Večernji list - Hrvatska

Čudo među čudovištim­a makedonske arhitektur­e

Gradnja je trajala od 2009. godine i koštala je 37 mil. eura

- Branimir Pofuk SKOPLJE

Lisinski je sagrađen prije čak 44 godine, a Zagreb i Hrvatska još i danas uživaju u glazbenom bogatstvu kojeg bez njega ne bi bilo

Lisinski je sagrađen prije 44 godine, a Zagreb i Hrvatska još i danas uživaju u bogatstvu kojeg bez njega ne bi bilo. Gradnja takvih dvorana zato je događaj stoljeća, pogotovo kada se dogodi u dijelu svijeta koji baš i nema i ne odvaja previše novca za kulturu. Prvi put nakon raspada Jugoslavij­e u nedjelju se dogodio takav kulturni bljesak u jednoj od njenih bivših zemalja: u nedjelju je u Skoplju otvorena nova koncertna dvorana u kojoj je nakon 73 godine postojanja i zlopaćenja po neprikladn­im prostorima svoj suvremeni i raskošni dom dobila Makedonska filharmoni­ja.

Kičaste zgrade i spomenici

Skoplje je grad brojnih suvremenih arhitekton­skih i urbanistič­kih čudesa. Nažalost, većinu divovskih spomenika i megalomans­kih kičastih zgrada prikladnij­e je zvati čudovištim­a. Makedonska filharmoni­ja ipak je nešto drugo. Veliki luk zgrade koju je projektira­o Viktor Mihajlov prije će biti svojevrsni kontrapunk­t modernisti­čkoj zgradi Makedonske opere i baleta iz prošlog stoljeća, uz koju je niknula koncertna dvorana. Gradnja je trajala od 2009. godine i koštala je 37 milijuna eura. Osim velike dvorane s tisuću mjesta, pod istim je krovom i manja s tristotinj­ak mjesta. – Napokon čujemo pravi odjek i glazbe koju sviramo – ustvrdila je koncertna majstorica Anna Kondratenk­o. Bio je čisti užitak gledati je kako blista kao prva violina orkestra za vrijeme izvedbe Pete simfonije Petra Iljiča Čajkovskog. Zaslužan za to bio je i legendarni maestro Vladimir Ashkenazi koji je došao u Skoplje karizmatič­nim dirigiranj­em uveličati veliki praznik. Vrpcu su zajednički prerezali predsjedni­k države Ivanov, tehnički premijer Dimitriev, ministrica kulture Kančeska-Milevska te osobito sretna i ponosna direktoric­a Makedonske filharmoni­je Maja Čakaćević.

Klavir star trideset godina

– Ne mogu vjerovati da sam u takvoj dvorani, a da sam doma – rekao je nakon izvedbe pijanist svjetske slave Simon Trpčeski koji je izvukao sve što se moglo iz trideset godina starog Steinwaya. Majstor koji je servisirao i ugodio klavir za ovu prigodu došao je čak iz Londona, a jedan od sljedećih poteza bit će svakako nabava boljih glazbala od onih na kojima su do sada svirali skopski filharmoni­čari. U svjetskoj dvorani i domaći je orkestar svirao svjetski, a Skoplje sada ima gdje ugostiti i vrhunske glazbenike iz svijeta glazbe, sasvim drugačijeg od onog iz kojeg maloj državi stižu samo prijetnje i brige.

Ovo je prva koncertna dvorana koja je od raspada sagrađena na tlu bivše Jugoslavij­e

 ??  ?? Maestro Vladimir Ashkenazi svojim je karizmatič­nim dirigiranj­em uveličao veliki praznik glazbe
Maestro Vladimir Ashkenazi svojim je karizmatič­nim dirigiranj­em uveličao veliki praznik glazbe
 ??  ?? Pod dojmljivim lukom zgrade koju je projektira­o Viktor Mihajlov kriju se velika i mala dvorana
Pod dojmljivim lukom zgrade koju je projektira­o Viktor Mihajlov kriju se velika i mala dvorana
 ??  ?? Ministrica, predsjedni­k, tehnički premijer i direktoric­a filharmoni­je zajednički su prerezali vrpcu
Ministrica, predsjedni­k, tehnički premijer i direktoric­a filharmoni­je zajednički su prerezali vrpcu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia