Večernji list - Hrvatska

Prenga: Prvak sam, a moj uspjeh kao da ništa ne vrijedi

Priča se o mojoj smjeni, ali u klubu mi ništa nisu još rekli

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Sjajni 47-godišnji trener prvi je donio naslov prvaka na Kajzericu, no Lokomotiva već ima novo rješenje za juniorsku momčad “Najveća je laž i prijevara da svijet voli pobjednike. Ne, vjerujte mi, gubitnici se sigurno više cijene i bolje prolaze u životu.” Tako je intervju počeo Besnik Prenga (47), vrsni trener novih prvaka Hrvatske, juniora zagrebačke Lokomotive, najvjeroja­tnije suočen s otkazom na Kajzerici. – Tako se priča i piše po medijima, no meni nitko iz kluba ništa o tome nije rekao. Ja radim svoj posao i čekam da me pozovu na razgovor kako bih saznao kakva mi je budućnost. Ponašam se kao da ću ostati u Lokomotivi još deset godina. Tko zna, možda me i nagrade – ironičan je Prenga, trener čija je momčad drugoplasi­ranoj Rijeci pobjegla čak osam, a trećeplasi­ranom Dinamu čak 11 bodova.

Režija u višim sferama

I umjesto da takvom stručnjaku ponude novi ugovor, oni mu sapunaju dasku, pripremaju­ći Jerka Leku za njegova nasljednik­a, kao trenera koji će povesti lokose u Ligu prvaka. Naravno da korektni Leko nema prste u cijeloj ovoj konstrukci­ji, jer ona je režirana u nekim višim sferama. No poslušajmo što još ima reći Prenga. – U prošloj sezoni bili smo doprvaci, u ovoj uvjerljivo prvaci. Pazite, to je prvi put u povijesti da je Lokomotiva u bilo kojoj generaciji postala prvak! Iz moje prošlosezo­nske momčadi 15-ak nogometaša u ovoj sezoni igralo je vrlo zapaženo seniorski nogomet: Karačić, Ivanušec i Majer u Lokomotivi, Babić i Franić kod Bišćana u Rudešu... Dakle, osim o rezultatu, itekako smo vodili računa i o razvoju igrača. Što sada radite kada je sezona završena? – Mi i dalje treniramo jer ćemo u lipnju nastupati na turniru u Nizozemsko­j. Ne znam puno detalja, jer vjerojatno neću ja voditi momčad. Jesam li razočaran? Ne znam kako bih opisao ovo što osjećam. Znam da sam davao sve od sebe i ispunio sve ciljeve. A onda se taj uspjeh jednostavn­o šutne u stranu – nastavlja Prenga, koji u trenerskoj karijeri vodio mlađe uzraste u HAŠK-u i Hrvatskom dragovoljc­u, s čijim je juniorima (generacija Brozovića, Doležala...) 2011. godine bio finalist Kupa.

Oduvijek sam bio neovisan

U Hrvatskom dragovoljc­u vodio je potom i seniore, s kojima je osigurao ostanak u 2. HNL. Tada je dobio poziv iz Lokomotive kako bi prionuo poslu s nadarenim generacija­ma juniora. – Moram istaknuti kako sam radeći u Lokomotivi oduvijek bio neovisan, ni pod kakvim pritiskom i da sam uživao potpori kluba – nastavlja Prenga. Ne želi isticati zasluge nijednoga od svojih igrača, smatrajući kako su za naslov najzaslužn­iji momčadski duh i zajedništv­o. Naglašava samo kako je Lokomotiva imala drugog strijelca lige, Ivana Skansija, strijelca 15 pogodaka. Kroz vaše ruke prošao je i novi A reprezenta­tivac, 19-godišnji Lovro Majer. Je li mu vrijeme za prelazak u Dinamo? – Lovrin ekstratale­nt bio je prepoznat još kad je bio 12-godišnjak i on je doista poseban nogometaš. No sad mu je tek 19 i za njega je najbolje da još barem sezonu ostane u Lokomotivi jer tu može najbolje napredovat­i. U Dinamo treba prijeći kada budu imali igru, rezultat i ozračje koje će biti stimulativ­no za mladoga igrača – zaključio je Besnik Prenga, kojemu ovoga ljeta istječe ugovor s Lokomotivo­m.

'NASLJEDNIK JE LEKO' Moj nasljednik Jerko Leko je korektan, već je gledao naše utakmice i dobro poznaje moju šampionsku momčad BESNIK PRENGA o budućem treneru juniora lokosa Iz moje prošlosezo­nske momčadi 15-ak igrača u ovoj sezoni igralo je vrlo zapaženo u seniorima Lovri Majeru prerano je za prelazak u Dinamo. U Lokomotivi će još napredovat­i

 ??  ??
 ??  ?? Besnik Prenga Pobjedničk­i pehar za šampionsku sezonu 2016./2017., prvi u povijesti zagrebačke Lokomotive
Besnik Prenga Pobjedničk­i pehar za šampionsku sezonu 2016./2017., prvi u povijesti zagrebačke Lokomotive

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia