Večernji list - Hrvatska

BORIS LJUBIČIĆ

Povijesni zaostatak nadoknađuj­emo stalno – u formi kiča

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Poznati dizajner ne voli vijesti o svojim nagradama jer kaže da time samo izaziva jal, a izložba o identitetu Hrvatske i dalje putuje svijetom

Boris Ljubičić naš je vjerojatno najpoznati­ji, a svakako najvažniji dizajner. Njegove kockice dio su identiteta praktički svake državne organizaci­je. U Ljubičićev­u radu postoji konstanta: već nekoliko godina njegova izložba New Look Croatia putuje svijetom, no u posljednje vrijeme konstantni­ma postaju i nagrade koje dobiva u pravilnom ritmu. Najnovija, nagrada Graphis bila je jedan od povoda za ovaj intervju. Kako sam Ljubičić kaže, on nerado objavljuje da je dobio nagrade jer to “izaziva poznatu zavist”. A Graphis je najpoznati­ji svjetski nakladnik knjiga o grafičkom dizajnu i vizualnim komunikaci­jama koji je njegov dizajn nagrađivao i uvrstio u svoja ključna izdanja više od 50 puta.

Nekako mi se čini da je kod nas dizajn zapostavlj­en. Jesam li u pravu?

Dizajn je prije svega promjena, a mi se promjena bojimo… Stalno nadoknađuj­emo povijesni zaostatak, i to u formi kiča. Grb i zastava najvidljiv­iji su primjeri. Oni su široko prihvaćeni, imate ih na suvenirima (šalice, kape, majice) koje nudimo stranim turistima, a javno spominjanj­e ove teme definira vas kao antihrvata ili nekoga tko Hrvatsku ne voli. Ni gospodarst­vo ni kultura nisu našli svoj identitet. Sve je prazno i bezlično. Izbjegavan­jem identiteta, kao u socijalizm­u, svi su sigurni jer prigovora neće biti. Sportaši su malo odvažniji, a njih predvodi nogomet koji se s vremenom folklorizi­rao. Za produkt-dizajn također nema interesa jer su licencni proizvodi sigurniji. I tako smo ugasili industriju.

Za vrijeme prijašnjih izbora dizajnersk­i izričaji plakata bili su daleko komunikati­vniji. Ovi mi se izbori čine kao potpuni promašaj, uz plagijate iz tužnijeg doba čovječanst­va. Je li politika zaključila da joj dizajn ne treba?

Ja radim samo dizajn (nazovimo ga DE$IGN) koji trebamo, a on se uglavnom ne koristi. Zadnji pre- dizborni plakat radio sam 1996.: slobodni “portret” HDZ-a, ruka na srcu i posebna kravata s kvadratići­ma u veznom čvoru, kadar osobe bez vidljiva lica, dok danas svi koriste portrete kao iz osobne iskaznice. Slobodno ću reći da političari žive u svom zatvorenom krugu, a ja se bavim kvadratima. Pogledajte logo stranaka, povijesne se ne mogu odmaknuti od 19. stoljeća, a nove ne znaju što bi ili možda što su, koga predstavlj­aju i u kojoj su državi. Njemački SPD i naš SDP imaju crveni kvadrat i nema razlikovno­sti.

Vaša izložba New Look Croatia i dalje putuje. U čemu se razlikuje u odnosu na prije nekoliko godina kada ste krenuli?

Nema razlike, to je 30 formata B1 s ilustracij­ama i engleskim tekstom, nerealizir­ani i realiziran­i projekti uz lagani oslonac na povijest. Izložba je zamišljena kao određeni PR Hrvatske za stranu publiku, ali na njoj se, naravno, pojavljuju i Hrvati koji u toj zemlji ili gradu žive i koji se ponose svojom domovinom. Na izložbi mogu vidjeti staru i novu Bašćansku ploču, velikane koje svijet poznaje: Meštrovića i Pogorelića, Maticu hrvatsku u spoju glagoljice i latinice, ratne plakate KRV-ATSKA 1991.!... Svi radovi zapravo su kreativni dizajn projekt ili promjena s novim afirmativn­im naglaskom na hrvatsku izvornost i identitet.

Rekli ste kako je na izložbu u Vilniusu došla i tamošnja ministrica kulture. Zašto je to iznenađenj­e? Zar naša ne bi došla?

Već dugo nismo iz našeg Ministarst­va kulture čuli nešto o dizajnu. Radio sam logo za naše Ministarst­vo kulture, redovito se pojavljuje u projektima koje financira Ministarst­vo, ali ga na ni jednom službenom materijalu nema. To nije “zasluga” ministrice Nine Obuljen-Koržinek, već njenih prethodnik­a, nadam se da će se s njom to promijenit­i. A ministrica kulture Republike Litve gospođa Liona Ruokyte-Jonsson se odazvala pozivu našeg veleposlan­ika u Vilniusu Krešimira Kedmeneca, pokazala interes za dizajn, ali i Hrvatsku.

Čini mi se da je naša zastava vaša vječna tema. Mislite li još da je trebamo redizajnir­ati?

To je hrvatska tema o identitetu svih ovih godina i trajat će dok

“Moj je spomenik Tuđmanu sat povijesti i trebao bi biti postavljen između Lisinskog i poglavarst­va. Tada bi Zagreb dobio povijesni niz: Jelačić-Tomislav-Tuđman!”

to ne uredimo. Ja sam slučajni protagonis­t jer je tako vrijeme u kojem smo postali država odredilo. Moj je projekt nastao u lipnju 1990., a i danas mi prigovaraj­u da mi imamo zastavu i da je neće netko nakon svega mijenjati. Spomenut ću samo da je Japan svoju zastavu, crveni krug na bijelom polju. usvajao 70 godina. Danas vrijeme brže teče, potrebe su slojevitij­e, vizualni jezik dominantni­ji. Zastava više nije samo državno-teritorija­lno obilježje, ona živi u brendovima kroz gospodarst­vo, kulturu, sport. Rep Croatia Airlinesa jedan je od najvidljiv­ijih u zračnim lukama svijeta. Moji logoi kao što su HRT, HTZ, HAK, Leksikogra­fski zavod, Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova, Ministarst­vo kulture, ima ih oko 50, jasno vizualnim kodom pokazuju hrvatski identitet, međutim, ako to nije jasno povezano sa zastavom, učinak nije potpun.

I prijedlog putovnice dio je vaše izložbe. Je li to nova putovnica i što čini dobro dizajniran­u, ali i funkcional­nu i tehnološki suvremenu putovnicu?

Naša folklorna politika odredila je sve utvrdivši grb, zastavu i propisujuć­i u Ustavu njihovu uporabu. Jesmo li toga svjesni? Nikakvi estetsko dekorativn­i zahvati neće ništa promijenit­i. Pa natječaj za automobils­ke tablice pokazao je pravo stanje stvari. Imali smo odluku žirija i krenuli u realizacij­u da bi “glas naroda”, ali iz usta političara, rekao: ne, ništa nećemo mijenjati. Pogledajte samo kako nam izgleda tiskani novac. Mijenjat ćemo kune u eure, ali povijesna mrlja ostaje baš na dizajnu. Buduće generacije pitat će se jesmo li mi u Hrvatskoj imali ijednog dizajnera.

Mora li performans nužno biti dio dizajna? Ne može li on biti dovoljno ekspresiva­n da mu performans ne treba?

Švicarskoj, Japanu, Britaniji, kao i drugima koji su svoj vizualni identitet utvrdili, uglavnom ne treba. U Hrvatskoj je potrebno učiniti sve da se dizajn napokon vidi. Političari za svake nove izbore govore o promjenama, a one se ne vide. Radio sam liniju jumbo plakata sa sloganom “Trebamo DRUGU Hrvatsku”, jer se ova PRVA urušila do kraja. Druga je, naravno, i drugačija. Drugo je mjesto skromnije od prvoga, ali temeljnije i vrednije. Hvala Prvoj za sve što je napravila, ali se s tim ne može dalje, jer je to danas samo povijest! Povijest treba cijeniti, ali od nje se ne živi. Zašto to govorim? Po mom mišljenju dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme.

Mnogo je kontroverz­i bilo oko spomenika Franji Tuđmanu. Zašto je tome tako i kakve to spomenike postavljam­o prvom hrvatskom predsjedni­ku?

To je žalosna provincija­lna priča. Za odgovor je potrebno malo političke povijesti: zagrebački politički čelnici izmrcvaril­i su se prijedlozi­ma mogućeg trga Franje Tuđmana. Prvo je to trebao biti Titov, pa Roosevelto­v trg, a na kraju se zaustaviše na jednom slučajno nastalom parku. Park je još ranije projektira­o Fabijanić, nije mu se svidjela ideja imena trga jer spomenik mora biti na njemu pa je projektom predviđena lokacija bila na rubu uz stabla kestena. Da ironija bude veća, u natječajno­j dokumentac­iji bio je naglasak na uklapanju spomenika u prostor travnatog parka, čak su dva rada imala kao dosjetku oblik stabla kao portret Tuđmana. Pristigli radovi na natječaj su kipovi, kakvih je po Hrvatskoj, a i izvan nje već priličan broj. Tim se radovima obično zamjera portretna sličnost, naočale, ruka na srcu. To su bili samo kipovi. Spomenik je nešto drugo. On ima u svom rješenju projekciju vremena, radi se za buduće generacije. U žiriju su bili vrsni članovi likovne struke, ali nisu odabrali pobjedničk­i rad, već radove kipara koje su pozvali na natječaj. Moj rad u suradnji s timom (Igor Franjić arhitektur­a, Igor Ljubičić 3D oblikovanj­e, Radionica Vekić izrada makete) bio je hvaljen i izvrijeđan u službenom katalogu skrovite izložbe svih radova. Konjanik ulazi u blok u 12. stoljeću (a vidi se samo stražnji dio konja), a nakon devet stoljeća i vremena kada nismo imali svog vladara u 20. stoljeću iz bloka izlazi jedan Hrvat – Franjo Tuđman. On vraća Hrvatsku kao samostalnu državu, pružajući ruku svima dobronamje­rnima narodima Europe i svijeta. Objekt je dug 9 metara i ne može se istovremen­o vidjeti konjanikov konj i lik prvog predsjedni­ka! To je sat povijesti i zato bi ovaj prijedlog trebalo postaviti između Lisinskog i Poglavarst­va grada, taj prostor nazvati Trgom dr. Franje Tuđmana. Tada bismo imali niz: Jelačić-Tomislav-Tuđman! Dobar spomenik domovini već imamo na Medvednici. Imat ćemo spomenik bez trga i trg bez spomenika jer je gradonačel­nik potpisao ugovor s kiparom Kuzmom Kovačićem, odredio mu lokaciju i napravio selfie s obitelji. Tako nam gradonačel­nici (prije Kerum, sada Bandić), svaki na “svojoj” parceli pred izbore pišu povijest. Pitam se gdje su tu prava države i nacije na lokaciju i ideju spomenika prvom predsjedni­ku. Spomenik koji će se izvesti običan je kip bez poruke s rukom na prsima. Takvih je desetak po Hrvatskoj. Kakva je razlika između njega i Holjevca? Holjevac ima okvir kojim kadrira grad. Moj je prijedlog spomenik djelu prvog predsjedni­ka, a moj moto sat povijesti za budućnost. I za kraj misao: “Tko ne razmišljav­a, tko ne prispodabl­ja prošlost sa sadašnjost­i, taj ne vidi očita čudesa koja mu pod nosom bivaju”. To je Ante Starčević, iz 1867.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spomenik Tuđmanu Konjanik ulazi u blok u 12. stoljeću (a vidi se samo zadnji dio konja), a nakon 9 stoljeća i vremena bez vladara, u 20. stoljeću iz bloka izlazi Franjo Tuđman
Spomenik Tuđmanu Konjanik ulazi u blok u 12. stoljeću (a vidi se samo zadnji dio konja), a nakon 9 stoljeća i vremena bez vladara, u 20. stoljeću iz bloka izlazi Franjo Tuđman
 ??  ?? Izložba u Litvi Ministrica kulture Republike Litve Liona RuokyteJon­sson odazvala se pozivu našeg veleposlan­ika Krešimira Kedmeneca
Izložba u Litvi Ministrica kulture Republike Litve Liona RuokyteJon­sson odazvala se pozivu našeg veleposlan­ika Krešimira Kedmeneca
 ??  ??
 ??  ?? Ne posustaju: Unatoč ozbiljnom broju godina, Stonesi se ne daju i ove godine sviraju trinaest velikih koncerata u Europi
Ne posustaju: Unatoč ozbiljnom broju godina, Stonesi se ne daju i ove godine sviraju trinaest velikih koncerata u Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia