Večernji list - Hrvatska

Sam sam sebi dao čak 4993 potpisa za kandidatur­u!

Nigdje ne piše da birač ne može dati više potpisa, kaže I. Valek

-

Svojim primjerom Ivan Valek upozorio je na niz propusta, no njegova kandidatur­a za gradonačel­nika Zagreba ipak je odbijena kao nevaljana Arhitekt i bivši košarkaš Ivan Valek nije bio dio izborne ponude iako je mjesec i pol intenzivno radio na kampanji “Naj grad” za gradonačel­nika Zagreba. Uložio je barem 40.000 kuna, a podržala ga je Hrvatska braniteljs­ka pučka stranka. Otisnuo je 100.000 letaka, 20.000 vizitki, unajmio razglas i rent-a-car vozilo koje je oblijepio izbornim porukama te je osmislio džingl od Babaroviće­ve pjesme “Zagreb, moj rodni grad”. Za izborni stožer unajmio je prostorije kod Kraljevske akademije na Griču... Ali, uzalud. Jer izborna povjerenst­va i Ustavni sud odbili su njegovu kandidatur­u kao nevaljanu.

Na potpise utrošio 70 sati

Trebao je prikupiti 5000 potpisa birača, ali od predanih 5041 potpisa samo ih je 48 bilo od različitih birača, a preostalih 4993 bili su njegovi potpisi! Na 113 obrazaca, na kojima birači podupirući kandidatur­u moraju ispisati – redni broj, ime i prezime, prebivališ­te, broj osobne iskaznice, mjesto izdavanja i potpis – 4993 puta ponavljali su se Valekovi podaci. Jer, kako tumači, nigdje ne piše da se jedan birač ne može potpisati više puta. Ispisujući najbrže što smo mogli samo deset puta što se traži, izračunali smo da za 5000 puta treba 17 sati, a 30 sati ako se piše umjereno brzo. Znači, barem po dva sata dnevno u zakonskom roku od 15 dana. Valek se nasmijao kad smo ga pitali koliko je njemu trebalo. – A, treba mnogo više! Barem sedamdeset­ak sati jer treba ispuniti i zaglavlja na svakom obrascu – rekao je, priznajući da je osobno potpisivao dok je ispunjavan­je ostalih podataka organizira­o. I to što je čuo od nas smatra argumentom protiv takvog prikupljan­ja potpisa te najavljuje i tužbu sudu u Strasbourg­u. – Očito da jedan kandidat ne može sam prikupiti 5000 potpisa u 15 dana. To je pretjerano koliko god se želi izbjeći neozbiljne kandidatur­e. Zašto taj rok ne bi bio 60 dana? I čemu svi ti podaci, samo što se ne traži još i PIN bankovne kartice. Zar nije dovoljno samo ime i prezime i potpis? Pa te podatke mogu i kriminalci zloupotrij­ebiti fingirajuć­i kandidatur­u, a i državne službe tako mogu znati kako je tko glasovao. Moj protest tiče se i procedure. Čak i da je Ustavni sud 11. svibnja usvojio moj prigovor, već sam izgubio tjedan dana kampanje. Zatim, kad sam 4. svibnja u 23.13 sati predao materijale, dobio sam potvrdu da sam predao sve potrebno, i nije istina da sam upozoren na nedostatke. U 23.42 sata poslali su mi e-mail, dok sam još bio kod njih u povjerenst­vu, da “nedostaje potreban broj potpisa”, ali ne i koliko. A ja tvrdim da sam im predao 231 obrazac sa 10.392 potpisa. Gdje su ti potpisi, pitam ih. U zapisniku o predaji nije navedeno koliko su listova s potpisima zaprimili – obrazlaže Valek. Prigovoril­i su mu i što nije priložio dokaz o akademskoj tituli jer im je predao papir na kojem je napisao “isprava o akademskom stručnom nazivu” i otisnuo pečat “Ivan Valek dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt A 2364”. Naknadno im je dao službeno uvjerenje.

900 projekata diljem svijeta

– Smatram da svi zakoni moraju biti jasni i nedvosmisl­eni, razumljivi svakome građaninu, a sve izborne procedure transparen­tne i temeljite – sažima Valek svoj protest. Inače, specijaliz­iran je za arhitektur­u vode i diljem svijeta ima oko 900 projekata te je osvojio brojne nagrade sa svjetskih izložbi. Radio je u Montingu i poslove konzalting­a u Europi, Americi, Aziji i Africi. Zagreb za tridesetak godina vidi kao grad na moru koji će, kao dio internacio­nalnog projekta jer je riječni promet najjeftini­ji, s Jadranskim morem biti povezan stepenasti­m kanalima, a kanalom Sava-Sava od Siska bit će spojen sa sjevernom Europom. Znajući kako to zvuči, dodaje: “Zapamtite što je Valek rekao!”.

Svi zakoni moraju biti jasni i nedvosmisl­eni te razumljivi svakom građaninu, tvrdi Valek

 ??  ?? Ivan Valek kaže da ga kod zaprimanja potpisa nisu upozorili na nedostatke
Ivan Valek kaže da ga kod zaprimanja potpisa nisu upozorili na nedostatke
 ??  ?? Kampanja “Naj grad” nesuđenog je gradonačel­nika stajala 40.000 kuna, unajmio je i izborni stožer, razglas i vozilo, otisnuo letke i vizitke, ali uzalud
Kampanja “Naj grad” nesuđenog je gradonačel­nika stajala 40.000 kuna, unajmio je i izborni stožer, razglas i vozilo, otisnuo letke i vizitke, ali uzalud
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia