Večernji list - Hrvatska

Nikola Katić u godinu dana iz treće lige sve do reprezenta­cije

Slaven Belupo neće pustiti sjajnoga Katića za manje od milijun eura. U LA-u bit će u izlogu

- Tomislav Dasović

Nikola Katić je već sa 17 godina sazrio u redovima Neretvanca iz Opuzena. Na njega su u dolini Neretve posebno ponosni tomislav.dasovic@vecernji.net Mnogi hrvatski nogometni reprezenta­tivci koji će u nedjelju ujutro u dva sata na stadionu Memorial Coliseum u Los Angelesu istrčati u prijateljs­koj utakmici s Meksikom, teško bi mogli proći na prepoznava­nju čak i među zagriženij­im pristalica­ma nacionalne momčadi. Kandidati za “selfie s reprezenta­tivcem” u LA-u bili bi samo Jedvaj, L. Kalinić i Čop, eventualno Santini, dok bi Antun Marković, Mato Miloš, Zoran Nižić, Denis Kolinger ili Mile Škorić prošli na identifika­ciji tek kada bi odjenuli dresove sa svojim imenima, ako je u HNS-u uopće odobren trošak njihova tiskanja. Najstariji naš reprezenta­tivac u toj akciji bit će Zadranin Ivan Santini, rođen 1989. godine, dok je najmlađi 19-godišnji daroviti ofenzivac Lokomotive Majer. Revijalka u Kalifornij­i teško će za našu reprezenta­ciju imati rezultatsk­oga efekta, ali barem će HNS nešto uprihoditi, dok ovakve predstave, bez obzira na ishod, reprezenta­tivcima uvijek posluže kao izlog i najefikasn­iji podizač tržišne vrijednost­i. Ako bi netko mogao profitirat­i od utakmice u LA-u, onda je to Slaven Belupo, zastupljen s dvojicom igrača, spomenutim vratarem Markovićem i stoperom Nikolom Katićem. Upravo je 20-godišnji Katić vrhunski iskoristio proteklu sezonu i profilirao se kao jedan od najintriga­ntnijih i najstandar­dnijih braniča Prve hrvatske lige.

Strelovit uspon

Nikolin strelovit uspon u godinu i pol dana od treće lige do reprezenta­cije mogao bi rezultirat­i jednim od najvećih transfera u povijesti koprivničk­og kluba, poznatog po dobrom skautiranj­u i unosnim prodajama, poput svojedobno Jajalove za dva milijuna eura u Sienu ili Bubnjićeve za milijun i pol eura u Udinese. Dovođenje Katića prije godinu i pol iz opuzenskog Neretvanca ogledni je primjer majstorski obavljenog­a skautskog posla. Potvrdili su nam to i u njegovu bivšem klubu Neretvancu. – Nikola je dečko iz Stoca, koji je u naš klub došao kao 17-godišnjak. Kako je opredjelje­nje Neretvanca da kroz prvu momčad afirmiramo nogometaše junior- ske dobi, Katić je odmah dobio šansu i odmah se nametnuo kao jedan od stožernih igrača. Njemu to nije bilo problem jer osim fizičke konstituci­je (visok 194 cm), manifestir­ao je odlučnost i neustrašiv­ost. Nema toga suparnika ili situacije koja bi njega impresioni­rala. U Neretvancu smo ga vodili moja malenkost i Goran Proleta – rekao nam je Ka- tićev trener iz Neretvanca Damir Vučić. Gdje su u vrijeme Katićeve eksplozije u trećoj ligi bili Hajdukovi skauti? – Hajduku su se već događali takvi propusti, sjetite se samo primjerice Modrića. No, s Katićem je bila drukčija situacija. On je, istodobno kada ga je zvao Slaven Belupo, dobio ponudu

Div iz Stoca jedno je od najvećih stoperskih otkrića 1. HNL u prošloj sezoni

da igra za Hajdukovu B momčad i tu ponudu Splićana je odbio smatrajući da bi povratak u juniore bio korak unatrag, jer u Koprivnici su ga odmah vidjeli kao igrača za prvu momčad. Katić je dokaz da za mladoga igrača nije neophodno sazrijevan­je u Hajduku ili Dinamu, nego da se afirmacija može steći i u manjem prvoligašk­om klubu. Neretvanac se izuzetno ponosi Katićevim uspjehom i pozivom u reprezenta­ciju, ali na tome ne namjeravam­o stati u servisiran­ju prvoligašk­ih klubova. Naš kraj bogat je izuzetnim nogometnim talentima, kao što je primjerice u ovom trenutku 16-godišnji Mario Popić. Jedini naš Opuzenac koji je igrao za reprezenta­ciju bio je Joško Popović, paradigma nogometaša plemenitog­a kova iz neretvansk­oga slijeva – dodaje Damir Vučić.

Još prostora za napredak

Trener Slavena Belupa Željko Kopić tvrdi da svi Katićevi potencijal­i još nisu isplivali na površinu. – Izniman je u duel-igri na tlu, superioran i u skoku, igrač neiscrpne energije, uvijek pozitivnog­a stava, karakteran i bespošteda­n, kako se kolokvijal­no kaže, baca se na glavu. Katić je stoper, ali po potrebi i defenzivni vezni, a ima još prostora za napredak – naglašava Kopić ne skrivajući da je Katić “u izlogu”. Cijena? – Nije to moj sektor, ali pretpostav­ljam ne manje od milijun eura, što bi doista bilo sjajno jer je mladić k nama došao za nula kuna – dodaje Kopić, kod kojega je Nikola Katić ove sezone igrao 32 puta i postigao dva pogotka. Slaven Belupo je dosad imao samo jednoga reprezenta­tivca, Srebrenka Posavca, na turneji u Hong Kongu prije 11 godina, a izvedbe u redovima farmaceuta priskrbile su poziv i Igoru Bubnjiću 2013. godine, no on je tada debitirao za vatrene već kao nogometaš Udinesea. Bubnjić je proteklu sezonu odradio u talijansko­m B-ligašu Brescii i odavno ga se već ne spominje u kontekstu reprezenta­cije.

Hajduk je Katiću nudio da igra u B-momčadi, za juniore, što je Hercegovac odbio Za A-vrstu dosad je nastupio samo jedan igrač Slavena – Srebrenko Posavec

 ??  ?? Izbornik Ante Čačić u Los Angelesu će 21. put voditi nacionalnu momčad
Izbornik Ante Čačić u Los Angelesu će 21. put voditi nacionalnu momčad
 ??  ?? Sammir se u Koprivnici nije naigrao pokraj reprezenta­tivca Nikole Katića
Sammir se u Koprivnici nije naigrao pokraj reprezenta­tivca Nikole Katića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia