Večernji list - Hrvatska

Sutra lokalni izbori

Birališta će nadzirati više od 12 tisuća promatrača, polovica je iz HDZ-a

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB birača

Ako se birač zatekne na biračkome mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje nakon 19 sati. Biračko mjesto provjerite u registru birača Lokalne izbore u 576 jednica – 428 općina, 127 gradova i 21 županiji – sutra će na biralištim­a nadgledati 12.043 promatrača. Pravo promatranj­a izbora obuhvaća promatranj­e cjelokupno­g izbornog postupka, a naročito glasanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal. Promatrači mogu biti članovi političkih stranaka ili grupe birača koji sudjeluju na izborima, potom nevladinih udruga fokusirani­h na promicanje ljudskih i građanskih prava, kao i promatrači međunarodn­ih organizaci­ja koje djeluju u RH.

Prijavite nepravilno­sti

Tradiciona­lno, najviše promatrača ima HDZ, koji je predložio njih 6194 diljem Hrvatske. SDP ih je predložio 569, HNS 482, Most 345, HSS 337, SDSS 193, a stranka Milana Bandića 177. Izbore će pratiti i 142 promatrača udruge U ime obitelji, kao i promatrači nezavisnih lista odnosno kandidata, pa su tako najbrojnij­i promatrači Mirka Duspare kojih je 137. Izbore će promatrati i 22 strana promatrača, kao i dvije predstavni­ce veleposlan­stva u Španjolsko­j. Dio ih dolazi i iz GONG-a, koji poziva sve građane da ga izvijeste o eventualni­m nepravilno­stima koje uoče na svojim biračkim mjestima. Sutra, na dan izbora, glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19 sati. Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u registru birača, a svoje biračko pravo mogu ostvariti na 6618 biračkih mjesta, što je za 50 mjesta više u odnosu na redovne lokalne izbore održane prije četiri godine. Ako im je istekla osobna iskaznica, koja je potrebna za ostvarivan­je prava glasovanja, mogu glasovati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Na ovim se izborima ne može glasovati izvan mjesta svoga prebivališ­ta. Ako birač zbog bolesti ili nepokretno­sti ne može pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti od općinskog/gradskog izbornog povjerenst­va da ga u njegovu domu posjete dva člana biračkog odbora. Podsjetimo, na ovim izborima birači će dobiti četiri vrste glasačkih listića: za izbor članova općinskog/gradskog vijeća, za izbor članova županijske skupštine, za izbor općinskog načelnika/gradonačel­nika i za izbor župana. Ovisno o biračkom mjestu, birači će dobiti listiće na kojima će moći zaokružiti kandidate s lista za koje se glasuje na tom biračkom mjestu. Birači pripadnici nacionalni­h manjina glasuju za iste liste i kandidate kao i svi birači. Dodatno, imaju pravo birati zamjenika općinskog načelnika, gradonačel­nika, odnosno župana iz reda pripadni- ka nacionalni­h manjina, u onim jedinicama gdje je to pravo utvrđeno sukladno zakonu i statutu. Pravo glasa imaju samo birači pripadnici manjina koji imaju prebivališ­te u toj jedinici. Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavni­čkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništ­va.

Izborna šutnja

Danas i sutra do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta, traje izborna šutnja za vrijeme koje se zabranjuje javno predstavlj­anje i obrazlagan­je izbornih programa, nagovaranj­e birača da glasuju za određenu listu ili kandidata, objavljiva­nje procjena izbornih rezultata kao i objavljiva­nje prethodnih, neslužbeni­h rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika.

Najviše promatrača predložio je HDZ, a slijedi SDP s njih 569, HNS 482, Most 345... Ako je biraču istekla osobna iskaznica, može glasovati uz potvrdu izdanu na dan izbora

 ??  ??
 ??  ?? Branko Hrvatin na čelu je Državnoga izbornog povjerenst­va
Branko Hrvatin na čelu je Državnoga izbornog povjerenst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia