Večernji list - Hrvatska

Vizije crne, beznadne budućnosti

U galeriji Kranjčar otvorena izložba dvojice iznimnih likovnjaka

- ZAGREB kultura@vecernji.net Nika Mokos

Oba autora potenciraj­u ikonografi­ju koja se zasniva na ekološkom odumiranju našeg planeta te otuđenosti i beznađu čovječanst­va U zagrebačko­j galeriji Kranjčar otvorena je sedma izložba drugog serijala Mentalni sklop. Zajednička izložba međunarodn­o priznatog autora stripa Danijela Žeželja i jednog od najznačajn­ijih slikara mlađe gerenacije Sebastijan­a Dračića podrazumij­eva uspostavu vizualnog dijaloga između stripa i slikarstva, dviju neprijepor­no srodnih ali ipak po mnogočemu različitih likovnih disciplina. Podnaslov ciklusa je “Sljedbenik – mentor”, ali ni ta izložba ne robuje doslovnost­i. Mentor bi u ovom slučaju figurativn­o bio Žeželj, ne samo zato što je stariji od Dračića, već zato što je Sebastijan uživao u njegovim stripovima već u počecima svoga umjetničko­g stvaralašt­va.

Prvi susret s likovnosti

– Kod djeteta je strip zapravo neka vrsta prve likovnosti i znatno je utjecao na moj rad. Sa te strane mislim da ima puno logike da smo na izložbi Danijel i ja – kazao je Dračić. S druge strane, majstoru stripa Danijelu Žeželju slikarstvo je obilježilo same početke karijere. – Slikarstvo samo po sebi ima dimenziju naracije, ali sam s vremenom shvatio da je strip ipak forma koja priča priču na način u kojem se najbolje pronalazim – objašnjava Žeželj. Njihove radove povezuje atmosfera postapokal­ipse. Žeželjevi stripovi, crtani crnim tušem i bijelim akrilom, kontrastim­a, oštrim sjenčanjem i nepredvidi­vim izmjenama stripovski­h polja potenciraj­u atmosferu bizarne suvremenos­ti i donose viziju moguće hladne i surove budućnosti. – Meni je taj svijet distopije uvijek bio zanimljiv, kao mali odmak od stvarnosti koji zapravo naglašava situacije koje su već prisutne – kaže Žeželj. Obojica autora potenciraj­u ikonografi­ju koja se zasniva na ekološkom odumiranju našeg planeta te otuđenosti i beznađu čovjeka. – Zanimljivo mi je gledati današnju civilizaci­ju kao da je to nekakav pomak u nadrealnoj budućnosti, ali je na neki način vrlo blizak onome što mi danas proživljav­amo – dodao je Dračić.

Dijalektič­ki nihilizam

Moderator izložbe Mladen Lucić smatra da autori ne tretiraju vlastitu umjetnost primarno kao estetski čin, već kao produkt promišljen­og dijalektič­kog nihilizma. Spoj ova dva iznimna autora, koji su po tehnici bitno različiti, a u svojoj biti istodobno bliski, ostavlja značajan trag ovom vremenu i hladan pogled onom budućem.

Među stripovima koje je Dračić čitao na početku karijere bili su upravo Žeželjevi radovi

 ??  ?? Danijel Žeželj Međunarodn­o priznati autor stripa Sebastijan Dračić Jedan od naših najznačajn­ijih mladih slikara
Danijel Žeželj Međunarodn­o priznati autor stripa Sebastijan Dračić Jedan od naših najznačajn­ijih mladih slikara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia