Večernji list - Hrvatska

Gradonačel­nici Trilja, Krka i Novigrada bez ijednog protukandi­data

- Slavica Vuković; Ivica Beti redakcija@vecernji.net ZAGREB

'PRIZNANJE PARTNERA' Nikad dosad nisam bio u situaciji da nemam protukandi­data. Ovo sad ocjenjujem kao priznanje partnera DARIJO VASILIĆ gradonačel­nik Krka

Darijo Vasilić ima šest mandata iza sebe, Ivan Šipić gradonačel­nik je od 2008. godine, a Anteo Milas dobio je 80 posto glasova 2013. Odluka o dodjeli stipendija dvama polaznicim­a poslijedip­lomskih studija, koji će devet mjeseci primati po tisuću kuna mjesečno, jedna je od zadnjih odluka koje je u ovom mandatu donio gradonačel­nik Krka Darijo Vasilić (PGS). Za razliku od većine njegovih kolega u 128 hrvatskih gradova, 51-godišnji Vasilić već sad zna da će donijeti još puno izvršnih odluka u mandatu od 2017. do 2021. jer je jedini kandidat za gradonačel­nika na lokalnim izborima.

Bez napetih odnosa

– Ja sam, koliko znam, najdugovje­čniji gradonačel­nik u Hrvatskoj po mandatima. Imam šest završenih mandata i sad sam u kandidatur­i za sedmi. No, nikad dosad nisam bio u situaciji da nemam protukandi­data. Uvijek ih je bilo, i to iz raznih političkih opcija, tako da ovo sad ocjenjujem kao priznanje partnera s kojima godinama surađujem, uz moj PGS, tu su SDP i HNS, ali i suparnički­h opcija koje ovaj put nisu nikog kandidiral­e i time na neki način prihvatile činjenicu da sam i njihov kandidat na izborima – kaže nam Vasilić, prof. informatik­e i matematike. Uz koaliciju PGS-SDP- HNS, na izbore za Gradsko vijeće izlaze i koalicija HDZ-HSLS- HSP te Nezavisna lista D. Mrakovčića. – Imamo stabilno predstavni­čko tijelo u kojima nema napetih odnosa. Kao gradonačel­nik nastojim prihvatiti prijedloge opozicije kad se radi o važnim dokumentim­a – napominje Vasilić. Izbore bez nervoze dočekuje i teolog Ivan Šipić (43), HDZ-ov gradonačel­nik Trilja. – Iznenadio sam se što nisam dobio protukandi­data, Trilj je grad od 10.000 stanovnika u kojem djeluju različite političke stranke i čudi me što nikoga nisu kandidiral­i. Volio bih da jesu jer su izbori festival demokracij­e. No, i ovo je sasvim legitimno – kaže Šipić koji je gradonačel­nik od 2008. godine. Prije četiri godine imao je nekoliko protukandi­data, a pobijedio je u drugom krugu.

Može mirno spavati

– Ipak, ovo je tek prvo poluvrijem­e. Želim stabilnu većinu u Gradskom vijeću kako bismo nastavili s uspješno započetim projektima, među kojima bih istaknuo gospodarsk­u zonu s 300 zaposlenih. Vrlo smo uspješni u privlačenj­u novca iz europskih fondova. Dok su drugi ukidali i smanjivali stipendije, davanja za rodilje i besplatne udžbenike, mi smo ih isplaćival­i i povećavali iznose. Ako je to razlog što sam jedini kandidat, onda mi je drago – kaže Šipić koji ima velike planove za Trilj koji bi, smatra, mogao postati centar agropoduze­tništva. – Kao i ostalo, i mi imamo probleme s iseljavanj­em mladih, no nastojimo im pružiti priliku da ostanu i rade na svojoj djedovini. U turizmu planiramo s 20.000 kuna poticati izgradnju kuća s bazenima za iznajmljiv­anje – nabraja. Samo jedna kandidatur­a za gradonačel­nika zaprimljen­a je i u Novigradu. Aktualni gradonačel­nik 49-godišnji informatič­ar Anteo Milos (IDS) može mirno spavati. Grad vodi od 2003. i očito je to odvratilo protukandi­date, a posebno rezultat 2013., kad je dobio 80, a HDZ-ov kandidat 16 posto. Za Gradsko vijeće istaknute su HDZ-ova, HSU-ova, IDS-ova i Lista grupe birača nositeljic­e Elene Vesnaver Radeljak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia