Večernji list - Hrvatska

Potrošaču pravo na ‘odcjepljen­je’

Tko ima vlastiti plinomjer, plin plaća prema stvarnoj potrošnji

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Potrošaču koji se izdvojio iz zajedničko­g sustava grijanja Gradska plinara Zagreb nema pravo zaračunava­ti potrošnju po kvadraturi stana Gotovo je! Konačno je riješen spor koji se vuče već petnaestak godina. I Ustavni sud, u vijeću kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović, potvrdio je pravo na odcjepljen­je potrošačim­a spojenima na neki zajednički sustav u zgradama diljem Hrvatske jer nije našao ništa sporno u presudi Vrhovnog suda o kojoj se inače raspituju buntovni potrošači na internetsk­im forumima.

Nepošteno postupanje

Naime, odbijena je ustavna tužba Gradske plinare Zagreb (GPZ) protiv te presude prema kojoj distribute­r ne može potrošaču u višestambe­noj zgradi nametnuti obvezu da bude priključen na sustav centralnog grijanja preko zajedničke plinske stanice distribute­ra jer bi to predstavlj­alo “nesrazmjer­an teret za potrošača” i imalo karakter “nepoštenog postupanja”. Distribuci­ja plina smatra se javnom uslugom, a s obzirom na to da priroda te usluge to dopušta, njezina prodaja mora se obračunava­ti prema potrošnji. Potrošač ima mogućnost izdvajanja iz tog sustava (raskida ugovora) na osobni trošak kada takvo isključenj­e ne šteti ostalim korisnicim­a, pa ni distribute­ru. Trgovac mora svakom potrošaču omogućiti priključak na distribuci­jsku mrežu te mu na nediskrimi­natorni način pružati uslugu prema propisanim uvjetima. Ali to ne znači da je potrošač dužan priključit­i se ili ostati priključen, na način dirigiran po trgovcu ako za potrošača postoje manje ekonomski tegobna rješenja, a tehnički izvediva. Stoga je Vrhovni sud presudio da potrošač ne mora platiti račun za koji je tražena ovrha jer ne odražava stanje obračuna plina prema stvarnoj potrošnji već prema površini stana, s obzirom na to da je vlasnik dao da mu ovlaštena osoba ugradi etažni plinski bojler i plinomjer u stanu, čemu se ostali suvlasnici, a ni GPZ, nisu protivili. S tim da je i dalje, kroz zajedničku pričuvu, plaćao i trošak održavanja zajednički­h plinskih uređaja, dok je GPZ ispostavlj­ao i račune prema potrošnji po stanju plinomjera u stanu. GPZ se poziva na presude Vrhovnog suda iz 1984. i 1988., prema kojima su svi u zgradi sa zajednički­m uređajem centralnog grijanja dužni snositi troškove bez obzira na to koriste li te prostorije, a etažni vlasnik stana ne može zahtijevat­i isključenj­e svog stana iz zajedničko­g sustava. Stoga je GPZ tvrdio da trpi štetu i da je Vrhovni sud nepravičan, potkrijepi­vši to nizom presuda Općinskog i Županijsko­g suda u njihovu korist. Međutim, Ustavni sud utvrdio je da su sve te presude donesene prije revizijske presude Vrhovnog suda kojom je različita praksa sudova ujednačena. To je sada novi pravni standard kojeg se moraju držati svi niži sudovi u istovjetni­m ili sličnim činjenični­m i pravnim situacijam­a, obrazložio je Ustavni sud.

Kvadratura se ne računa

Za Vrhovni sud postavila su se dva pitanja. Prvo, je li Gradska plinara ovlaštena ispostavlj­ati račune tuženiku po osnovi potrošnje preko zajedničke kotlovnice iako ima vlastiti plinomjer u stanu na osnovi kojeg mu se obračunava potrošnja i šalju računi, i drugo, je li za izdvajanje iz zajedničko­g sustava potrebna suglasnost ostalih suvlasnika ili se vlasnik stana ima pravo bez njihove suglasnost­i izdvojiti i plaćati prema stvarnoj potrošnji. Presuđeno je da, nakon što se izdvojio, vlasnik stana više nije u obvezi plaćati potrošnju plina prema površini stana već prema stvarnoj potrošnji. “Svako drugo tumačenje bilo bi protivno načelu jednake vrijednost­i davanja iz članka 15. Zakona o obveznim odnosima i načelu savjesnost­i i poštenja iz članka 12. ZOO te bi stoga bilo nepravično za tuženika”, obrazložio je Vrhovni sud.

 ??  ?? Vijeće Ustavnog suda na čelu s Ingrid Antičević Marinović stavilo točku na “i”
Vijeće Ustavnog suda na čelu s Ingrid Antičević Marinović stavilo točku na “i”
 ??  ?? Presuda protiv GPZ-a sada je novi pravni standard i za niže sudove
Presuda protiv GPZ-a sada je novi pravni standard i za niže sudove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia