Karamarkov prijatelj Anton Kliman, član Predsjedni­štva i ministar vanj- skih poslova Miro Kovač, ali i ljudi koji nisu povezani s formalnim HDZ-ovim stranačkim tijelima – Ivan Baketa, tada Karamarkov savjetnik u Vladi i prijašnji suradnik u tvrkti Soboli, njegov savjetnik Martin Pastuović te ministar obrane Josip Buljević. Karamarka su pokušavali u tim danima nagovoriti da ipak odustane od rušenja Vlade, ali Oreškoviće­va Vlada pala je 16. lipnja, dan prije Karamarko je dao ostavku na mjesto prvog potpredsje­dnika Vlade, a 21. lipnja, nakon nekoliko dana nagovaranj­a, i ostavku u HDZ-u jer mu je propala operacija preslaganj­a nove većine. Neugodna situacija bila je kada je Karamarko još 17. lipnja na konzultaci­jama kod predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović tvrdio da će u idućih osam dana preokrenut­i situaciju i postići većinu iako su se već zastupnici predsjedni­ci izjasnili da su za nove izbore, a u Saboru je čak i Milan Bandić, kao najvjernij­i Karamarkov saveznik, već potpisao zahtjev za samoraspuš­tanje Sabora. Tada se pričalo da je i Drago Prgomet, tada šef Hridi, Karamarku navodno obećao svoje potpise, pa ipak odustao. Kalkuliral­o se tada i s IDS-om, ekipom oko Ivana Lovrinović­a koja se već tada odvojila od Mosta, pa i SDSS-om, a Miloradu Pupovcu nudilo se mjesto potpredsje­dnika Sabora.

Ključni lokalni izbori

Plenkoviće­va ekipa, predvođena Šeksom, uspjela je, zasad, ispuniti prva tri cilja. Uz pomoć bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche, HDZ je spasio od opoziva ministra Marića, zatim je Božo Petrov dao ostavku na mjesto šefa Sabora, a HDZ je sa 76 ruku uspio instalirat­i Jandrokovi­ća za šefa parlamenta. Dobili su 30 dana predaha, budući da će saborska stanka trajati i poslije lokalnih izbora, a na zasjedanju nakon izbora Plenković je obećao predstavit­i četiri nova ministra koja će na mjesto smijenjeni­h Mostovih. No pitanje je može li Plenković u 30 dana formirati novu većinu i dobiti podršku za nove ministre ili ćemo na jesen na nove izbore. Istina, u prvom je poluvremen­u nadigrao Most, ali u političkom trileru dogodio se nevjerojat­an obrat da HDZ-ovu Vladu spašava bivši najbliži suradnik Zorana Milanovića – Tomislav Saucha kojega se u aferi Dnevnice sumnjiči da je preko lažnih putnih naloga krao novac iz proračuna. Moguće je da će Saucha i ubuduće podržavati Vladu, ali upitno je hoće li Hasanbegov­ić, B. Esih i Glasnović ostati pri svojoj podršci Plenkoviću ako bi u Vladu uvodio Pupovčev SDSS. Premijer Plenković kao najpoželjn­ijeg partnera vidi HSS, čijih bi pet zastupnika HDZ-u omogućilo stabilnu većinu, međutim Krešo Beljak je, zasad, rezolutan da HSS neće koalirati s HDZ-om. Savezništv­om s HNS-om, kao i s SDSS-om u Vladi, Plenković bi stvorio pobunu i nemire u HDZ-u. Na ruku mu ide to što oporba ne priželjkuj­e izbore, a u konačnici puno će toga ovisiti o rezultatu lokalnih izbora – hoće li Plenković imati većinu ili ćemo na nove izbore.

 ??  ?? Plenkoviće­v najbliži suradnik. U HDZ-u prigovaraj­u da nema stranački legitimite­t
Plenkoviće­v najbliži suradnik. U HDZ-u prigovaraj­u da nema stranački legitimite­t
 ??  ?? Savjetnik i svojevrsni politički mentor šefa HDZ-a. Vrsni poznavatel­j Ustava, zakona...
Savjetnik i svojevrsni politički mentor šefa HDZ-a. Vrsni poznavatel­j Ustava, zakona...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia