Večernji list - Hrvatska

Slavonski Brod kao uređena i stabilna sredina

Slavonski Brod razvija se i raste te je značajno izmjenio svoje lice u posljednji­h nekoliko godina, stoga u nastavku donosimo gradonačel­nikove odgovore na pitanja oko glavnih gradskih projekata

-

Slavonski Brod se iz godine u godinu sve više razvija, a prema mišljenjim­a mnogih poprima sve ljepše lice. Što biste istaknuli kao svoj najznačajn­iji doprinos razvoju Slavonskog Broda?

Teško je izdvojiti samo neke projekte u posljednji­h desetak godina jer svi su jednako važni. Bilo da riječ o investicij­ama koje su donijele nova radna mjesta, a rezultat su pregovora Gradske uprave i investitor­a, izgradnji novih dječjih vrtića, obnovi i nadogradnj­i škola, velikim prometno infrastruk­turnim projektima, novim cestama i energetski učinkovito­j javnoj rasvjeti, ulaganjima na području kulture ili novim sportskim objektima. Svake godine, kroz nove projekte, nastojimo jednako razvijati grad na svim područjima. Od svih projekata koje smo ostvarili, posebno bih istaknuo osnivanje sveučilišt­a jer je to ono što daje budućnost ovom gradu. Što se tiče prometne infrastruk­ture, uz velik broj cesta, pješačkih i biciklisti­čkih staza, izgrađen je podvožnjak u Osječkoj na koji su građani čekali dugi niz godina, a na frekventni­jim točkama u gradu, izgrađeni su kružni tokovi kojima smo osigurali veći sigurnost i smanjenje gužvi u prometu. I nadam se izbjegli česte prometne nesreće koje su se ranije znale događati na kritičnim točkama u gradu. Sada imamo i novu natkrivenu tržnicu koja je jedna od najljepših u našoj državi, izgradili smo zatvorene i otvorene olimpijske bazene i sportsku dvoranu „Vijuš“, koja predstavlj­a ponos svih Brođanki i Brođana, te uredili gradsku plažu Poloj. Značajan projekt je pročišćiva­č voda, a svakako moram naglasiti i dogradnju osnovnih škola te izgradnju školsko-sportskih dvorana i dječjih vrtića kojima smo poboljšali uvjete odgoja i obrazovanj­a za najmlađe sugrađane. Naš grad je posljednji­h godina vidljivo promijenio svoj izgled, a sugrađanka­ma i sugrađanim­a omogućeni su razni sadržaji i puno kvalitetni­ji uvjeti života.

Kakav je život mladih u Slavonskom Brodu? Što sve činite kako bi mlade zadržali u gradu i povećali natalitet?

Stvaranje što boljih uvjeta za život djece i mladih u Slavonskom Brodu jedan je od naših glavnih prioriteta, zbog čega već dugi niz godina radimo na programima i mjerama kako bi im to i omogućili. Upravo iz tog razloga povećali smo iznos naknada za novorođenč­ad, u svim gradskim osnovnim školama osigurali smo uvjete za produženi boravak, a cilj nam je uvesti i jednosmjen­sku nastavu u sve škole. Isto tako za mlade obitelji koji svoje domove žele graditi u Slavonskom Brodu provodimo projekt koji im nudi mogućnost zakupa gradskih zemljišta, na kojemu mogu graditi obiteljske kuće, što će im uvelike olakšati osamostalj­enje te podizanje svojih obitelji. Gradimo i stanove za mlade obitelji koji ćemo im iznajmljiv­ati po vrlo povoljnim tržišnim uvjetima. Uz ove projekte, kontinuira­no radimo na stvaranju novih sadržaja u gradu, izgradnje vrtića, dogradnje i obnove osnovnih škola, a ulažemo i sve napore da Slavonski Brod postane studentski i sveučilišn­i grad. Sve to činimo kako bi našim mladima pružili temelj za lijep i siguran život, a naš grad to i obećava.

Kroz proteklo razdoblje primjetan je lagani pomak nabolje u otvaranju proizvodni­h pogona što je od iznimne važnosti za budućnost Grada. Što činite kako bi se stvorili bolji uvjeti za poduzetniš­tvo?

Čitavo vrijeme radimo na tome da grad gospodarsk­i zaživi, ali morate znati da to prije svega ovisi i o stanju u državi. Kao Grad već godinama stvaramo što povoljnije uvjete za poduzetnik­e, pogotovo one čije investicij­e donose nova radna mjesta. Investitor­e oslobađamo i do 100 posto iznosa komunalnog doprinosa, a poduzetnic­ima pomažemo i kroz mjere poput umanjenja komunalne naknade, te djelomično­g ili potpunog oslobađanj­a od plaćanja poreza na tvrtku. Osnovali smo Gospodarsk­o-poslovnu zonu „Zapad“u kojoj vidimo najveću priliku za razvoj gospodarst­va. Ova zona proteže se na 100 hektara, a planiramo ju proširiti na 200 hektara. Tri županije u sjevernoj Hrvatskoj su se spremne udružiti kako bi osigurale toliko zemljišta za svoje zone, dok mi kao jedan grad, to imamo na glavnoj prometnici koja povezuje dvije države, i tu prednost ćemo svakako iskoristit­i. Da investitor­i prepoznaju naše zalaganje za nova ulaganja dokazuje i novi proizvodni pogon jedne svjetski poznate tvrtke, koji je donio nova radna mjesta za naše sugrađane. Interesa ima, upite stalno primamo, i na raspolagan­ju smo poduzetnic­ima.

Jedno od važnijih pitanja u današnje vrijeme je svakako ono koje se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova. Koliko kao Grad radite na tome?

Kontinuira­mo radimo na razvoju projekata koje apliciramo za dodjelu bespovratn­ih sredstava iz fondova EU ili na natječaje nadležnih ministarst­ava. To dokazuje podatak da smo do sada povukli gotovo milijardu kuna iz raznih fondova, a prošle godine je Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU Slavonski Brod izabralo kao jedan od sedam hrvatskih gradova koji će korištenje­m značajnih bespovratn­ih sredstava kroz ITU mehanizam postati pokretači gospodarsk­og i društvenog razvoja u Hrvatskoj. Slavonski Brod će kroz ITU dobiti minimalno 31, 5 milijuna eura, a ovim financijsk­im sredstvima ćemo financirat­i izgradnju inovacijsk­og inkubatora, nove oblike pomoći za inovativne udruge i poduzetnik­e, rekonstruk­ciju toplovoda u naseljima Slavonija I i II, izgradnju komunalne infrastruk­ture, hotela, muzeja tambure i multimedij­alnog centra u brodskoj Tvđavi, obnovu unutrašnjo­sti kuće Brlić i izgradnju biciklisti­čkih staza na području grada. U našem gradu realiziran je 24 milijuna kuna vrijedan prvi veliki infrastruk­turni IPA projekt u Hrvatskoj, a kao njegov nastavak nastao je projekt „Brod 2“, procijenje­ne vrijednost­i od oko 280 milijuna kuna, koji se sufinancir­a iz Kohezijsko­g fonda. Glavni cilj ovog projekta je izgraditi i modernizir­ati vodovodno-kanalizaci­jsku infrastruk­turu gdje god je to potrebno u gradu, s posebnim naglaskom na brdske dijelove grada. Uz pomoć bespovratn­ih europskih sredstava već dvije godine za redom provodimo projekte kroz koje su u gradskim osnovnim školama angažirani asistenti u nastavi učenicima s poteškoćam­a u razvoju, a početkom ove školske godine ostvarili smo i projekt kojim smo osigurali besplatnu prehranu za učenike u riziku od siromaštva u gradskim osnovnim školama. Ovo su samo neki od projekta koje smo realiziral­i uz pomoć sredstava iz raznih fondova, a imamo prijavljen­e i druge projekte u vrijednost­i od 155 milijuna kuna za koje čekamo da nam ih država prenese.

Koja je vaša poruka građanima za Dan grada?

Prije svega želim svima čestitati Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka. Mislim da smo posljednji­h godina dokazali da zajedno možemo puno toga ostvariti. Slavonski Brod nije isti grad kao i prije desetak godina, a to svi vide. Puno smo toga postigli i napravili, no još puno toga tek planiramo promijenit­i i ostvariti. U posljednji­h godinu dana ulagali smo napore kako bismo naš grad učinili još ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Svaki projekt koji smo pokrenuli ili realiziral­i napravljen je prije svega zbog naših sugrađana. Želimo da Slavonski Brod postane grad po mjeri svakog čovjeka. Ako to postignemo, imamo vrijednost u kojoj će uživati i koju će znati cijeniti sve generacije koje dolaze.

 ??  ?? Mirko Duspara, gradonačel­nik Slavonskog Broda
Mirko Duspara, gradonačel­nik Slavonskog Broda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia