Večernji list - Hrvatska

U četiri velika grada drugi krug: Bandić, Kerum, Obersnel i Vrkić najbolji

U Zagrebu iznenađenj­e lista “Zagreb je naš”, HDZ doživio potop u Zagrebu, SDP i dalje dominantan u Rijeci, u Dubrovniku vodi HDZ

- Renata Rašović, Tea Romić (Surađivali Suzana Lepan Štefančić, Slavica Vuković, Branimir Bradarić)

Prema izlaznim anketama portala Dubrovački dnevnik, najviše glasova za gradonačel­nika osvojio je HDZ-ov M. Franković (32,07 %) koji bi se u drugom krugu trebao sučeliti s HNS-ovim V. Dujmovićem (17,46%)

Ako je suditi prema prvim izlaznim anketama koje je provela agencija Ipsos, u drugi krug u Zagrebu idu Milan Bandić (30.08) i Anka Mrak Taritaš (26,78), u Splitu Željko Kerum (29,91) te HDZ-ov Andro Krstulović Opara (25, 35), u Osijeku kandidat kojeg podupiru SDP i HNS Ivan Vrkić (38, 35) te HDZ-ova Ivana Šojat (18,06), a u Rijeci SDP-ov Vojko Obersnel (44,99) te nezavisni Hrvoje Burić (15,19).

Došao službenim vozilom

U zagrebačko­j Gradskoj skupštini najviše mandata osvaja lista Milana Bandića (16), slijede ga SDP i partneri s 13 mandata, nezavisna lista Sandre Švaljek s 8 mandata, HDZ sa šest mandata te Zagreb je naš te lista Brune Esih sa po četiri mandata. HDZ je s tako malo mandata doživo potop, jednako kao i njihov kandidat za gradonačel­nika Drago Prgomet koji je dobio svega 5,75 posto glasova. Očekivano, SDP s partnerima sačuvao je većinu u Gradskom vijeću, u Rijeci ali u Osijeku, dok je u Splitu tijesna većina pripala HDZ-u i partnerima (10 mandata) dok Kerumov HGS ima devet mandata. Nakon što je dosadašnje­m gradonačel­niku Dubrovnika Andri Vlahušiću onemogućen­o ponovno kandidiran­je, prema izlaznim anketama portala Dubrovački dnevnik, najviše glasova za gradonačel­nika osvojio je HDZ-ov Mato Franković (32,07 posto) koji bi se u drugom krugu trebao sučeliti s HNS-ovim Valentinom Dujmovićem (17,46%). Mostov kandidat Maro Kristić je prema tim anketama osvojio 11,04 posto glasova, a HSS-ov Vido Bogdanović 10,83 posto. Većinu u Gradskom vijeću osvaja HDZ koji je dobio glasove 31,30 posto građana, a prati ga koalicija HNS-HSLS sa 16,39 posto glasova. Prvi političar na biralištu u Zagrebu jučer u sedam ujutro bio Milan Bandić, koji je glasovao u društvu supruge Vesne i psa Rudija. Glasovala je i njegova, sudeći prema anketama, najljuća suparnica, Anka Mrak Taritaš. – Svjedoci smo najinteres­antnijih izbora u Zagrebu u proteklih 16 godina. Danas biramo budućnost Zagreba ne samo za sljedeće četiri nego i za sljedećih 20-ak godina – kazala je Mrak Taritaš. Raspoložen­a na biralištu bila je i Sandra Švaljek. – Glasanje je najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracij­e. Na ovim izborima odlučujemo o onome što nas se direktno tiče, od klupice u parku do semafora na raskrižju – rekla je Švaljek. Željko Kerum na biralište u Splitu došao je u društvu supruge Fani, a poveli su i svoje troje djece. Kerum je jedan listić ubacio u pogrešnu kutiju. – Propao mi je glas, a svaki bi mogao biti bitan – rekao je. Međutim, raspitali smo se, iako ga je ubacio u pogrešnu kutiju, neće biti problema, i taj će se glasački listić pripojiti kamo treba kada se kutije otvore. U Vukovaru, pak, odaziv bio slabiji nego inače. – Vukovar i istok Hrvatske u veoma su teškoj situaciji i bojim se da nitko, koga god zaokružili, ne može napraviti ništa posebno. Kada je riječ o nama, ključ je u Zagrebu – rekao nam je Milan Ivić.

Izlaznost 35,15% do 16.30 sati

Osječanka Božica Bačak (80) slabo čuje, slabo vidi i boluje od osteoporoz­e, no nju ništa nije spriječilo da ispuni svoju građansku dužnost. – Uvijek dolazim na glasovanje! To jednostavn­o treba obaviti, kao građanin. Izašla sam gotovo na sve izbore u svom životu, kad god sam mogla – kaže nam Božica. I njezin je glas, uvjerena je, važan. – Nadam se da će se nešto nakon izbora promijenit­i nabolje, trebalo bi. Da bar bude jeftinija hrana na tržnicama, previše su digli cijene zelenoga – otkriva nam starica čemu bi se ona razveselil­a. Do 16.30 sati, objavio je DIP, na izbore je izašlo 35,15 posto građana, odnosno njih 1,190.760.

 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar-Kitarović izašla je na izbore sa suprugom Jakovom, a premijer Plenković sa sinčićem
Predsjedni­ca Grabar-Kitarović izašla je na izbore sa suprugom Jakovom, a premijer Plenković sa sinčićem
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia