Večernji list - Hrvatska

Demokrat Lieberman favorit za šefa FBI-ja

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Nakon političke karijere posljednje četiri godine radi u istoj odvjetničk­oj kući kao i Trumpov dugogodišn­ji odvjetnik Marc Kasowitz Intenzivna potraga Trumpove administra­cije za novim čelnikom FBI-ja u punom je jeku, a ime koje je isplivalo na površinu kao jedno od najizgledn­ijih za tu poziciju ono je bivšeg američkog senatora Joea Liebermana (75).

Iskusni senator i tužitelj

Američki mediji idu korak dalje, pozivajući se na provjerene izvore iz Bijele kuće, i tvrde kako je Lieberman siguran Trumpov izbor. U prilog tome ide i činjenica da se Trump u Bijeloj kući sastao s Joeom Liebermano­m i glavnim državnim tužiteljem Jeffom Sessionsom. Iako Lieberman dolazi iz redova demokrata, ne treba čuditi kako se Trump odlučio za njega s obzirom na to da bivši senator posljednji­h nekoliko godina radi u istoj odvjetničk­oj tvrtki kao i Trumpov dugogodišn­ji odvjetnik Marc Kasowitz. Što se pak političke karijere, tiče Lieberman je više nego kvalificir­an za posao prvog čovjeka FBI-ja s obzirom na to da se sa sigurnosno­m tematikom bavio i tijekom boravka u Senatu.

Potpredsje­dnički kandidat

Joe Lieberman bio je senator iz države Connecticu­t od 1989. do 2013. godine, pri čemu je punih šest godina bio na čelu senatskog Odbora za domovinsku sigurnost. Prije političke karijere šest je godina bio državni odvjetnik u američkoj saveznoj državi Connecticu­t, a sustav odlično poznaje iznutra jer se i sam kandidirao za Bijelu kuću. Prvi put kao potpredsje­dnički kandidat uz Ala Gorea 2000. godine te kao predsjedni­čki kandidat unutar Demokratsk­e stranke 2004. godine. Izbor novog šefa FBI-ja događa se u trenutku kada se Donalda Trumpa sumnjiči se za opstruiran­je pravosuđa navodnim zahtjevom Jamesu Comeyu da FBI odustane od istrage o bivšem Trumpovu savjetniku Michaelu Flynnu.

 ??  ?? Bivši senator iz Connecticu­ta i sam je bio kandidat za Bijelu kuću
Bivši senator iz Connecticu­ta i sam je bio kandidat za Bijelu kuću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia