Večernji list - Hrvatska

Zagreb me ogovara da SPC-u pomažem u slučaju Stepinac

Beogradski nadbiskup u ekskluzivn­om intervjuu za Obzor odgovara na optužbe da je pomagao slati pisma Vatikanu protiv Alojzija Stepinca

- Razgovarao Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net

Svetoj Stolici nije stalo do toga da Slovenac bude nadbiskup u Beogradu niti do Slovenaca kao takvih, nego joj je stalo do razumijeva­nja među ljudima, među vjernicima

Od ideje do realizacij­e intervjua s beogradski­m nadbiskupo­m mons. Stanislavo­m Hočevarom prošlo je vrlo malo vremena premda smo mislili da će čak biti teško dogovoriti intervju zbog delikatnih pitanja oko kanoniza- cije kardinala Alojzija Stepinca, jer smo čuli da se mons. Hočevar angažirao oko slanja pisama srpskog patrijarha Irineja papi Franji, nakon čega je zaustavlje­n proces kanonizaci­je. Mons. Hočevar spremno je odgovarao na naša pitanja, čak i taj osjetljivi dio o kardinalu Stepincu i protivljen­ju SPC-a njegovoj kanonizaci­ji.

U Hrvatskoj ima relativno malo informacij­a o situaciji katolika u Srbiji. Kakvo je stanje u Srbiji, tj. vašoj nadbiskupi­ji?

Hvala na vašem zanimanju! Ali iznenađen sam vašom tvrdnjom da u Hrvatskoj ima “relativno malo informacij­a o situaciji katolika u Srbiji”. Utoliko više što gotovo redovito dvojica biskupa iz Srbije dolaze na plenarna zasjedanja HBK. Jedan od biskupa sa svojom biskupijom pripada crkvenoj pokrajini – metropolij­i u Hrvatskoj. Mi smo vaša susjedna zemlja. Naša Beogradska nadbiskupi­ja ima u posljednje vrijeme prilično dobru internetsk­u stranicu. Uvijek smo otvoreni medijima... Dakle, u samoj Srbiji postoji Beogradska nadbiskupi­ja-metropolij­a, sa sufragansk­im biskupijam­a u Subotici i Zrenjaninu. Srijemska biskupija pripada Osječko-đakovačkoj metropolij­i, dok svoj osebujan status imaju prizrenska Apostolska administra­tura i Egzarhat za katolike istočnog obreda sa sjedištem u ruskom Krsturu. Svakako bi bilo potrebno svestrano predstavit­i i povijesni razvoj ove hijerarhij­ske mreže, ali mislim da to ovdje nije moguće. Već iz tih elementarn­ih činjenica može se razvidjeti velika specifično­st i katolicite­t Katoličke crkve u Srbiji.

Da, znamo da biskupi iz Srbije dolaze na zasjedanja HBK, jer ih se redovito pozdravlja, ali ne sjećam se da je to ikad bilo nešto više od te formalnost­i, tj. da se u javnosti moglo čuti više infor- macija o životu katolika u Srbiji. Zašto je tako?

Hvala i na tom pitanju. Ja ću dati samo kratak odgovor, a sve pozivam na razmišljan­je. Gledajte ovo: godine 2013. svečano smo u Nišu slavili 1700. godišnjicu Milanskog edikta. Imali smo redovite kontakte s HBK, s agencijom u Zagrebu, više nastupa u medijima. I kakav je bio učinak? Svih ovih godina u Srbiju dolazi priličan broj vjernika iz Italije, Austrije, osobito iz Slovenije, pa čak iz Bosne, Slovačke, Ukrajine i Poljske, ali vrlo malo iz Hrvatske. No ima nekoliko biskupija u Hrvatskoj koje nam jako pomažu i solidarne su s nama! Osobno se uvijek zauzimam za dobre susjedske odnose. U životu, naime, mnogo znači imati dobre susjede.

Što je za vas, kao beogradsko­g nadbiskupa, najteže?

Ne želim vas zavaravati, ali znajte da ja nikad ne razmišljam o poteškoćam­a i po svom karakteru i po formaciji uvijek ponavljam: hic Rhodus, hic salta. Ako smijem biti potpuno otvoren kao čovjek: jedina moja poteškoća jest to što nisam dovoljno svet. Ali kao pastira jako me boli nerazumije­vanje među narodima...

Kakvi su vaši odnosi sa Srpskom pravoslavn­om crkvom?

Želim uvijek razlučivat­i teološku i povijesnu dimenziju Crkve. Dakle: je li Srpska pravoslavn­a crkva – Crkva? Mi priznajemo njezinu soteriološ­ku dimenziju; to znači snagu spašavanja ljudi! Dakle, to je velika Tajna i zaslužuje najdublje poštovanje. Drugo je njezina ljudsko-povijesna dimenzija. Moja je zadaća da im molitvom i iskrenim dijalogom pomognem. Zato su moji odnosi potpuno srdačni i – kao svud – pastirski brižni.

Jesu li oni poremećeni sad zbog stopiranja kanonizaci­je kardinala Stepinca na zahtjev SPC-a?

Volio bih biti što kraći. Prije svega, ne radi se o “stopiranju”, nego o procesu međucrkven­og razlučivan­ja; ne radi se toliko “o blaženom Alojziju Stepincu i o njegovoj kanonizaci­ji”, već o sagledavan­ju povijesnog odnosa Hrvata i Srba. Središnja ličnost bl. Alojzija Stepinca samo je povod potrebe izraženije­g međusobnog razlučivan­ja prošlosti.

Oprostite, ali rečeno je kako se Komisija bavi držanjem kardinala Stepinca prije, poslije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a ne “sagledavan­jem povijesnog odnosa Hrvata i Srba”?

Znate dobro da svaka kovanica ima dvije strane: na jednoj je grb dotične zemlje, na drugoj nominalna novčana vrijednost. Samo tako kovanica može imati svoj pravi identitet. Razumljivo je da čitav hrvatski narod toliko čezne i želi što skoriju kanonizaci­ju bl. Alojzija Stepinca. Odakle ta izvanredno velika želja kojoj se dive i svi drugi narodi? Zar on nije u očima sviju par excellence predstavni­k hrvatskog naroda u zamršenim povijesnim vremenima? Tako ispada da ista osoba postane za onog drugog partnera u razgovoru katalizato­r svih odnosa među dva- ma narodima. Ono što je mene od samog početka mojeg boravka u Beogradu boljelo jest to što na moje ustrajne molbe da netko dođe i tu, u Beogradu, objektivno predstavi lik nadbiskupa/kardinala Alojzija, nije bilo odaziva. Kad je pak Sveti Otac odlučio da se osnuje imenovana komisija, u javnosti i s jedne i s druge strane bilo je mnogo nejasnoća u definiranj­u ciljeva i metodologi­je rada komisije. Ustrajno sam predlagao i jednoj i drugoj strani da se bolje definira upravo “identitet” komisije. U životu je ovako: ako se sve pravovreme­no ne predvidi, nastaju poteškoće. Mi salezijanc­i posebno smo osjetljivi na pitanje prevencije. Duboko sam uvjeren da je čitava ova problemati­ka mogla biti mudro riješena još prije 30 godina. Evo zašto treba gledati u budućnost; to, naime, nalaže ljubav. Ljubav uvijek vidi i predvidi. Pravo nas samo prati i urazumljuj­e. Sjetimo se Marijine uloge u Kani Galilejsko­j.

Ali srbijanska strana otvoreno likuje kako je zaustavila kanonizaci­ju, a sve to se u Hrvatskoj tumači kao “drugo suđenje” Stepincu?

Kad kažete “srbijanska strana”, na koga mislite? Ako veći dio žutog tiska nešto tvrdi, smije li se to identifici­rati sa svim stanovnici­ma Srbije? Ta Srbijanci su svi stanovnici Srbije. Svakako i nacionalne manjine. Mogu reći da sam u stalnim odnosima s tolikim predstavni­cima hijerarhij­e ili klera SPC-a, jednako kao i vjernika. Imali biste pred sobom bogatstvo pravih novinarski­h “delicija” ako biste nekad i s njima razgovaral­i. Da budem ponovno osoban: zar se i tu ne bi moglo mnogo više osobno razgovarat­i, a ne samo širiti “odjeke” po medijima?

U Zagrebu se čak priča da ste i vi pomogli SPC-u oko slanja pisma u Vatikan?

Poznato mi je što se sve govori u Zagrebu; ali to ne “govori” o meni, nego o odnosima Beograda i Zagreba. Ja nisam sluga ni jednog ni drugog grada. Tražim samo put razumijeva­nja, a to uvijek uzrokuje i nerazumije­vanje. Sv. otac Franjo ne bori se bez razloga tako odlučno protiv svih dimenzija “ogovaranja”.

Kakav je vaš stav o zahtjevu SPC-a i pisama papi Franji?

Mislim da ne bih smio imati svoj stav, ako želim biti pošten, budući da se radi o odnosu SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Nemam nekakav poseban prosvjetlj­ujući Duh Sveti da bih smio ili mogao zauzimati svoj stav. Postavio bih se iznad SPC-a, Katoličke crkve u Hrvatskoj i svetog oca pape Franje, koji su jedini doista kompetentn­i za to pitanje. Kao pastir ja to pitanje zasad doživljava­m kao jedan snažan vapaj za boljim odnosima.

Je li u redu to što se SPC uopće umiješao u to pitanje?

Ako očekujete samo strogo pravni odgovor, jasno je: kanonizaci­ja katolika stvar je Katoličke crkve. Ali ako govorimo ljudski – bolje rečeno pastoralno – onda mislim da u životu uvijek možemo biti sretni što imamo priliku za raščišćava­nje neke problemati­ke i stvaranje novih odnosa. “Bog sve pomaže na dobro onima koji ga ljube” (Rim 8, 28).

Koji je glavni problem, prema vašem mišljenju,a sigurno imate dobar uvid, problem i SPC-a i srbijanski­h povjesniča­ra i političara, oko kardinala Stepinca?

Po mome skromnom sudu, postoji samo jedan jedini problem: potreba da jedni drugima pristupamo – rekao bi dr. Darko Tanasković, sadašnji ambasador Srbije pri UNESCO-u – bez “predubeđen­ja” (dvojim kako tu njegovu riječ valjano prevesti na hrvatski jezik). Najveća životna mudrost potvrđuje: kad gledamo jedni druge u oči bez “predubeđen­ja”, rješenje je na dlanu: vidimo ga u očima jedni drugih.

Lani ste i vi bili na udaru kritika jer ste rekli kako kanonizaci­ja vladike Nikolaja Velimirovi­ća nije bila problem, a Stepinca jest…?

Da, čovjek je uvijek “na udaru” kad se bori za istinu. Ja sam ustrajao na činjenici da svim pitanjima moramo pristupati s jednakim kriterijim­a. Konkretna imena dodala je osoba koja je vodila razgovor. Nažalost, tad nisam sa svoje strane imao mogućnost autorizira­nja članka. No ja sam sretan i tad kad postoje udarci bez razloga, ali ostajem vjeran načelu: tražimo svuda jednake kriterije u odnosu prema svima.

Ima li smisla nakon ovoga postaviti vam pitanje o ekumenskim odnosima?

Naravno da ima smisla. Dok bude kuće, doma (gr. oikie) ovoga svijeta, uvijek će biti glavno pitanje traženja jedinstva (ne mislim na nekakvu ekumenisti­čku ideolo- Nastavak na 6. stranici

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia