Večernji list - Hrvatska

3D doživljaji u Vukovaru – napad morskog psa, srušeni kameni most

- Branimir Bradarić

U sklopu prvog 3D uličnog art festivala koji je organizira­o Filip Mrvelj sudjeloval­i su i neki od najboljih svjetskih 3D umjetnika branimir.bradaric@vecernji.net U sklopu prvog 3D street Art Festivala – Vukovarart neki od najpoznati­jih svjetskih 3D umjetnika iz svijeta naslikali su šest 3D slika. Neobične slike od prvoga dana izazvale su velik interes građana koji dolaze i fotografir­aju se za uspomenu.

Anamorfno slikarstvo

– Ta vrsta umjetnosti jako je popularna u svijetu, a njezin pravi naziv je anamorfno slikarstvo. Građanima su posebno zanimljive jer, kada se slika promatra s točno određenog mjesta i fotografir­a putem fotoaparat­a ili mobitela, promatrač dobiva 3D efekt pa se zato te slike i nazivaju 3D slikama. Građani nam često kažu da fotografij­e koje naprave izgledaju stvarne, kao da su žive – objasnio je Filip Mrvelj, najpoznati­ji hrvatski 3D umjetnik koji je i jedan od organizato­ra festivala u Vukovaru. Tako građani koji se slikaju uz 3D slike u Vukovaru kada pogledaju fotografij­e koje naprave dobivaju dojam da ih napada morski pas, da su boje prolivene po nogostupu, vide obitelj koja se odmara, dijelom srušeni kameni most, suncokret koji raste iz ladice radnoga stola… Ističe i kako u ovakvoj vrsti slikarstva nije važno kakve se boje koriste, nego se 3D efekt dobiva posebnom tehnikom koja se primjenjuj­e. Inače, Mrvelj se ovom vrstom slikarstva počeo baviti još 2009., a njegove 3D slike mogu se vidjeti u cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Prema njegovim riječima, u svijetu se mali broj ljudi bavi ovakvom vrstom umjetnosti. Istaknuo je i kako je tijekom trajanja festivala Vukovar bio središte svjetske 3D umjetnosti. – Zadovoljni smo ovim festivalom jer smo ne samo okupili neke od najjačih 3D umjetnika na svijetu nego i zato što smo napravili šest slika koje su već postale dio turističke ponude grada – rekao je predsjedni­k udruge Lima Krešimir Herceg, koji je bio i voditelj marketinga Vukovarart festivala.

Slika kao atrakcija

Dodao je i kako je ideja za pokretanje Vukovarart festivala nastala prošle godine kada je Mrvelj napravio prvu 3D sliku na jednome od vukovarski­h pješačkih mostova. Slika je vrlo brzo postala svojevrsna atrakcija kod koje su se brojni građani fotografir­ali za uspomenu.

Kada se uslika s točno određenog mjesta, građani i sami postaju dio 3D slike

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Turistička atrakcija Tijekom festivala napravljen­o je ukupno šest slika koje su postale dio turističke ponude Vukovara
Turistička atrakcija Tijekom festivala napravljen­o je ukupno šest slika koje su postale dio turističke ponude Vukovara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia