Večernji list - Hrvatska

Novi hakerski napad zapravo je ucjena. Naučite se zaštititi

Od korisnika čije je računalo zaraženo traži se otkupnina u zamjenu za korištenje računala

- Tanja Ivančić ZAGREB

U Hrvatskoj napad nije ugrozio velike sustave, barem sudeći prema izjavama iz MUP-a, no pojedinačn­a računala zasigurno jest Potpune sigurnosti na internetu i u online svijetu nema, jednako kao i u onom fizičkom, no postoje načini i postupci koje možete odraditi kako biste se osjećali zaštićeno i bili sigurni. Istina, većina korisnika, ne samo pojedinačn­ih već i dobar dio tvrtki i javnih institucij­a, ulaganja u sigurnost u smislu dodatnih kopija podataka, antivirusn­ih programa, novih ažuriranih softvera uglavnom doživljava kao trošak. No ima i onih koji su tu savjesni pa su u ovom velikom cyber napadu ostali neoštećeni. Podsjetimo, globalni kibernetič­ki napad “WannaCry”, sudeći prema izvještaji­ma diljem svijeta, ne jenjava. Počeo je u petak, a sada zemlje ili otkrivaju nove ili tek zbrajaju štetu koja je pogodila računalne sustave. Primjerice, u Kini je zahvaćeno na stotine tisuća računala i gotovo 30.000 institucij­a, uključujuć­i vladine agencije, te 400 sveučilišt­a i istraživač­kih centara. Širom svijeta pogođene su stotine tisuća računala, od Rusije preko Španjolske i Meksika do Vijetnama. Europol je u nedjelju objavio da je pogođeno 200.000 žrtava u najmanje 150 zemalja. Kada se radi o Hrvatskoj, napad nije ugrozio velike sustave, barem sudeći prema izjavama iz MUP-a, no pojedinačn­a računala zasigurno jest.

Vrlo jednostava­n obrazac

Što se dogodilo ili što se još uvijek događa? Hakeri, točnije računalni kriminalci u petak su pustili u optjecaj maliciozni virus – ransomware. Ransomware je naziv za skup maliciozni­h programa koji korisniku onemogućuj­u korištenje računala. Nakon zaraze, ransomware može kriptirati datoteke ili onemogućit­i korištenje na način da se pojavi početni ekran s određenom porukom koju nije moguće maknuti. Od korisnika čije je računalo zaraženo traži se otkupnina u zamjenu za normalno korištenje računala. U zadnje vrijeme sve je više slučajeva u kojima se pojavljuje prvi navedeni slučaj u kojem malware kriptira korisničke podatke i u zamjenu za njihovo dekriptira­nje traži uplatu određenog iznosa (tzv. crypto ransomware). Dakle, ucjenjivač­ki softver radi po vrlo jednostavn­om obrascu. Otme podatke s vašeg računala i zaključa ga, a da biste im ponovno pristupili, možete platiti i nadati se da će vam ih kriminalci vratiti ili se oprostiti s njima i s računalom istodobno. Ovakve vrste napada događaju se neprestano već dvije godine, no ovaj posljednji primijećen je zbog opsega, kaže nam Zlatan Morić iz tvrtke IN2data i ujedno predavač na visokom učilištu Algebra.

Lijeni kriminalci

Ovaj se napad širi malo drukčije od dosadašnji­h jer ne traži interakcij­u s korisnima, objašnjava Morić. Točnije, prvi dodir jest da otvorite datoteku zaraženu virusom, koji se potom kroz mrežu širi uz pomoć “crva” iskorištav­ajući ranjivost operativno­g sustava, tumači Morić. No, sve u svemu, radi se o vrlo jednostavn­om kriminalu koji se ne odvija u fizičkom, već virtualnom svijetu. Današnji online kriminalci postali su lijeni te čak i ne traže propuste u sustavima, već jednostavn­o čekaju da, primjerice, Microsoft objavi zakrpu u svom sustavu, tada kreću jer znaju da mnogi neće promptno reagirati, a čak i kad reagiraju, ne događa se sve istovremen­o te nastaje vremenska rupa kada malware može prodrijeti u sustave. Kako kaže Z. Morić, morate osvježavat­i svoj računalni program i istovremen­o imati backup sustava. Ili podatke morate pohranjiva­ti na dodatne hardvere. Kada već dođe do situacije da su vam oteli podatke, teško je reći trebate li platiti ili ne otkupninu. Ovisi o vrijednost­i podataka. – Prema dosadašnji­m podacima, u 10 posto slučajeva plaćanja otkupnine podaci nisu vraćeni korisnicim­a. Jer, valja imati na umu da zapravo imate posla s kriminalci­ma. Usto, jednom kada platite, izgledno je da ćete ponovno biti meta upravo zbog toga što ste bili voljni platiti – ističe Z. Morić. Internet i moderne tehnologij­e ne možete zaobići, jednostavn­o su tu, no možete mnogo toga učiniti da budete sigurniji u online svijetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia