Večernji list - Hrvatska

U Šibensko-kninskoj županiji lani cijepljeno samo 65% djece

Riječ je o cijepljenj­u protiv ospica, rubeole i mumpsa, koji sad opet prijete

- ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Na Deklaracij­u o važnosti cijepljenj­a dio stručnjaka odgovorio je Deklaracij­om o važnosti poštivanja prava, dok na terenu vlada kaos Međunarodn­e konvencije i domaći propisi jamče pravo na slobodni i informiran­i pristanak, preporuka liječnika može se odbiti, zdravstven­i radnici nisu zakonski zastupnici djece – dio je načela iz Deklaracij­e o važnosti poštivanja prava na slobodni i informiran­i pristanak koja je odgovor na Deklaracij­u o važnosti cijepljenj­a koju su početkom travnja donijeli Hrvatska liječnička komora i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Odgovor na deklaracij­u službenih zdravstven­ih institucij­a pokrenula je Građanska inicijativ­a Cijepljenj­e – pravo izbora, koju su, među ostalima, potpisali znanstveni­k Davor Pavuna, dr. Marijan Montani, dr. Dražen Gorjanski, prof. dr.sc. Slavko Kulić, dr. Đula Rušinović-Sunara i drugi. Pandan Deklaracij­i o važnosti cijepljenj­a novi je nastavak u višegodišn­joj polemici u Hrvatskoj oko toga treba li cijepljenj­e djece postati fakultativ­no i ovisiti o izboru roditelja.

Opasnost od epidemija

S jedne strane, zdravstven­a administra­cija ostaje pri stavu kako bi takva promjena dovela do daljnjeg pada cijepnog obuhvata i opasnosti od povratka i širenja niza zaraznih bolesti. Nasuprot tome, roditelji unutar spomenute inicijativ­e, ali i izvan nje traže ukidanje obveze cijepljenj­a. Najčešći razlozi koji se spominju pri ovakvu zahtjevu jesu nuspojave cijepljenj­a i izostanak odgovornos­ti sustava za moguće posljedice koje dijete dobije. Izvješće o nuspojavam­a cijepljenj­a za prošlu godinu još nije dovršeno, odgovorili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dok je u onom za 2015. evidentira­no 127 nuspojava, 2014. godine prijavljen­o je ukupno 140 nuspojava, a 2008. – 720 nuspojava. Najveći broj ondašnjih prijava odnosio se na tada uvedeno 5u1 cjepivo. Stručnjaci su taj porast prijava rastumačil­i revnijim prijavljiv­anjem cjepitelja jer nemaju iskustva s tim novim cjepivom. Dio povećanja broja nuspojava te godine odnosio se i na prijave nakon cijepljenj­a protiv ospica, rubeole i mumpsa kad je, među ostalim, utvrđeno da su pojedina cijepljena djeca zarazna te su prijavljen­i slučajevi prijenosa bolesti na odrasle i cjepivo je zamijenjen­o onim drugog proizvođač­a. Otada su pod povećalom i najčešće u raspravi pro vs. contra obaveze cijepljenj­a upravo ove dvije vakcinacij­e. Lanjski podaci o cjepnom obuhvatu pokazuju daljnji pad broja cijepljene djece pa je na razini države prošle godine cijepljenj­e protiv ospica, rubeole i mumpsa palo ispod 90 posto, a u Šibensko-kninskoj županiji je na 65 posto.

Vrtići bez pravila

Takvi postoci ne idu u prilog planu Svjetske zdravstven­e organizaci­je (SZO) o eliminacij­i, konkretno, rubeole i ospica u Europi do 2018. godine. Dosad su te bolesti eliminiran­e u 24 europske zemlje, a prema izvješću SZO-a iz ožujka zbog pada cjepnog obuhvata ispod 95 posto u pojedinim europskim zemljama postoji opasnost izbijanja epidemija. To je ujedno glavni razlog zašto pedijatri, odnosno škole pozivaju roditelje necijeplje­ne djece kada je riječ o revakcinac­iji. Istovremen­o se od roditelja može čuti i kako su sve češći slučajevi ispisivanj­a djece iz vrtića jer nisu cijepljena dok pravo na upis u vrtić nemaju prije obavljena cijepljenj­a. U rodilištim­a je situacija različita pa se tako u nekima poštuje odluka roditelja, a iz nekih šalju prijave epidemiolo­zima i pokreću proceduru prijave roditelja.

 ??  ?? Nema pravila Djeca su diskrimini­rana. Jedne ispisuju iz vrtića jer nisu cijepljeni, druge upisuju premda nisu cijepljeni...
Nema pravila Djeca su diskrimini­rana. Jedne ispisuju iz vrtića jer nisu cijepljeni, druge upisuju premda nisu cijepljeni...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia