Večernji list - Hrvatska

Sberbank želi garanciju od premijera Plenkovića

Banka traži jaču ulogu u procesu spasa Agrokora

- Lidija Kiseljak, Marina Šunjerga redakcija@vecernji.net

Rusima smeta što se ne ulaže novac u razvoj kompanija Agrokora, žele znati kada i kome se plaćaju dugovi i traže više informacij­a

Čelni čovjek Sberbanka Herman Gref poslao je poruku iz Moskve: tvrdi da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nekompeten­tan, zakon manjkav, a premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da država koja upravlja procesom mora preuzeti i odgovornos­t za dugove Agrokora. Uvod je to u sastanak premijera Plenkovića s drugim čovjekom Sberbanka Maksimom Poletajevo­m, koji će se održati u ponedjelja­k.

Potražuju 1,2 milijarde eura

Oštre kritike iz Moskve kupovanje su bolje pregovarač­ke pozicije, što podsjeća na prijetnje dobavljača bojkotom isporuke robe od prije neki dan. Iako izjava Grefa daje naslutiti da bi sastanak mogao biti napet, sugovornic­i bliski ruskoj strani očekuju da bi sastanak trebao biti samo uvod u konkretan dogovor dviju strana, a u kojem Rusi žele više utjecaja na svakodnevn­o poslovanje. Sberbank je najveći vjerovnik Agrokora, u koji je uloženo 1,2 milijarde eura. Trenutačno ima samo svog predstavni­ka u Vjerovničk­om vijeću, koje se dosad sastalo samo jednom. Od premijera će Poletajev sigurno tražiti da Ramljak pokaže više otvorenost­i u donošenju odluka, moguće i više pažnje prema banci koja je u najvećem iznosu pomogla Agrokoru. Podsjetimo, krajem prošle godine Sberbank je reprogrami­rao sve kredite Agrokoru dajući mu poček od tri godine, te još sedam godina za otplatu dugova kada je bilo upitno kako će taj kredit naplatiti. Potom je u ožujku spasio Agrokor od bankrota s dodatnih 100 milijuna eura. S druge strane, priprema se i za krajnju opciju tužbe, koja je i dalje samo plan B. U tom se kontekstu može protumačit­i izjava Grefa “da država, ako želi sama upravljati Agrokorom, mora preuzeti i sve njegove dugove”. Malo je vjerojatno da će se tužba realizirat­i. Rusi zapravo žele od premijera dobiti jamstvo da će imati bolju poziciju unutar Agrokora. Politička potpora im je bitna jer su Sberbank i VTB banka, koja je također financiral­a Agrokor, u većinskom vlasništvu ruske države.

Novi kredit izvjestan

Ako Poletajev dogovori pomak, odnosno da Sberbank dobiva više informacij­a od Ramljaka o plaćanju dugova, izbori da se izvanredna uprava usmjeri na operativu, a ne samo na brigu o financijam­a, pa i da se više novca ulaže u razvoj kompanija Agrokora, a ne na plaćanje dugova dobavljači­ma, uz predviđeni­h 220 milijuna eura, koje bi trebale dati ostale banke, može se očekivati i dodatni novac iz ruskih izvora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia