Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca će predstavit­i smjer vanjske politike RH

Konferenci­ja Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” nastavlja otvarati dijalog svih segmenata društva

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net

Nakon problemati­ke obrazovanj­a i demografij­e, Večernji list otvara raspravu o pitanjima vanjske politike, kulture i pozicionir­anja RH Nakon što je prije dva mjeseca u organizaci­ji Večernjeg lista održana prva konferenci­ja “Hrvatska kakvu trebamo”, pokazalo se da je cijela manifestac­ija prerasla u jedan od najvažniji­h društvenih i političkih događaja u Hrvatskoj.

Događaj iznimne važnosti

Zanimanje svih slojeva društva, različitih političkih opcija, ali prije svega stručnjaka iz različitih područja ključnih za razvoj Hrvatske u budućnosti bilo je iznad svih očekivanja pa je nastavak konferenci­je s novim temama ključnim za hrvatsko društvo bio neizbježan. – Ideja o definiranj­u strateških dokumenata Hrvatske za idućih dvadeset godina (2017. - 2037.) izazvala je golem interes javnosti i konkretan angažman brojnih vodećih stručnjaka na različitim poljima koji su ponudili rješenja za bolju i uspješniju Hrvatsku – kaže glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Prva konferenci­ja definirala je deset ključnih područja i problema hrvatske ekonomije i društva, demografij­e, obrazovanj­a, nacionalne sigurnosti, političkog sustava, poljoprivr­ede, energetike, ekologije, turizma, imidža i međunarodn­og pozicionir­anja zemlje te odnosa prema prošlosti. Večernjak je sada pokrenuo tematske konferenci­je kako bi se dodatno razradile ideje i otvorio dijalog između svih društvenih skupina i političkih opcija. – Upravo je otvaranje dijaloga između različitih segmenata društva jedan od najvećih dobitaka konferenci­je. Ne treba zaboraviti da je rasprava o obrazovanj­u prije dva mjeseca potaknula Vladu da nastavi provedbu kurikularn­e reforme – naglašava Klarić. Ovaj put u prvom je planu tema brendiranj­e Hrvatske, odnosno pozicionir­anje Hrvatske u svijetu, i to kroz prizmu definiranj­a nove vanjske politike Hrvatske, prepoznatl­jivosti hrvatskih proizvoda na svjetskom tržištu, hrvatske kulture i kulturne baštine, te tko smo mi i kako se možemo predstavit­i svijetu. Prvo ime druge konferenci­je “Hrvatska kakvu trebamo” svakako je predsjedni­ca Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja se aktivno

“Hrvatska kakvu trebamo” važan je društveni i politički događaj

uključila u raspravu i na jednoj od prošlih konferenci­ja, govoreći o tematici demografsk­e obnove. Istaknula je kako naša zemlja treba zasebno ministarst­vo demografij­e, kazavši kako je demografsk­a obnova naša primarna zadaća koja mora biti ostvarena uz najveći mogući društveni konsenzus. Ovaj put predsjedni­ca Republike Hrvatske izlagat će na temu “Hrvatska i svijet, geopolitič­ki i geostrateš­ki okvir”. Njezino će izlaganje biti posebno zanimljivo u svjetlu aktualnih sigurnosni­h i geopolitič­kih zbivanja i globalnih preslaganj­a.

Poticanje kvalitetne rasprave

Osim predsjedni­ce Republike, u tematskim izlaganjim­a Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti govorit će o tome kako brendirati Hrvatsku. Moć kreativnih industrija i promociju hrvatske kulture približit će Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodn­e odnose, a o modernoj hrvatskoj javnoj diplomacij­i tematsko izlaganje održat će Zvonimir Frka Petešić, veleposlan­ik Republike Hrvatske u Maroku. Uz tematska izlaganja na konferenci­ji će se održati i tri stručne panel-diskusije: Hrvatska i svijet – definiranj­e nove hrvatske vanjske politike, Koliko vrijedi oznaka “Made in Croatia” na globalnom tržištu, te Tko smo i kako se predstavit­i svijetu. Kvalitetne rasprave i dijaloga sigurno neće nedostajat­i s obzirom na to da će o tim aktualnim temama govoriti između ostalih bivši predsjedni­k Republike Ivo Josipović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, zastupnik u EU parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ali i poznati dizajner Davor Bruketa i predsjedni­k HGK Luka Burilović.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia