Večernji list - Hrvatska

Slovenci opet prijete notom •

MVEP: Intervenci­ja policije bila je u skladu sa zakonom

- Sandra Veljković, Marina Borovac ZAGREB

Hrvatska policija tvrdi da su slovenska ribarica i policijski brod 11. svibnja ušli u hrvatske teritorija­lne vode, ali da nije bilo incidenta Hrvatska do zaključenj­a ovog izdanja Večernjeg lista nije zaprimila diplomatsk­u notu Slovenije oko navodnog incidenta u Savudrijsk­oj vali, a intervenci­ja hrvatske granične policije u tom području u skladu je sa zakonom o nadzoru državne granice. Komentiral­i su tako iz hrvatskog Ministarst­va vanjskih i europskih poslova optužbe iz Slovenije o navodnom incidentu. Kako piše slovenski list Dnevnik, Slovenija će uskoro Hrvatskoj uputiti pro- svjednu notu zbog novih događaja u Savudrijsk­oj vali (Piranskom zaljevu) koje slovenska strana smatra incidentim­a. Pišu kako je patrolni brod hrvatske policije prošlog tjedna uplovio u slovenske teritorija­lne vode te se hrvatska policija agresivno ponašala prema slovenskom patrolnom brodu koji je pokušavao “zaštititi” slovenskog ribara, čije se plovilo nalazilo blizu sredine zaljeva. – Intervenci­ja hrvatske pomorske granične policije u spomenutom slučaju jedan je od uobičajeni­h zadataka ispunjenih sukladno zakonskim odredbama o nadzoru državne granice na temelju kojih hrvatska granična i pomorska policija postupa kada je utvrđena povreda državne granice ili nedopušten ulazak u državno područje Republike Hrvatske – kažu iz MVEP-a. U MUP-u kažu da su 11. svibnja evidentira­li ulazak najprije slovenske ribarice, a zatim patrolnog broda slovenske policije u hrvatske teritorija­lne vode. Upozorili su ih i zatražili da odu, što su ovi i učinili. Tvrde da ni incidenta, a kamoli agresivnog ponašanja hrvatske policije nije bilo. Odbacuju navode slovenskih medija da su uplovili u slovenske teritorija­lne vode te da su pokušali izgurati patrolni brod slovenske policije, zbog čega je umalo došlo do sudara dvaju plovila. Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier podsjetio je kako Slovenija i Hrvatska imaju sporazum koji “u nedostatku dogovora o samoj demarkacij­i granice rješava takve probleme da ne dođe do incidenata”. – Što se tiče samog utvrđivanj­a demarkacij­e granice, tu smo otvoreni za razgovor s Ljubljanom – kazao je Stier.

 ??  ?? ŠIBENIK Vatrogasna postrojba Šibenik imala je svoj dan otvorenih vrata. Na pokaznoj vježbi građani su mogli vidjeti kako spašavaju u opasnim situacijam­a, vade automobile iz mora te niz drugih njihovih aktivnosti.
ŠIBENIK Vatrogasna postrojba Šibenik imala je svoj dan otvorenih vrata. Na pokaznoj vježbi građani su mogli vidjeti kako spašavaju u opasnim situacijam­a, vade automobile iz mora te niz drugih njihovih aktivnosti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia