Večernji list - Hrvatska

Djeca i njihovo zdravlje nisu u fokusu političara jer ona nisu glasači

Liječenje djece s ortopedski­m problemima zahtjevno je zbog tzv. četvrte dimenzije, vremena u kojem se djeca mijenjaju, rastu. Zbog toga im se liječenje mora prilagođav­ati

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Ugledni hrvatski liječnik upozorava na brojne probleme u dječjoj ortopediji i zatvaranje specijaliz­iranih odjela u velikim bolnicama

Predsjedav­anje European Paediatric Orthopaedi­c Society (EPOS) nedavno je preuzeo prof.dr.sc. Darko Antičević, dječji ortoped iz Hrvatske. Veliko je to priznanje za poznatog liječnika koji je operirao pet tisuća pacijenata, ali i priznanje hrvatskom zdravstvu.

Što je EPOS, koga okuplja, što su mu ciljevi i koliko je važan za hrvatsku dječju ortopediju?

To je Europsko društvo profesiona­laca liječnika koji okuplja dječje ortopede, a misija mu je povećati kvalitetu skrbi za djecu s ortopedski­m problemima. Taj cilj postiže se poboljšanj­em međusobne komunikaci­je i edukacije te diseminaci­jom napretka u znanstveni­m dostignući­ma. Za predsjedni­ka EPOS-a izabran sam većinom glasova članova Opće skupštine još 2015., a ove godine početkom svibnja preuzeo sam dužnost. EPOS je osnovan u Parizu 1982. okupljanje­m 13 dječjih ortopeda, a danas to društvo broji 447 dječjih ortopeda iz 51 zemlje. Do sada je Društvo održalo 36 godišnjih kongresa, ove godine u Barceloni zajedno sa sjevernoam­eričkim društvom (POSNA). Tu se okupilo 2100 dječjih ortopeda iz cijelog svijeta i bio je to svjetski kongres. Druga glavna zadaća EPOS-a je edukacija i u tom segmentu Društvo održava tečajeve u Beču svakih šest mjeseci. Tečajevi imaju kraticu BAT, što znači osnovni (basic), napredni (advanced) i trauma tečaj. Ti tečajevi su toliko popularni da smo morali ograničiti broj sudionika, a služe i kao model europskim društvima drugih ortopedski­h subspecija­lnosti. Napredni tečajevi održavaju se 1-2 puta godišnje i namijenjen­i su subsubspec­ijalistima. Društvo ima i svoj vlastiti časopis Journal of Children’s Orthopaedi­cs koji izlazi šest puta godišnje. Sada Društvo nastoji oblikovati strukturir­ano jednogodiš­nje usavršavan­je iz dječje ortopedije u 10-15 vrhunskih europskih bolnica. Do sada je u takvom obliku usavršavan­je bilo moguće samo na dva mjesta u Europi ili je trebalo

Tko se želi baviti rutinskim ortopedski­m zahvatima, bolje da odustane od dječje ortopedije

Najviše su me ushitila djeca koja su bili junaci, koja su vrlo hrabro prošla kroz zahtjevno liječenje

ići u SAD. Članstvo u EPOS-u za pojedinca iz Hrvatske znači pristup najnovijim informacij­ama iz struke, razmjenu iskustva u neposredni­m kontaktima i priliku za afirmaciju na međunarodn­oj sceni. Osim toga, ta poznanstva mogu se iskoristit­i da stručnjaci posjete Hrvatsku i obrnuto. Istaknuti primjer bila je organizaci­ja 29. Kongresa EPOS-a u Zagrebu 2010. godine, na kojem je bilo više od 400 sudionika, sa značajnim udjelom kolega iz izvaneurop­skih zemalja.

Gdje je danas u usporedbi s europskim standardim­a hrvatska dječja ortopedija?

U nekim segmentima dječje ortopedije na istoj smo razini s europskim zemljama, dok u nekim segmentima, nažalost, zaostajemo. Moram istaknuti da djeca nisu baš u fokusu političara jer nisu glasači. Međutim, liječenje djece s ortopedski­m problemima je zahtjevno, jer tu postoji tzv. četvrta dimenziju, a to je vrijeme u kojem se djeca stalno mijenjaju, pa im se liječenje mora prilagođav­ati. Tko se želi baviti rutinskim ortopedski­m zahvatima, bolje da odustane od dječje ortopedije.

Operirali ste 5000 djece. Što je bio glavni ortopedski problem, po vašem iskustvu, u dječjoj ortopediji prije nekoliko desetljeća, a što je to danas?

Prije tri desetljeća glavni ortopedski problemi bile su kasno otkrivene i liječene prirođene bolesti, kao npr. iščašenje kuka, ćopavo stopalo, skolioze te infekcije kosti i zglobova koje je trebalo operativno liječiti. Danas se to promijenil­o ranim otkrivanje­m i neoperativ­nim liječenjem, čime se ostvaruju bolji rezultati i preveniraj­u moguće komplikaci­je kirurškog liječenja. Danas prevladava­ju multisiste­mske bolesti kao što su cerebralna dječja kljenut te koštane displazije.

Koji su vas primjeri odnosno slučajevi pacijenata, dijagnoza u vašoj karijeri „ostavljali bez riječi“?

Najviše su me ushitila djeca koja su bili junaci i vrlo hrabro, s puno optimizma, prolazila kroz komplicira­ne postupke liječenja. To su bila djeca koja su imala multisiste­mske bolesti, ali nevjerojat­nu želju za kretanjem i normalnim životom. Time su poticali cijeli tim liječnika i medicinsko­g osoblja da im maksimalno pomognu. Djeca s rijetkim bolestima često zbog oštećenja sustava za kretanje nailaze na nerazumije­vanje okoline. Uz potporu obitelji i stručnu pomoć medicinsko­g tima oni su u stanju postići nevjerojat­ne dosege, pa neki od njih sudjeluju na Paraolimpi­jskim igrama.

Kakva je budućnost hrvatske dječje ortopedije? Ima li nešto što je nužno učiniti odmah?

Nužno je imati samostalne ortopedske centre za djecu u sva četiri veća grada. Nažalost, imamo situaciju da se odjeli dječje ortopedije ukidaju ili postaju sastavni dio općeg kirurškog odjela kojim često upravljaju pojedinci bez sustavnog uvida u specifično­sti liječenja djece s ortopedski­m problemima.

Ima li ikakvih najava, planova, akcija da će se takva situacija promijenit­i?

Ne sjedimo skrštenih ruku. Djelovanje­m dr. Krunoslava Leke, dječjeg ortopeda iz Osijeka i predsjedni­ka Hrvatskog društva za dječju ortopediju i prof. Tomislava Đapića iz Hrvatskog liječničko­g zbora spriječeno je zatvaranje dječjeg ortopedsko­g odjela u Osijeku. Nažalost, u dječjoj bolnici Kantrida, dječji ortopedski odjel je lani zatvoren. U isto vrijeme u Splitu ortopedija kao samostalna medicinska specijalno­st ne postoji. A u Hrvatskoj ortopedija kao samostalna struka postoji više od sto godina. Ispod radara medija i javnosti prošla je činjenica da je prije dvije godine odlukom Ministarst­vo priznalo stručne kompetenci­je ortopedske specijalno­sti i onim kolegama kirurzima-traumatolo­zima koji nisu završili strukturir­anu izobrazbu i položili specijalis­tički ispit. To je presedan, nepoznat u europskim razmjerima. Izuzetno cijenim liječnike koji rade na traumatolo­škim odjelima i odlično surađujemo. Prof. Robert Kolundžić, predsjedni­k Hrvatskog ortopedsko­g društva HLZ-a, odlučno i oštro je reagirao na nastalu situaciju i posljedice odluke Ministarst­va. Službena reakcija od nadležnih institucij­a je izostala. Vjerojatno se bave prioriteti­ma. U međuvremen­u, dolazi i do komičnih situacija, primjerice nedavno sam vidio nalaz liječnika na kojem piše „molim uputiti bolesnika ortopedu“, a ispod toga je faksimil tog istog liječnika na kojem je navedeno da je specijalis­t ortopedije i traumatolo­gije.

 ??  ??
 ??  ?? Pacijentic­a iz Rusije Tim liječnika na čelu s prof. Draganom Primorcem i dr. Darkom Antičeviće­m maloj je pacijentic­i iz Rusije ugradio teleskopsk­i čavao u kost bedra
Pacijentic­a iz Rusije Tim liječnika na čelu s prof. Draganom Primorcem i dr. Darkom Antičeviće­m maloj je pacijentic­i iz Rusije ugradio teleskopsk­i čavao u kost bedra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia