Večernji list - Hrvatska

I Bandiću paše da Cibona bude prvak

Cibosi vode 2:1, pobjedom bi s trona skinuli Cedevitu koja vlada tri godine

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Posljednji put petu utakmicu u finalu doigravanj­a gledali smo 2010. kada je Perasoviće­va Cibona okrenula 0-2 protiv Zadra

Mala dvorana Doma sportova večeras bi u 20 sati mogla biti krcata. Vjerujemo da će svih 3000 sjedala biti popunjeno i da će se zbog četvrte finalne utakmice Cedevite i Cibone tražiti ulaznica više.

Cedevitu muče ozljede

U finalnoj seriji za naslov prvaka Hrvatske, Cibona, pomalo neočekivan­o, vodi s 2-1 i ima meč-loptu. Štoviše, ima ih dvije jer prvakom može postati i ako će se igrati peta, takozvana majstorica. Cedevita pak brani prijestolj­e i da bi ga obranila mora izboriti dvije pobjede zaredom. No, mogu li to cedevitaši u ovakvom sastavu, bez ijedne “četvorke” (Arapović, Šurna, Žganec), bez reprezenta­tivnog braniča Babića i letećeg Amerikanca Jamesa koji, ako se i priključi sastavu, teško da nakon tolike stanke može biti od velike koristi. No, ako to preostali cedevitaši i mogu izvesti, može li to Cedevita kao klub postići i uz (ne)skrivenu nesklonost­i nekih institucij­a i njihovih čelnika. Nije tajna da Cibonu kao prvaka priželjkuj­e gradonačel­nik Bandić osobno, a sukladno tome i čelni ljudi Sportskog saveza grada Zagreba te pojedinci iz Hrvatskog košarkaško­g saveza (recimo izbornik Petrović, stari cibos), a kada se sve to sabere, to je ipak snažan vjetar u jedra Cibone.

Mršić pod najvećim pritiskom

Nekima od Cedeviti nesklonih kao da smeta što netko ulaže privatni novac i kao da bi bili sretniji da se taj povuče iz hvatske košarke nego da njegov klub zahvaljuju­ći tome dominira domaćom scenom. Doduše, uoči drugog kruga gradskih izbora, gradonačel­niku Bandiću bi dobro došlo da se može pohvaliti kako je klub koji on spašava (novcem građana grada Zagreba) položio na koljena financijsk­i najstabiln­iji klub u regiji. Zbog svega toga, u klubu s Velesajma vlada psihoza, no ne takva da bi glavni sponzor odustao od ulaganja u klub, ako ove godine momčad ne osvoji naslov prvaka. Jest, bio bi to udarac s obzirom na sveukupna ulaganja, ali i prilika da se klub “resetira”. Na njegovu žalost, niz ne(s)pretnih okolnosti doveo je do toga da je trener Veljko Mršić s prepolovlj­enim snagama ušao u završnicu prvenstva. A najveću cijenu neuspjeha platiti bi mogao upravo glavni trener, pri čemu nam se čini da on ne može pronaći nikoga s kime bi podijelio odgovornos­t. A odgovornih je za ovosezonsk­e kadrovske promašaje, pa i za toliko puno ozljeda, ipak više. Osim toga, premda ti tračevi kruže već više od mjesec dana, a nekako je to krenulo baš nakon što je supertalen­tirani Musa potpisao trogodišnj­i ugovor s Cedevitom, nitko iz kluba nije se potrudio reći “mi stojimo iza svog trenera i priče da dovodimo Aleksandra Džikića nemaju veze s istinom”. Isto tako, i Cedevitini igrači trebali bi pokazati da su spremni stati iza svog trenera sa svim svojim kapaciteti­ma jer ipak su oni košarkaški profesiona­lci. Ustalom, oni moraju i opravdati ulaganja u njih, a da ne osvoje prvenstvo Hrvatske štetilo bi im to u formiranju cijene na tržištu, posebice kod onih koji razmišljaj­u o odlasku iz kluba. Po svemu sudeći, Cedevita nikad neće biti Zvezda kakva je ona sada. Ne samo po izostanku podrške lokalne i državne politike (premijer Vučić), već i po načinu na koji je beogradski klub stvarao igračku srž i na nju dograđivao strance. A ni po vjeri u svog mladog trenera Radonjića i njegov projekt čak i kada je usred Beograda izgubio naslov prvaka ABA lige. Da bi se skupili, zajedno s članovima uprave, cedevitaši su jučer otišli u Ivanić-Grad na ručak i svojevrsni team-building. Je li za takvo što sada kasno?

 ??  ?? Boatright s loptom, mora igrati puno bolje nego u posljednjo­j utakmici
Boatright s loptom, mora igrati puno bolje nego u posljednjo­j utakmici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia