Večernji list - Hrvatska

Jarni: Ne znam je li mi bilo ljepše u Juventusu ili Realu

Iz oba kluba nosim divne uspomene i ne mogu reći gdje mi je bilo bolje - veli Jarni

-

Deset igrača dosad je igralo i u Juventusu i u Realu, među tom nogomet nom kremom je i naš bivši reprezenta­tivac Robert Jarni Dvojica velikih trenera, Capello i Ancelotti, vodila su oba finalista Lige prvaka, Juventus i Real Madrid, a u redovima oba kluba nastupala su desetorica nogometaša: Zinédine Zidane, Fabio Cannavaro, Emerson, Michael Laudrup, Luis del Sol, Alvaro Morata, Nicolas Anelka, Gonzalo Higuaín, Sami Khedira i u ovoj kremi svjetskoga nogometa i jedan Hrvat – Robert Jarni (48). Slavni vatreni sezonu 1994./1995. odradio je u redovima Stare dame, a nakon tri godine u Betisu, Real ga je kupio u ljeto 1998. godine. – Pitate me gdje mi je bilo ljepše, a ja se ne mogu odlučiti jer iz oba kluba nosim divne uspomene. Rezultatsk­i mi je bilo uspješnije u Juventusu jer smo pod vodstvom Marcela Lippija osvojili naslov prvaka nakon 25 godina čekanja, a tome smo pridodali i talijanski kup – prisjeća se Jarni. Juventus je u toj sezoni imao za- ista impresivnu momčad, s Viallijem, R. Baggiom, Ravanellij­em, Del Pierom, Conteom..., a Lippi je osim Jarnija imao na raspolagan­ju još trojicu stranaca, Francuza Deschampsa, Portugalca Sousu i Nijemca Kohlera. – Pravo nastupa imala su trojica pa nas je Lippi puno rotirao. Na mojoj poziciji nije bilo pravoga konkurenta, pa sam skupio zavidnu svotu nastupa – kaže Jarni. Skrećemo malo s teme o finalu Lige prvaka i pitamo Jarnija za – Antonija Contea.

Conte me iznenadio

– Iskreno, kada smo bili suigrači, nisam mogao ni pomisliti da će postati takva trenerska zvijezda. Jako me iznenadio i drago mi je zbog njega. Kao igrač bio je nevjerojat­no izdržljiv, svojim tempom lomio je suparnike jer ga nakon 70. minute nije nitko mogao više pratiti. Bio je zabavan tip, volio se zezati, ali kada je bio na igralištu, njegova energija bila je ubitačna za suparnike. Čujem da je i kao trener nemilosrda­n, pričao mi je o tome njegov pomoćnik Angelo Alessio, koji mi je bio suigrač u Bariju. Conte će iz svakoga igrača izvući maksimum i nikoga neće štedjeti, samo da bi postigao svoj cilj – naglašava Jarni. S kim ste bili u najboljim odnosima u svlačionic­i Juvea?

– Sa svima sam imao odličan odnos. Sjećam se mladih Del Piera i Tacchinard­ija, koji su tada ulazili u prvu momčad, a s Robertom Baggiom znao sam ostajati poslije treninga i pucati slobodnjak­e. On je u tome bio nenadmašan. Zašto ste već nakon jedne sezone napustili Juventus? – Imao sam ponudu Betisa, no Juve me nije htio pustiti. Kako je 1996. godine bilo Europsko prvenstvo, tražio sam da mi u Juventusu zagarantir­aju 75 posto nastupa, što oni nisu mogli pa su onda ipak prihvatili ponudu iz Španjolske – objašnjava Jarni. Epizoda u Realu nije bila tako rezultatsk­i uspješna? – Osvojili smo Interkonti­nentalni kup pobjedom nad Vasco da Gamom u Tokiju, a u domaćim natjecanji­ma nismo bili tako uspješni. Nakon poraza od Dinama Kijev u Ligi prvaka, klupu je napustio Guus Hiddink pa ga je zamijenio John Toshack, a on je pak ostao samo tri mjeseca. Ipak, u tom kratkom vremenu uspio je maknuti Davora (Šukera), Mijatovića i mene, i dovesti neke svoje igrače, poput Geremyja i Baljića – kaže Jarni, koji je u dresu Real Madrida skupio 36 nastupa i postigao tri pogotka. Čija vam je trenerska filozofija bliža, Allegrijev­a ili Zidaneova? – Realova je izvedba atraktivni­ja, a Juventus u ovom trenutku djeluje moćnije, kompaktnij­e i možda je za nijansu bliži europskoj tituli. Da se finalna utakmica igrala prije mjesec dana, Juventus bi bio još veći favorit, a u međuvremen­u Real Madrid dobio je jedno izvanserij­sko pojačanje, fantastičn­oga Isca. Taj igrač daje Realovoj igri dimenziju više, sjajno se snalazi u međuprosto­rima, ima vrhunsku tehniku i realizacij­u, a usto značajna stvar za Real Madrid je Ronaldov povratak pogocima. Iako je Juventus u obrani gotovo neprobojan, a špice su u stanju zabiti svakome, skupi li se Real i bude kompaktan i raspoložen, u stanju je dobiti utakmicu. Što ako se oporavi Bale i istisne Isca?

– Čisto sumnjam da bi Zidane napravio takav potez. Ja sigurno ne bih jer bi grijeh bio maknuti takvoga igrača kao što je Isco. Iznenađuje li vas Mandžukiće­va uloga?

Mandžo i Luka su ključni

– Da ste pitali ranije bilo kojega trenera, svi bi vam rekli da je Mandžo tipična špica i teško da bi ga koristili na nekoj drugoj poziciji. No, ovo što sada igra kvaliteta je više u njegovoj igri, pokazao se kao prilagodlj­iv i vrlo koristan igrač na kojega se Allegri uvijek može osloniti. Osim što vrhunski odrađuje obrambene zadaće, Mario ima istančan osjećaj za centaršut, i pravodobno, kao i Higuaín, uvijek dolazi na ubačaj s desne strane. I postaje ubojit i opasan. Koliko Realova igra ovisi u Modriću? – Bespredmet­no je govoriti koliko im je Luka važan. Vidjelo se to na jednoj utakmici, mislim protiv Alavesa, kada je Modrić imao slabiji dan pa su se španjolski mediji okomili na njega. A osim njega, ni Bale, ni Ronaldo nisu u toj utakmici bili na svojoj razini pa se to odmah osjetilo. Sada su se svi oni dignuli u formi, uz njih i fantastičn­i Benzema, koji se kao centarfor izvlači podalje od gola, pa i na bokove, što sjajnome organizato­ru kao što je Luka odmah daje još više rješenja. A zna se da će on uvijek izabrati najbolje – zaključio je Robert Jarni.

Jarni je jedini Hrvat koji je igrao za Juventus i Real, finaliste Lige prvaka Juve mi u ovom trenutku djeluje moćnije i možda za nijansu bliže naslovu - kaže Robert

 ??  ??
 ??  ?? Modrić je izuzetno važan za igru Reala, čim ga nema momčad ima velikh problema
Modrić je izuzetno važan za igru Reala, čim ga nema momčad ima velikh problema
 ??  ??
 ??  ?? Robert Jarni bio je igrač madridskog Reala bio između 1999. i 2001. godine
Robert Jarni bio je igrač madridskog Reala bio između 1999. i 2001. godine
 ?? Tomislav Dasović ZAGREB ??
Tomislav Dasović ZAGREB
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia