Večernji list - Hrvatska

Roboti i dronovi već su standard gradnje

Trenutačno kapitalist­ički sistem nije kompatibil­an s visokim stupnjem automatiza­cije u bilo kojem sektoru industrije

-

Luka Piškorec iz prestižnog švicarskog ETH-a budućnost gradnje vidi u visokom stupnju automatiza­cije Vaša je specijalno­st primjena 3D printanja u arhitektur­i. Je li to doista budućnost?

U početku sam se specijaliz­irao za robotsku fabrikacij­u u arhitektur­i, a 3D printanjem sam se počeo baviti kada smo u grupi uspjeli razviti nekoliko obećavajuć­ih tehnologij­a koje su nam pomogle skalirati objekte koje printamo. To znači, tek kada smo uspjeli postići određeno arhitekton­sko mjerilo, počeli smo se intenzivno baviti 3D printanjem. Tu vidim i jedan od osnovnih problema te tehnologij­e, a to je kako prijeći s proizvodnj­e objekata do proizvodnj­e arhitektur­e.

Koje ćemo nove tehnologij­e u gradnji vidjeti u bližoj budućnosti?

Trendovi u zapadnim zemljama idu u smjeru automatiza­cije građevinsk­og sektora. U istraživan­ju koristimo standardne industrijs­ke robote, ali im dajemo „igračke“i alate koje sami izmišljamo. Tako smo, primjerice, izumili robota koji vrlo precizno ispucava glinene projektile desetke metara daleko i na taj način može graditi na daljinu. Koristimo i „quadcopter­e“, male leteće robote s četiri elise koji mogu nositi građevinsk­e elemente i graditi. Imamo i robota koji je namontiran na gusjenice pa se može dovesti na gradilište i graditi in situ. Upravo ovu tehnologij­u testiramo ovo ljeto na jednom građevinsk­om projektu u Švicarskoj, a robot konkretno svija i vari armaturu.

Koje ćemo nove materijale koristiti u arhitektur­i bliže budućnosti?

Najveći dio mase prosječne zgrade još je uvijek napravljen od standardni­h materijala koji su dostupni već stoljećima. Ovdje bih naveo i beton, koji je poznat još od rimskih vremena. Usudio bih se predvidjet­i da će tako biti i u skoroj budućnosti. Ipak, najveću inovaciju vidim u karbonskim kompozitim­a (sastavljen­im od karbonskih vlakana i epoksija) koji su već danas relativno jeftini, a imaju najbolji omjer snage i težine od svih trenutačno dostupnih građevinsk­im materijala.

Što je s poslovima u građevini? Hoće li i ovdje biti utjecaja automatiza­cije?

Naš trenutačni kapitalist­ički sistem nije kompatibil­an s visokim stupnjem automatiza­cije u bilo kojem sektoru industrije, gdje se dobiva dojam da se automatiza­cijom gube poslovi. Istina je da će neki poslovi biti izgubljeni, neki će biti stvoreni. Moja je vizija da ćemo u budućnosti graditi više, kvalitetni­je i jeftinije, i to sve zapošljava­jući više kvalificir­ane i bolje plaćene radnike.

Kakvo je stanje u nas, imamo li dovoljno znanja da držimo korak s razvojem u svjetskoj arhitektur­i?

Arhitektur­a je zahvalna disciplina jer je univerzaln­a: najbitniji principi ostali su isti od samih začetaka civilizaci­je. Gravitacij­a i tektonika su na neki način „vladari“i sve polazi od njih. Što se načina gradnje tiče, on se u Hrvatskoj ne razlikuje puno do načina gradnje u, primjerice, Švicarskoj. Ali pristup gradnji, odnos prema dizajnu i dizajneru, prema radniku kao i prema inženjeru dosta se razlikuje. I u Hrvatskoj se mogu naći „svjetski“arhitekton­ski primjeri, to ovisi o arhitektu, ali ponajviše o investitor­u.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Luka Piškorec i 3D strukture “Complex Timber Structures”, robotski sagrađena drvena struktura (lijevo), “Remote Material Deposition”, projekt robotske balističke gradnje zemljanih struktura (u sredini), “Iridescenc­e Print” izložena u Palais de Tokyo...
Luka Piškorec i 3D strukture “Complex Timber Structures”, robotski sagrađena drvena struktura (lijevo), “Remote Material Deposition”, projekt robotske balističke gradnje zemljanih struktura (u sredini), “Iridescenc­e Print” izložena u Palais de Tokyo...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia