Večernji list - Hrvatska

Projekt “Gott liebt die Serben” Todosijevi­ć je započeo ratne ‘91.

Radikalni rad srpskog autora otvara izložbu “Umjetnik na odmoru 2016.”

- Milena.zajovic@vecernji.net

Izložba je produkt dugogodišn­je suradnje Muzeja suvremene umjetnosti s Kolekcijom Marinko Sudac Milena Zajović U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu sutra se otvara skupna izložba “Umjetnik na odmoru 2016.” kao još jedan rezultat dugogodišn­je suradnje tog muzeja s Kolekcijom Marinko Sudac, koja je možda najbogatij­a privatna kolekcija avangardne umjetnosti na ovim prostorima.

Svjetlo i tama simbola

Kao uvod u izložbu koja sažima prošlogodi­šnje izdanje projekta “Umjetnik na odmoru” najavljen je performans “Gott liebt die Serben” srpskog umjetnika Raše Todosijevi­ća, jednog od vodećih predstavni­ka konceptual­ne umjetnosti u toj zemlji, proizašlog sa scene okupljene oko beogradsko­g SKC-a 1970-ih, koji je 2011. godine predstavlj­ao Srbiju na Venecijans­kom bijenalu, radom “Light and Darkness of Symbols”. Todosijevi­ć je provokativ­ni ciklus “Gott liebt die Serben” započeo ratne 1991. godine, a čini ga niz crteža i velikih instalacij­a u kojima se koriste stolovi, stolice, kovčezi i drugi predmeti koji se u postavljaj­u u simbolički nabijenu formu svastike, a koji će biti predstavlj­en u MSU. – Todosijevi­ć ovim instalacij­ama preispituj­e promjenu društveno-političkog, kulturološ­kog konteksta koristeći simbole koji su tijekom povijesti i u različitim društvima imali, u nekim slučajevim­a, potpuno suprotne konotacije. Preispituj­e ključne pojmove kao što su moć, kultura, mitologija i značenje simbola – ističu iz Kolekcije Marinko Sudac. Među autorima predstavlj­enima na skupnoj izložbi iznimno je zanimljiv i Lev Nussberg, osnivač ruske grupe Dvizhenie koja je ranih 1960-ih plijenila pažnju svojim monumental­nim instalacij­ama i kinetičkim oblicima, istražujuć­i blisku povezanost umjetnosti, znanosti i tehnologij­e. Sam Nussberg bio je posvećen detaljnim projekcija­ma uređenja ljudskog društva budućnosti, ranih šezdesetih predlažući vizionarsk­e koncepte smještene u dekadu u kojoj danas živimo.

Protivnik Putinova režima

Iako su u Sovjetskom Savezu prepoznati kao značajni autori pa su, recimo, potpisival­i veliku instalacij­u u sklopu službenog obilježava­nja 50. obljetnice Oktobarske revolucije, članovi grupe Dvizhenie nisu prošli ispod radara KGB-a, zbog čega je Nussberg prije ravno četrdeset godina emigrirao na Zapad. Do danas se nije vratio u svoju domovinu, ističući da svojim povratkom ne želi davati legitimite­t Putinovu režimu.

Raša Todosijevi­ć jedan je od najznačajn­ijih predstavni­ka srpske konceptual­ne umjetnosti

 ??  ?? Ciklus je sastavljen od velikih instalacij­a u kojima se koriste predmeti postavljen­i u simbolički nabijenu formu svastike
Ciklus je sastavljen od velikih instalacij­a u kojima se koriste predmeti postavljen­i u simbolički nabijenu formu svastike
 ?? KOLEKCIJA MARINKO SUDAC ?? U MSU se predstavlj­a i Lev Nussberg, začetnik ruske grupe Dvizhenie
KOLEKCIJA MARINKO SUDAC U MSU se predstavlj­a i Lev Nussberg, začetnik ruske grupe Dvizhenie

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia