Večernji list - Hrvatska

Kupci žele stan od 70 m2 po cijeni od 1300 eura

Najniža cijena je stanova u Vukovaru i iznosi tek 425 eura

- martina.strukic@vecernji.net Martina Strukić ZAGREB

Iako je u travnju zabilježen blagi rast cijena nekretnina, u odnosu na 2011. cijene su niže sedam posto Prema novom istraživan­ju Njuškala, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u travnju 2017. godine, cijene domaćih nekretnina pokazuju neznatan rast. Među najvećim gradovima u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zagrebu i Zadru. Potencijal­ni kupci stanova u Zagrebu i dalje najviše traže stanove od 60 do 70 kvadratnih metara, a kao best buy cijenu izdvajaju iznos od 1300 eura po kvadratnom metru. Međutim, unatoč blagom rastu, još ne možemo govoriti o oporav- ku tržišta nekretnina na razini Hrvatske jer su cijene niže sedam posto nego u travnju 2011. godine. Među najvećim gradovima u Hrvatskoj cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zagrebu i Zadru. Rijeka također pokazuje neznatan oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijo­m cijena kvadrata stana.

Vukovar i dalje bilježi pad

U travnju 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujuć­i i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 425 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 10 posto te Bjelovar s padom od 9 posto na godišnjoj razini. Kad pak govorimo o najvećem domaćem nekretnins­kom tržištu, onom zagrebačko­m, u travnju je došlo do zanimljivi­h promjena. Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad bilježi rast cijena od gotovo 12 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se smjestila u deset najskuplji­h četvrti u Zagrebu.

Najjeftini­ji je Resnik

Cijene su i dalje najviše u četvrti Gornji grad – Medveščak, a slijede ju Donji grad, Maksimir, Podsljeme, Trnje i Trešnjevka – sjever. Jedina četvrt s padom cijena kvadrata stana je Brezovica. Gledano prema četvrtima u Gradu Zagrebu, cijene još više variraju; tako je najskuplji kvadrat stana na Dolcu od 3121 euro, dok je najjeftini­ji kvadrat stana u rujnu zabilježen u Resniku s cijenom ispod 800 eura po kvadratu. Najveća je ponuda stanova kakvi se najviše traže (od 60-0 kvadrata i cijene od 1300 eura) u kvartovima Trešnjevka, Špansko, Maksimir, Črnomerec, Jarun, Stenjevec, Malešnica, Rudeš, Dugave i Vrapče. Potencijal­i kupci, ipak, stanove ove kvadrature najviše traže u Donjem gradu, Trešnjevci, Maksimiru i na Jarunu.

 ??  ?? Kvartovi Cijene u istočnom dijelu Zagreba niže su nego u ostatku metropole
Kvartovi Cijene u istočnom dijelu Zagreba niže su nego u ostatku metropole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia