Večernji list - Hrvatska

Znate li što je sve potrebno za jednu šalicu savršene kave?

U Francku objašnjava­ju da je kvalitetna kava tek prvi dio cijele priče. I priprema kave je cijela umjetnost. Idealan omjer je 7 grama kave na 100 mililitara vode

-

Mala šalica kave simbol je druženja i krije veliki užitak za sve kavoljupce, ali i mnogo rada i istraživan­ja stručnjaka. Oni za nas kavu odabiru u prekoocean­skim zemljama, obrađuju je i pažljivo miješaju kako bi nam ponudili proizvod s najboljim mogućim okusom i mirisom. Oni su master cupperi, najveći poznavatel­ji kave i najčešće veliki zaljubljen­ici u kavu. U Francku je to Vesna Mihatov, menadžeric­a za istraživan­je, razvoj i nabavu kave. Iako već 10 godina radi isključivo na razvoju i nabavi kave, kaže kako i dalje svakodnevn­o uči jer je kava organski materijal koji se stalno mijenja. - Naravno, u početku mi je bilo teško, posebno zato što nisam mogla lako prepoznati sve nijanse okusa bez ispijanja kave. Naime, master cupperi moraju istrenirat­i osjetila na način da kavu ne piju, nego ispljunu. Iza dobrog master cuppera stoje bogato iskustvo, istančana osjetila i naravno, mnoštvo ispijenih šalica kave – pojašnjava master cupperica Vesna Mihatov. U razvoju kave, za kvalitetu okusa i mirisa iznimno je važan proces miješanja kava. Iako se kod nas prodaju i ‘single origin’ kave poput Franckove Costa Rice, većina kava su zapravo mješavine različitih sirovina. Takva je i najpopular­nija hrvatska kava, Franckova Jubilarna ‘ciglica’ koja se prvi put na tržištu pojavila 1972.godine i postala svojevrsna ikona među kavama. - Upravo tu leži ljepota mog posla jer je miješanje različitih kava kako bi se kreirao potpuno novi okus, uistinu prava umjetnost. Za kreiranje potpuno novog okusa miješanjem važno je poznavati svaku pojedinu kavu i njezine specifično­sti. Važno je znati odabrati kave koje će se nadopunjav­ati, a njihova kombinacij­a dati potpuno novi okus koji ne može dati niti jedna od tih kava zasebno - govori Mihatov.

Umjetnost pripreme vrhunskog espressa

Kada pak govorimo o espressu, sav trud Franckovih master cuppera može pasti u vodu uz lošeg baristu. Upravo zato je izuzetno važno znanje i vještina konobara u pripremi kave. Vlasnik međunarodn­og certifikat­a Specialty Coffee Associatio­n za izvrsnost u baristički­m vještinama Zoran Trkulja slaže se da dobrom espressu ne treba mlijeko niti šećer. - U espressu koji je pripremlje­n na pravilan način možemo uživati bez ikakvih dodataka. Većina šećer ili mlijeko dodaju kako bi prikrili neki od nedostatak­a koji nastaje tijekom pripreme kave, poput neodržavan­og ili neočišćeno­g espresso aparata ili previsoke temperatur­e pripreme. S druge strane, neki pak pre- feriraju kavu s mlijekom, a ako je napitak dobro pripremlje­n s mlijekom zagrijanim do 65 stupnjeva, šećer mu neće ni trebati jer će mlijeko ispustiti optimalnu količinu prirodno prisutnog šećera - objašnjava Trkulja.. Službeni barista trener i voditelj razvoja HoReCa usluga u Francku za svoj posao kaže da je ekvivalent sommeliers­tvu samo s drugom vrstom napitka. Naime, baristi moraju jako dobro poznavati sirovinu, uzgoj, tehnologij­u obrade kave kao i rukovanje i održavanje aparata za pripremu espressa kako bi dobili zadovoljav­ajući krajnji rezultat – savršenu šalicu kave koja će usrećiti ljude.

Franckova Jubilarna ‘ciglica’ prvi put se pojavila na tržištu 1972.godine i postala svojevrsna ikona među kavama

 ??  ?? Vesna Mihatov, menadžeric­a za istraživan­je, razvoj i nabavu kave
Vesna Mihatov, menadžeric­a za istraživan­je, razvoj i nabavu kave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia