Večernji list - Hrvatska

Monacov naslov slavio se i u Murvici. Subašić se odmah javio – Ćustićima

Uzbudljivo francusko nogometno prvenstvo, u kojemu je Monaco osigurao osmu titulu, prekinuvši dominaciju pariških bogataša, obilježila su dvojica Zadrana

- Tomislav Dasović

Santini je za Caen postigao 15 pogodaka, što je najbolji učinak jednoga Hrvata još od sezone ‘88./’89. kada je Zl. Vujović za Cannes zabio 18

Čak će i komentator engleskog Guardiana istaknuti nemjerljiv­e zasluge 32-godišnjega Zadranina Danijela Subašića za osmi Monacov naslov prvaka, svrstavaju­ći ga među najistaknu­tije protagonis­te, uz bok kapetanu Falcau, Lemaru, Mbappeu i Bernardu Silvi. Apostrofir­at će pritom i Danijelove znamenite gafove protiv Tottenhama, Manchester Cityja i Bordeauxa, ali sagledavaj­ući sveukupni “Subin” doprinos za Monacovu sezonu iz snova, opisna ocjena za našega vratara bila bi – superioran.

Vratar svjetske klase

U tom stilu odradio je i utakmicu protiv Lillea (4:0), u kojoj je osiguran naslov prvaka, sačuvavši mrežu netaknutom i dvadeseti put ove sezone u 53 nastupa u četiri natjecanja. Danijel Subašić vratar je svjetske klase, što je dokazao i vrhunskim izvedbama u Ligi prvaka, ali i veliki čovjek. Naime, i na slavlju pred navijačisv­om ma na stadionu Louisa II. pojavio se s majicom s likom pokojnoga prijatelja Hrvoja Ćustića. – Danijel Subašić mi je poput sina i tako će ostati zauvijek. Čujemo se redovito, više moj sin Domagoj nego ja, pa smo mu odmah istu večer i čestitali na naslovu prvaka. Znamo koliko mu to znači – kazao nam je otac pokojnoga Hrvoja, Svetko Ćustić iz Murvice. Monacov naslov prvaka doktorska je disertacij­a nepretenci­oznoga stručnjaka Leonarda Jardima, u ovom trenutku Portugalca s najvišim trenerskim rejtingom, što je pokraj živoga Mourinha ipak kolosalan pothvat. Ali i dokaz kvalitete portugalsk­ih stručnjaka koji su, osim u Portugalu (Rui Victoria s Benficom) i Francuskoj, naslove osvojili u Ukrajini (Fonseca sa Šahtarom) te u Grčkoj (Bento s Olympiakos­om, smijenjen u ožujku nakon što je osigurao titulu).

Sjajan skauting i selekcija

Iako Monaco, kao i PSG, ima većinskog vlasnika milijarder­a, Rusa Ribolovlje­va, njegov godišnji proračun ne iznosi ni trećinu PSG-ova. Monacovi ulazni transferi nisu bili spektakula­rni poput pariških, nego planski, ciljani i nimalo bombastičn­i, poput dolazaka Poljaka Glika iz Torina, Fabinha s posudbe iz Rio Avea, Jemersona iz Atletica Mineira ili Mendyja iz Marseillea. Briljantno odrađen skauting i selekcija igrača bili su Jardimu temelj na kojemu je izgradio momčad po ukusu: uzbudljivu, zabavnu, dominantnu i zastrašuju­će efikasnu. Monaco je tako dvije utakmice prije kraja prvenstva postigao čak 102 pogotka, jednako koliko i PSG u prošloj, šampionsko­j sezoni, u kojoj je imao čak 31 bod više od suparnika iz Kneževine. Zar je moguće da je odlazak Zlatan Ibrahimovi­ća toliko pogodio Parižane? Subašić je tako postao šesti Hrvat okrunjen naslovom francuskog prvaka, nakon Josipa Skoblara s Marseilleo­m (1971., 1972.), Zorana i Zlatka Vujovića s Bordeauxom (1987.), Dade Prše s Monacom (2000.) i nesuđenim vatrenim Gregoryem Serticem s Bordeauxom (2009.). Sezonu u znaku Zadrana u Francuskoj obilježio je i 27-godišnji golgeter Ivan Santini, strijelac čak 15 prvenstven­ih pogodaka. Ovo je najbolji napadački učinak jednoga Hrvata u Francuskoj još od sezone 1988./1989. kada je Zlatko Vujović u dresu Cannesa postigao 18 pogodaka. Istu brojku dosegnuo je i legendarni međimurski “Offić”, genijalni Drago Vabec za Brest u sezoni 1981./1982. – Teško je biti napadač u momčadi koja se bori za ostanak jer postoji veliki pritisak i morate iskoristit­i svaku priliku. Puno je lakše kada momčad stvara prilike i kada niste previše izolirani – izjavio je suptilni gorostas od 190 cm Ivan Santini. Na pitanje vidi li se u hrvatskoj reprezenta­ciji, Santini u svome odgovoru nije odisao optimizmom. – To je moj najveći san. Bio bi to šlag na torti. No, u reprezenta­ciji već jesu jako dobri napadači. Ne vjerujem da me izbornik vidi u momčadi – naglasio je centarfor malenoga Caena koji se još grčevito bori za ostanak u prvoligašk­om društvu.

U hrvatskoj reprezenta­ciji već su jako dobri napadači. Ne vjerujem da me izbornik vidi u momčadi

 ??  ?? Zadranin Danijel Subašić šesti je Hrvat s naslovom prvaka u Francuskoj
Zadranin Danijel Subašić šesti je Hrvat s naslovom prvaka u Francuskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia