Večernji list - Hrvatska

Povijest našeg naroda urušava se zajedno sa zapuštenim zgradama

Izložba “Svjetlo i tama Mediterana”, nakon Orisa, bit će prikazana u galeriji Pula, a nakon toga u Modernoj galeriji u Dubrovniku

- Nika Mokos kultura@vecernji.net ZAGREB

Krajem tjedna u Oris – Kući arhitektur­e održalo se otvorenje izložbe Matka Trebotića pod nazivom „Svjetlo i tama Mediterana“.

Prvi i jedini projekt

Na početku svoje karijere, Trebotić je izgradio svoje prvo i jedino samostalno arhitekton­sko ostvarenje – modernisti­čki restoran u Milni na Braču. Niski, prostrani i jednostavn­i geometrijs­ki interijer okružen otvorenim trijemom i nošen vitkim stupovima godi- nama je pružao predah brojim turistima i mještanima od jakog ljetnog sunca. Više od pedeset godina kasnije, ista lokacija, ali potpuno drukčija slika. Napušteni i oronuli prostor ukrašen divljim grafitima sa suvremenim političkim porukama još je jedna u nizu simptomats­kih sudbina modernisti­čkog nasljeđa. Njegovom sudbinom bavi se ova izložba. – Nestajanje­m dijela suvremene arhitektur­e, nestaje dio naše povijesti, entitet našeg naroda. Ovo je možda mala izložba, ali vrlo važna i aktualna u ovom trenutku. Nadam se da će publika shvatiti težinu problema i da će biti svjesnija onoga što posjedujem­o i što trebamo čuvati – započeo je Trebotić.

Mediteran kao Palmira

Svoju reakciju na nestajanje suvremene arhitektur­e Trebotić je uprizorio putem multimedij­ske izložbe u kojoj se isprepliću fotografij­e prostora nekad i danas. Također, novom slikarskom serijom autor istražuje negativni i pozitivni potencijal mediterans­ke kulture u kojoj je rođen. Mračni dio izložbe čini triptih pod nazivom „Tamni Mediteran – Palmyra“s kojim je umjetnik htio upozoriti na fanatizme različitih predznaka koji dovode do uništavanj­a. – Ovu izložbu već godinama nosim u sebi, ali sam čekao pravo vrijeme i mjesto za nju – kaže nam autor. Raznoliki se motivi isprepliću pred posjetitel­jima koji imaju priliku iščitati poruku koja proizlazi iz rasporeda izložene instalacij­e. Izložba će nakon Orisa biti prikazana u sklopu Splitskog ljeta u galeriji Pula, a nakon toga preuzima je Moderna galerija u Dubrovniku.

 ??  ?? Matko Trebotić Vlastitim primjerom ukazuje na problem
Matko Trebotić Vlastitim primjerom ukazuje na problem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia