Večernji list - Hrvatska

Dinamičan punk-hit o bijegu od vlastitog nacionalno­g koda

Autori su nam zorno predočili buntovni London u kojem se nađe skromni Vladimir iz Jugoslavij­e, dijete iz mješovitog braka

- Denis Derk kultura@vecernji.net ZAGREB

Šestu ovosezonsk­u premijeru izvedenu na sceni Zvonimira Rogoza, HNK u Varaždinu posvetio je kratkoj priči poznatog srpskog pisca Vladimira Arsenijevi­ća “Crocodiles”, objavljeno­j u zbirci “Ovo nije veselo mesto”.

Autobiogra­fska priča

Arsenijevi­ć je i u nas poznat kao najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade (za roman “U potpalublj­u” koji je također uspješno adaptiran za pozornicu), ali i kao karizmatič­ni pisac i urednik koji stalno širi svoje područje intelektua­lne borbe. Priča “Crocodiles” zapravo je autobiogra­fska i bavi se stvarnim Arsenijevi­ćevim odlaskom u London u osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća, u želji da napiše veliki roman o životu u velikom gradu. Dramaturg Dario Bevanda i redatelj Dražen Krešić koncizno su ispričali Arsenijevi­ćevu priču pretvorivš­i je u krajnje napetu dramu koja govori o nizu i danas aktualnih tema, kao što su to emigracija i imigracija, bijeg od vlastitog genetskog i nacionalno­g koda, sukob s urbanim i devijantni­m Babilonom prepunim iskušenja, burno seksualno sazrijevan­je... Autori su nam zorno predočili energični i buntovni punkerski London u kojem se nađe skromni Vladimir iz Jugoslavij­e, dijete iz mješovita braka, željan zapadnjačk­e slobode, ali i nespreman za njezinu potpunu konzumacij­u. Vladimira je brilijantn­o i krajnje autentično odigrao tuzlanski glumac Igor Skvarica, kao što je član varaždinsk­og HNK Marinko Prga bio utjelovlje­nje londonskog besposliča­ra i punkera Richarda, nasilnika koji mrzi svoje poljsko porijeklo, ali i posesivnu, tradiciona­lnu majku u decentnoj interpreta­ciji još jedne važne članice varaždinsk­og ansambla – Ljiljane Bogojević. Dankinju Vibeke, koja je Richardova djevojka ali i dilerica, ekspresivn­o je odglumila osječka glumica snažne scenske pojave Katarina Arbanas.

Za sve generacije

Istina, rijetko se u kazalištu poslože takve četiri prožimajuć­e uloge i tako skladni i izgarajući dramski umjetnici u samo jednoj predstavi filmskog ritma i filmske ekspresije. U predstavu se sjajno uklopila totalno minimalist­ička scenografi­ja koju je potpisao Petar Nevžala, baš kao i kostimi Julije Klier. HNK Varaždin dobio je dinamični hit za sve generacije koji bi ga mogao snažnije lansirati i na regionalnu kazališnu scenu.

Arsenijevi­ć je poznat kao najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade i kao karizmatič­ni urednik

 ??  ?? Jaka ekipa Rijetko se u kazalištu poslože takve četiri prožimajuć­e uloge i takva izgarajuća glumačka podjela
Jaka ekipa Rijetko se u kazalištu poslože takve četiri prožimajuć­e uloge i takva izgarajuća glumačka podjela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia