Večernji list - Hrvatska

Andrijašev­ić prvi pick, Mišić toppotenci­jal, a proračun – siguran

Velike rasprodaje u Rijeci neće biti, ali ni novih poklona iz Maksimira

- Mladen.miletic@vecernji.net

U odnosu na početak sezone vrijednost­i su udvostruče­ne ili čak utrostruče­ne Mišiću, Andrijašev­iću, Ristovskom, Bradariću... Mladen Miletić Na koju foru bih mogao dići ekipu iz kluba ako doživimo naslov prvaka, pitao se negdje pred derbi s Dinamom na Rujevici čuveni riječki komičar Davor Jurkotić? “Možda da zovemo Mancea (zamjenik sportskog direktora Rijeke Juričića, op. a.) s različitih španjolski­h, talijanski­h, njemačkih brojeva i nudimo u ime klubova pare za igrače, i tako nekoliko dana dok mu ne ‘kupimo’ cijelu svlačionic­u!”

HNL i Italija najbolji izvor

U danima koji slijede bit će to neminovnos­t za Rijeku koja je prvi put u povijesti postala prvak, a sama činjenica i da se ta vijest pod naslovom “Rijeka prekinula 11-godišnju dominaciju Dinama” prenosi po stranicama koje prate kretanje tržišta igrača govori da će zanimanje biti veliko. Budući da je projekt kluba takav da se samofinanc­ira, prodaja nekih igrača neminovna je pa će na Rujevici samo trebati biti dovoljno umješni da kapitalizi­raju pritom u pregovorim­a ono što su napravili na terenu. Iako je u startu jasno da ondje nema menadžersk­e “zvijeri” poput Zdravka Mamića koji će izuvati kupce iz cipela, Rijeka je dosad dobro prodavala u eri Damira Miškovića – Kramarića u Leicester za 9 milijuna eura (tu je bilo podjele transfera s Dinamom), Mitrovića u Beşiktaş za 4,5 milijuna, Bezjak i Močinić išli su za po dva milijuna u Darmstadt i Austriju Beč, Lešković u Dinamo za milijun i pol... Franko Andrijašev­ić prvi je pick iz šampionsko­g sastava. Za najboljeg Rijekina topnika već su zagrizli neki klubovi (spominje se belgijski Standard), a klub tu može samo zaraditi budući da je iz Dinama – pušten. Ali i da ne ode, ne bi puno žalio jer povjerenje koje je dobio kod Keka u inozemstvu teško je drugdje dobiti. Uz njega, vrijednost je kroz veliku sezonu najviše porasla makedonsko­m reprezenta­tivcu Stefanu Ristovskom kojeg su portugalsk­i mediji već preselili u Sporting. Ali miljenik Rujevice koji je u najluđem slavlju s mikrofonom u loži vodio navijanje veselo pjeva “najdraža Rijeko, pružam ti ruku, bacit ću sidro u tvoju luku”. I nije nemoguće da ga i sljedeće sezone gledamo ili bar još u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka. Sjajan dvojac u sredini Bradarić i Mišić bio je “nukleus” Rijekina sastava zbog kojeg ona ove sezone nijednom nije nadigrana na razini cijele utakmice. Obojica su na oku izbornika, a s obzirom na to kakve se sve cijene postižu za igrače na temelju dvije-tri utakmice, Kekova bi dva motora nakon ovog šampionsko­g marša u 35 kola vrijedila bar po deset milijuna eura. Mišiću su tek 22 godine, a odigrao je sezonu za čistu peticu. Na Rujevici zasad znaju samo da ostaju bez prvog džokera Romana Bezjaka koji je zabio neke vrlo važne golove. Slovenac se vraća u Darmstadt koji je ispao iz Bundeslige kao posljednje­plasirani. Prostor bi se mogao onda otvoriti njegovu sunarodnja­ku Maticu Črnicu. Veliku rasprodaju ne treba očekivati, a Rijeka će svakako i dovoditi, naravno ne za veliki novac. U menadžersk­im krugovima spominje se da je na meti veznjak portugalsk­og Nacionala Washington Santana (28) koji bi dobro došao naročito u slučaju ode li Bradarić. No, najbolji ubodi dosad su stizali iz HNL-a i Italije koje u Rijeci savršeno skautiraju.

Plaće s istekom mjeseca

Veliku rasprodaju ne treba očekivati. Proračun će biti nešto veći nego prošlih sezona (oko 10 milijuna eura), no predsjedni­k Mišković u jednom je razgovoru istaknuo i da je za sljedeću sezonu manje-više zatvoren. Plaće igrača dolaze redovito već s istekom tekućeg mjeseca. Doduše, na jedno se više ne može računati – poklone kao što je bio Andrijašev­ić. Iz Maksimira u pravcu Rujevice nakon svega vjerojatno više neće otići ni oružar!

Budući da je projekt Rijeke takav da se samofinanc­ira, prodaje igrača su neminovnos­t

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Franko Andrijašev­ić (lijevo) odigrao je sezonu iz snova, izgledno je da će biti ponuda za njega
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Franko Andrijašev­ić (lijevo) odigrao je sezonu iz snova, izgledno je da će biti ponuda za njega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia