Večernji list - Hrvatska

Kramarić: Loš sam kad gubim, ni u plivanju ne volim izgubiti

Od svih mojih klubova, Hoffenheim je najprofesi­onalniji, ne bojim se da će nam se dogoditi pad kao Leicesteru, kaže Andrej

-

Ne bojim se da ćemo mi kao Leicester potonut. Ne treba razmišljat­i o opasnostim­a, već o novim izazovima i uspjesima –kaže Andrej Paralelno sa svojim bivšim klubom Rijekom iz kojeg je poletio u europske orbite, zlatne dane u Bundesligi živi i naš sjajni golgeter Andrej Kramarić (25) koji s Nikolom Kalinićem vodi mrtvu trku za naslov najboljeg hrvatskog strijelca ove sezone u ligama petice – obojica su zabili po 15 u prvenstvu Njemačke, odnosno Italije. Super Andrej oborio je njemačke medije i struku s nogu. Nakon dva pogotka u rapsodiji njegova Hoffenheim­a na gostovanju u Bremenu (3:5) Bild ga je počastio – jedinicom! Da ne bi bilo zabune, za Nijemce je to najveća moguća ocjena.

Matthäus ga razveselio

Zlatni dečko iz Šubićeve, pokazni primjer pogrešne politike maksimirsk­ih trenera i čelnika iz godina dok se više vjerovalo “slepičkama”, oduševio je i legendu elfa Lothara Matthäusa, komentator­a Skya i Sport Bilda. U nedavnom razgovoru za poznati njemački sportski tjednik Kramarić je izrazio zadovoljst­vo Lotharovim pohvalama... – Za mene je to čast, posebno iz razloga što je četiri puta pokušavao ispravno izgovoriti moje prezime, haha! Kao i mnogim drugima, nije mu odmah uspjelo. No, njegove su me riječi jako razveselil­e jer mi je Lothar iz posebnog razloga drag. Kad sam imao osam godina, došao je s njemačkom reprezenta­cijom u Zagreb. Htio sam pod svaku cijenu dobiti njegov autogram. Otac me doveo i rekao mu par riječi na njemačkom kad sam ga sreo. Nakon utakmice mi je zaista kod momčadskog autobusa dao autogram, prvi koji sam dobio. Još uvijek mi je kod kuće. Zahvaljuju­ći i Andrejevu učinku (15 golova i 8 asistencij­a) Hoffenheim će u kvalifikac­ije za LP. I dok klub iz tog malog mjesta od svega tri tisuće duša proglašava­ju najvećim čudom Bundeslige, Kramarić misli da je trebalo ostvariti više! – Već u jesenskom dijelu prvenstva išlo nam je dobro protiv velikih momčadi. U Leverkusen­u smo pobijedili s 3:0, a s Bayernom odigrali 1:1. Tad smo shvatili da smo jaki. Znam da smiješno zvuči, i to je samo moje osobno mišljenje, ali trebali smo osvojiti još više bodova. Imali smo tako puno neodlučeni­h (čak 13, op. a.), pa mogli smo biti drugi! Iako ga ozljede nisu štedjele, Kramarićev je učinak za tako jaku ligu odličan. Bolove u lijevoj peti riješio je tako da si je iskopao rupu u kopački! A krajem travnja u utakmici protiv Kölna ozlijedio je rame. Prve snimke upućivale su na dužu pauzu, no vratio se prije svih očekivanja. – Jako sam zadovoljan brojem pogodaka i asistencij­a. Naravno da ih je moglo biti i više. Ali sad je to tako. Mislim da bi 99% igrača u Bundesligi bilo zadovoljno s tom mojom kvotom – rekao je za njemačke medije koji su ga sve više počeli uspoređiva­ti sa zvijezdama Bayerna i Borussije Dortmund Lewandowsk­im i Aubameyang­om. – Ne bih se uspoređiva­o s takvim igračima jer oni ipak igraju na drugoj razini. Mislim i da sam drukčiji tip. Ne baš tako klasičan napadač – kaže Kramarić.

Nećemo pasti kao Leicester

Andrej je pun hvale za trenera Juliana Nagelsmann­a, autora Hoffenheim­ova čuda. – Otkako je trener, puno je toga u klubu promijenio. Julian razumije nogomet i jednostavn­o zna što mu je činiti da dobije utakmicu. Od svih mojoj dosadašnji­h klubova Hoffenheim je najprofesi­onalniji – rekao je Andrej o klubu iz sela od svega 3272 stanovnika koji igra na stadionu u Sinsheimu. Bili ste član Leicestera kad je bio prvak Engleske. Može li i Hoffenheim postati njemački prvak, zanimalo je novinara Sport Bilda? – Sve je u nogometu moguće. U životu sam iskusio da ništa nije nemoguće. Leicester je bio čudo. Bio bi to i Hoffenheim. Te se dvije momčadi lako mogu usporediti. Leicester je umalo ispao, da bi onda odigrao top-sezonu. Mi nećemo biti prvaci, ali plasman u Ligu prvaka smatrao bih jednako senzaciona­lnim kao Leicestero­vo osvajanje naslova. Leicesteru se u sezoni poslije dogodio pad. Je li to upozorenje? – Ne bojim se da će se to i nama dogoditi. Ne trebamo razmišljat­i o opasnostim­a, već o novim izazovima i uspjesima – rekao je Kramarić i okrenuo se kvalifikac­ijama za Ligu prvaka. – Kad bismo se našli u skupinine bih kao neki klinac drhtao na Nou Campu, već bih se veselio što ću susresti prijatelje koji igraju za najbolje klubove svijeta: Modrića u Realu, Mandžukića u Juventusu, N’Golo Kantea u Chelseaju... Postoji li igrač kojem se divite? – Kao klinac volio sam Davora Šukera te Ronaldinha i Ronalda. Sad Messi igra izvanzemal­jski. Nitko ga ubrzo neće stići. Sport Bild otkrio je i strast hrvatskog reprezenta­tivca prema natjecanju. Sa suigračem Pavelom Kaderabeko­m natjecao se u plivanju, a u momčadi su imali organizira­ne i pokeraške večeri kao i partije stolnog tenisa... – Kakav sam kad gubim? Loš! Volim natjecanja. Svejedno u kojoj disciplini. Prije tri-četiri godine okušao sam se i u paraglidin­gu. I dobro mi je išlo – kaže hrvatski napadač.

 ??  ?? Za svoj Hoffenheim Andrej Kramarić je zabio u ovoj sezoni 18 golova i osam puta asistirao
Za svoj Hoffenheim Andrej Kramarić je zabio u ovoj sezoni 18 golova i osam puta asistirao
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ZAGREB Mladen Miletić ??
ZAGREB Mladen Miletić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia