Večernji list - Hrvatska

Zinedine Zidane: Juve mi je dao sve u karijeri, ali Real je moj život

Čudesni francuski virtuoz upravo protiv svog bivšeg kluba želi pokazati da je veliki trener

-

Zidane je u Juventusu bio pet godina, u tom je periodu dvaput bio prvak Italije, osvojio je europski Superkup, Interkonti­nentalni kup... Tko zna kako bi se nogometna povijest pisala da je u ljeto 1995. pokojni vlasnik Blackburna Jack Walker poslušao legendarno­g Kennyja Dalglisha, koji je u šampionsku momčad želio dovesti Zinedinea Zidanea i Christopha Dugarryja. – Što će nam Zidane kada imamo Tima Sherwooda? – bila je Walkerova replika koja je ušla u anale nogometnih gluposti. Slijepi pored zdravih očiju ostali su i u Newcastleu. Njihovi skauti gledali su jednu utakmicu Bordeauxa i procijenil­i da “Zidane nije dovoljno dobar za englesku drugu ligu”. A mogli su sezonu prije najboljeg nogometaša Ligue 1 dobiti za 1,2 milijuna dolara. U Juventusu ipak rade ozbiljni ljudi, iako ni Talijanima nije bilo jasno zašto je tadašnji prvak Europe u ljeto 1996. platio Bordeauxu 3,2 milijuna dolara za igrača koji se nije proslavio na netom završenom Euru. U početku ga kritike nisu štedjele, prvi mjeseci su prolazili u sporoj adaptaciji, isprva se teško snalazio u veznom redu u formaciji 4-3-3 okružen radilicama Deschampso­m i Jugovićem, a frustracij­a je kulminiral­a crvenim kartonom u utakmici s Perugiom u 3. prvenstven­om kolu. Međutim, iskusni Marcelo Lippi držao ga je iznad vode. – Marcelo Lippi je za mene bio poput prekidača. Shvatio sam što znači raditi za nešto što vrijedi. Prije dolaska u Italiju nogomet je za mene bio posao. U kojem sam, doduše, uživao. Nakon što sam došao u Torino, obuzela me želja da osvajam. I nikada me nije napustila – prisjetio se Zidane početaka u Juventusu.

Juve ga je stvorio

Nije dugo trebalo da mu navijači i onaj dio medija koji mu isprva nije bio naklonjen jedu iz ruke. Prvo asistencij­a Alenu Bokšiću za gol kojim je u Ligi prvaka srušen Manchester United, a onda i gol Interu, te sezone jednom od najvećih Juventusov­ih konkurenat­a, i povijest se počela pisati. – Sjećam se skromnog momka koji je došao u Juventus pod velikim teretom očekivanja svog slavnog prethodnik­a Michela Platinija. Ponosim se što sam mu bio trener. Kada razmislim, vjerujem da je on meni dao puno više nego što sam ja dao njemu – prebirao je po sjećanjima Marcelo Lippi. Mnogo je dao Juventusu, i danas ga smatraju jednim od najboljih nogometaša u povijesti kluba. Doduše, posljednje dvije sezone nije krio nezadovolj­stvo, navodno nije bio ni u najboljim odnosima s Carlom Ancelottij­em koji je na klupi naslijedio Marcela Lippija. Ostao je još dvije godine, a za njegov potpis u ljeto 2001. Real je morao isplatiti svjetski rekord. Tih 73,5 milijuna eura i danas je među deset najvećih transfera u povijesti nogometa. Dio Zidaneova srca ipak je ostao u Torinu. – Postao sam bolji čovjek i bolji nogometaš u Juventusu. Za naslov će se boriti klub koji mi je dao sve u karijeri i klub koji je moj život. Bit će to poseban meč za mene – komentirao je Zizou.

Može biti najdugovje­čniji

Florentino Perez nije imao previše dvojbi unatoč sitnim trzavicama sa Zidaneom, novi ugovor bit će potpisan najkasnije do 3. lipnja, na dan finala Lige prvaka kada Zidane igra protiv ‘svojih’. – Vjerujem da su svi sretni sa mnom. Trenutačno ne razmišljam o svojoj budućnosti. Trenerski je posao stresan, ali ja svaki dan uživam u njemu. Kada god uđem u svlačionic­u, uživam – komentirao je Zidane svoju budućnost. Odradi li novi ugovor do posljednje­g dana odnosno ostane li na klupi do ljeta 2020., Zinedine Zidane postat će najdugovje­čniji trener u eri Florentina Pereza. Ipak je to Zizou.

U Juventusu sam postao i bolji čovjek i bolji nogometaš - pričao je Zidane Novi ugovor s Realom (do 2020. godine) trebao bi potpisati do finala Lige prvaka

 ??  ?? Igrajući u Juventusu, Zidane je postao najbolji igrač svijeta
Igrajući u Juventusu, Zidane je postao najbolji igrač svijeta
 ?? Gradimir Đukarić ??
Gradimir Đukarić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia