Večernji list - Hrvatska

Najhumanij­i James Bond izgubio bitku s bolešću

Sir Roger Moore preminuo je u Švicarskoj u 90. godini života

- Samir.Mila@vecernji.net

Kultnog agenta koji mu je donio slavu glumio je sedam puta, predano se bavio humanitarn­im radom i obožavao dolaziti u Dubrovnik Samir Milla Glumac Roger Moore, najpoznati­ji po ulozi tajnog agenta Jamesa Bonda, umro je u 90. godini. Bonda je igrao u sedam filmova, a najpoznati­ji su “Živi i pusti umrijeti” i “Špijun koji me volio”.

Sin policajca i kućanice

– Teškog srca javljamo kako je naš otac sir Roger Moore umro u Švicarskoj, nakon kratke, ali teške borbe s rakom. Ljubav kojom je bio okružen posljednji­h dana njegova života, ne može se opisati. Znamo da su ga mnogi voljeli, bilo zbog njegovih filmskih ili televizijs­kih uloga, bilo zbog humanitarn­og rada u UNICEF-u. Hvala mu na svemu što je napravio za nas. Poštovat ćemo njegovu posljednju želju i napraviti privatni sprovod u Monaku – stoji u priopćenju koje su potpisala njegova djeca Deborah, Geoffrey i Christian. Rođen je u Londonu 1927. godine kao sin policajca i kućanice. Ubrzo nakon kraja rata pozvan je u vojsku gdje je dostigao čin kapetana. Kratko prijeratno pohađanje Kraljevske akademije dramskih umjetnosti dovodi ga već 1940-ih do manjih uloga na filmu. Svjetsku slavu postiže ulogom pustolova Simona Templara, glavnog lika iz serijala “Svetac “(1961.–1969.), jednog od najdugovje­čnijih na britanskoj televiziji. Nakon dvije uloge na filmovima, “Crossplot” (1969.) i “The Man Who Haunted Himself ” (1970.), vraća se televiziji u vrlo uspješnom serijalu “The Persuaders!” (1971.-1972.), koji ga čini i najbolje plaćenim televizijs­kim glumcem na svijetu.

Ženio se četiri puta

Iako postoje teorije da je Roger Moore uzet u obzir kao mogući James Bond još 1962. te da je bio prvi izbor Iana Fleminga za tu ulogu, prvi službeni kontakti s produkcijo­m serijala o britanskom tajnom agentu datiraju u 1967., dok je prvi film “Živi i pusti umrijeti” snimio 1973. godine. Glavna uloga u još šest filmova iz serijala snimljenih u periodu od 12 godina, donosi mu izvanrednu svjetsku popularnos­t, ali i kritike da je lik Jamesa Bonda previše izvrgnuo parodiji. Nakon svog posljednje­g Bonda “Pogled na ubojstvo” 1987. više se posvetio humanitarn­om radu. Ambasador dobre volje UNICEF-a postao je 2001., a vitezom je proglašen dvije godine prije. Sir Roger Moore ženio se četiri puta, a s Kristinom Tholstrup bio je u braku od 2002. godine do kraja. Više puta bio je u Dubrovniku, koji je smatrao jednim od najljepših svjetskih gradova.

Britanska kraljica proglasila ga je 1999. godine vitezom COLIN FIRTH: Brexit je katastrofa. Ne vidim nijedan pozitivan aspekt te odluke. Ja sam entuzijast­ični Europljani­n i ne vjerujem da se to dogodilo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia