Večernji list - Hrvatska

“Premijera treba birati izravno, a zastupnici bi trebali biti volonteri”

- tea.romic@vecernji.net Tea Romić ZAGREB

S. Letica smatra taj prijedlog neozbiljni­m, a Puhovski besmisleni­m. Hrvatska treba neposredan izbor zastupnika, kaže Puhovski Predsjedni­k HSS-a Krešo Beljak zalaže se za izmjene izbornog zakonodavs­tva, a smjer njegove vizije te reforme i više je nego zanimljiv. Naime, Beljak vjeruje da bi se premijera trebalo birati izravno, i da bi u tom slučaju cijela Hrvatska trebala biti jedna izborna jedinica. Zastupnici bi, kaže, trebali biti volonteri, ali njih bi se biralo u sto ili više izbornih jedinica.

Sadašnji sustav nije održiv

– Potrebno je birati premijera izravno kao predsjedni­ka države, cijela Hrvatska kao jedna izborna jedinica, jer bi mu to dalo legitimite­t. Ovo što imamo jednostavn­o nije održivo, ni novi izbori neće ništa bitno promijenit­i – kaže Beljak. Na komentar da se to ne uklapa u parlamenta­rnu demokracij­u, odgovara da se on, kao uvjereni republikan­ac, zalaže za polukancel­arski sustav. – Zalažem se za treću republiku. Kao geograf i politolog, vjerujem da znam o čemu govorim – tvrdi Beljak koji vjeruje da se svi s njime mogu složiti da se postojeći izborni sustav pokazao lošim i da ga treba hitno mijenjati. – Zastupnici bi trebali biti volonteri za naknadu jer je Hrvatska premala za tako mnogo profesiona­lnih političara. Njih bismo birali u sto ili više izbornih jedinica, kao na izborima 1992. godine, tako da svaki kraj bude zastupljen. Moj Samobor, recimo, godinama nije imao predstavni­ka u Saboru – nastavlja Beljak. Svoju viziju izmjena izbornog zakonodavs­tva nije sročio u zakonski prijedlog, priznaje, ali poziva sve političke aktere da otvore raspravu i pronađu najbolje rješenje kako se, dodaje, ne bismo nakon svakih izbora vrtjeli u krug. Priznaje i da je siguran da u Saboru to neće nitko podržati jer su ondje “većinom uhljebi za 15-ak tisuća kuna”. Da je takav plan izmjena izbornog zakonodavs­tva čudan, složili su se svi naši sugovornic­i pa i saborski zastupnici, “uhljebi” kako ih je Beljak nazvao, koji uopće nisu željeli da ih citiramo, ali i oni koji ne primaju plaću u Saboru.

To znači ukidanje parlamenta

Analitičar Slaven Letica smatra taj prijedlog neozbiljni­m. – Kako u parlamenta­rnoj demokracij­i birati premijera izravno?! Mislim da to uopće nije vrijedno komentara – kazao je Letica. Analitičar Žarko Puhovski naziva Beljakov prijedlog besmislico­m. – Hrvatska treba neposredan izbor zastupnika u Hrvatski sabor,

Beljak: Zalažem se za treću republiku. Kao geograf i politolog, znam o čemu govorim

a ne neposredan izbor premijera. Nigdje u svijetu se premijer ne bira izravno, pa to bi značilo automatsko ukidanje parlamenta – čudi se Puhovski. Slaže se da izborno zakonodavs­tvo treba mijenjati, ali ne onako kako to predlaže Beljak. Posebice ne vidi kako bi zastupnici bili volonteri. – Upravo radnički pokret u 19. stoljeću uvodi plaću za zastupnike, jer su do tada narod predstavlj­ali samo bogataši ili oni s viškom vremena, odvjetnici ili liječnici. Tko bi danas od šefa dobio slobodno da ide tri dana u Sabor, i zašto bi ga poslodavac uopće držao. Znači da bismo onemogućil­i da se svi mogu baviti politikom, a onda više ne bismo bili u demokracij­i – tvrdi Puhovski. S obzirom na to da slijede lokalni izbori, Puhovski predlaže da se, primjerice, omogući građanima da izravno biraju predstavni­ke u gradskim četvrtima, a ne liste.

 ??  ?? Ni novi izbori neće ništa bitno promijenit­i, objašnjava Beljak svoj prijedlog
Ni novi izbori neće ništa bitno promijenit­i, objašnjava Beljak svoj prijedlog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia