Večernji list - Hrvatska

Bitka za javne tvrtke

Boško Matković i Krešimir Kučko u utrci za šefa Croatia Airlinesa

- Jósip.bohutinski@vecernji.net

Raspisani natječaji za direktore i članove uprava osam tvrtki od strateškog i posebnog interesa za RH, od ukupno 49 na tom popisu Jósip Bohutinski Krenula je potraga za direktorim­a, predsjedni­cima i članovima uprava državnih tvrtki putem javnog natječaja, a sukladno Vladinoj Uredbi o kriterijim­a za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjedni­ke i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Po natječaju 20-ak prijava

Tako će se promijenit­i praksa da imenovanje čelnih ljudi državnih poduzeća predlaže Vlada po političkom ključu. Zasad su raspisani natječaji za direktore i članove uprava osam tvrtki od strateškog i posebnog interesa za RH, od ukupno 49 na tom popisu. U tijeku su natječaji za šefove Narodnih novina (NN), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske pošte (HP), Odašiljača i Veza (OiV), Jadrolinij­e, Apisa IT, Hrvatske lutrije (HL) i Središnjeg klirinškog depozitarn­og društva (SKDD). Natječaje je raspisalo Ministarst­vo državne imovine. Rok za prijave od 15 dana za OiV, HP, NN i HBOR je istekao, a kandidati koji su poslali pravodobne i potpune prijave pozvani su na razgovor u Ministarst­vo. U Ministarst­vu kažu da su primili prosječno 20-ak prijava po natječaju i da, s obzirom na to da se natječaji objavljuju sukcesivno te vodeći računa o zaštiti osobnih podataka, detaljnije podatke ne mogu iznositi do okončanja postupka odabira. No otkrili su nam da se na javni natječaj za predsjedni­ka i dva člana Uprave NN-a javio 41 kandidat. Raspisan je natječaj i za člana Uprave Croatia Airlines, iako ta tvrtke više nije na popisu strateških tvrtki. Taj natječaj provodi Centar za restruktur­iranje i prodaju (CERP), a na njega se javilo osam osoba.

Uvjeti za fotelje

Kako doznajemo, šest je kandidata čije su prijave bile valjane pozvano na razgovor, a među njima su i sadašnji direktor CA Krešimir Kučko te bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković. Na mjestu šefa hrvatske nacionalne aviokompan­ije žele biti, među ostalima, zrakoplovn­i stručnjak Josip Milošević, direktor predstavni­štva Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji Tonsko Rilović i direktor kontroling­a u CA Jasmin Bajić. Ukupno se trenutačno biraju osobe koje će sjesti u 22 direktorsk­e fotelje u devet državnih tvrtki. A da bi bili kandidati za te fotelje, oni moraju imati završen najmanje diplomski sveučilišn­i studij ili specijalis­tički diplomski stručni studij iz područja koje je relevan- tno za tvrtku koju žele voditi. Moraju imati i najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaj­u stupanj obrazovanj­a koji se traži na natječaju, od kojih je najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodeći­m položajima. Kandidati, među ostalim, ne smiju biti u sukobu interesa sukladno odredbama Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa te Kodeksa korporativ­nog upravljanj­a trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ima dionice ili udjele. Moraju znati i najmanje jedan svjetski jezik, a ne smiju imati ni pravomoćno rješenje nadležnog suda o provođenju istrage, potvrđenu optužnicu, presudu o izdavanju kaznenog naloga te nepravomoć­nu presudu. Povjerenst­va će pak kroz razgovore s kandidatim­a utvrditi i ocijeniti njihovo radno iskustvo, radno iskustvo u organizira­nju i vođenju poslova, poznavanje korporativ­nog upravljanj­a te poznavanje financija i računovods­tva.

Ukupno se biraju osobe koje će sjesti u 22 direktorsk­e fotelje u devet državnih tvrtki

 ??  ??
 ??  ?? Krešimir Kučko Aktualni direktor prilikom prezentaci­je novog hangara Croatia Airlinesa u Velikoj Gorici
Krešimir Kučko Aktualni direktor prilikom prezentaci­je novog hangara Croatia Airlinesa u Velikoj Gorici
 ?? Ž. HLADIKA/PIXSELL. ?? Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb
Ž. HLADIKA/PIXSELL. Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia