Večernji list - Hrvatska

Građani vjeruju u digitalnu ekonomiju i njene alate

Većina ispitanika svjesna je opasnosti koje prijete na internetu poput zlonamjern­og softvera

-

Koliko građani vjeruju digitalnoj ekonomiji, pokazuje istraživan­je iz kojeg vam predstavlj­amo glavne naglaske Kako bi istražili koliko su građani Hrvatske spremni na život i rad u digitalnoj ekonomiji, koliko o njoj znaju i, ono najvažnije, imaju li povjerenje u nju, Perpetuum Mobile, PBZCard, Symantec, Emmezeta i BUG proveli su anketiranj­e građana u kojem je sudjeloval­o više od 11.500 ispitanika. Digitalna ekonomija, naime, više nije nešto o čemu se govori u teoriji, već je prerasla u novi oblik ekonomije koji se temelji na digitalnim tehnologij­ama. Svaka industrija i svaka kompanija koja u njoj djeluje mora se suočiti i funkcionir­ati u prostoru koji je izložen snažnim i ubrzanim promjenama uvjeta poslovanja zbog širenja interneta, mobilnih tehnologij­a, elektronič­kog poslovanja i poslovanja u oblaku. I građani Hrvatske svakodnevn­o usvajaju, koriste i razvijaju različite vještine i proizvode kojima kreiraju digitalnu ekonomiju.

Povjerenje u online

Prema nedavno objavljeno­m indeksu DESI, u Hrvatskoj 52,7 posto stanovništ­va koristi usluge internetsk­og bankarstva. To se podudara i s podacima do kojih smo došli kroz naše istraživan­je, a u kojem je 57,6 posto ispitanika izjavilo kako koristi usluge internetsk­og bankarstva. Usporedimo li te podatke s podacima na razini Europske unije, gdje 59,2 posto stanovništ­va koristi usluge internetsk­og bankarstva, čini se kako naši ispitanici u stopu prate ostale Europljane. Dok je u 2016. godini četvrtina ispitanika koristila svoj mobilni telefon za bankarstvo, u 2017. godini taj je broj skočio na gotovo 46 posto. Prema dostupnim podacima, na razini EU taj je postotak 47 posto (istraživan­je ING Group). Sudeći prema ispitanici­ma, mogli bismo zaključiti da je Hrvatska u europskom prosjeku po učestalost­i korištenja mobilnog bankarstva. Građani Hrvatske prepoznali su prednosti kupnje na internet. Za razliku od 2016. godine, kada je petina ispitanika (21,7 posto) koristila internet ili mobilni telefon za kupnju proizvoda i usluga, ove su godine podaci drastično drugačiji. Zanimljivo je kako su u gotovo 78 posto slučajeva ispitanici izjavili kako putem interneta plaćaju račune, a treba istaknuti i da je 38 posto ispitanika izjavilo da je upravo putem interneta kupilo, odnosno rezerviral­o svoj godišnji odmor. Iako vole kupovati na internetu i to čine često, ispitanici u našoj anketi paze na svoju privatnost i osobne podatke. Nisu skloni davati podatke o svojoj kreditnoj kartici putem telefona, odnosno e-maila, a kad kupuju, vode računa da njihov prodavatel­j štiti njihove osobne podatke te ima certifikat koji garantira sigurnost kupovine. Zanimljivo je kako je čak 14 posto ispitanika izjavilo kako, bez obzira na sve

31 posto ispitanika spremno je podijeliti neke osobne podatke s tvrtkama kako bi dobile bolju ili personaliz­iranu ponudu Anketa “Povjerenje građana u digitalnu ekonomiju 2017.” provedena je od 22. veljače do 19. ožujka 2017. na uzorku od 11.516 ispitanika

certifikat­e i mehanizme zaštite, svoje osobne i podatke o kartici ne ostavlja nikome. Sigurnost prije svega Prema podacima dobivenima kroz anketni upitnik, većina ispitanika svjesna je opasnosti koje prijete na internetu – od zlonamjern­og softvera do zlonamjern­ih korisnika. I iako ih većina (83 posto) ima na svojim računalima instaliran antivirusn­i program, a 40 posto se štiti i vatrozidom, zabrinjava što još uvijek postoji manji dio korisnika (10 posto) koji smatra da im zaštita nije potrebna jer su dovoljno oprezni. S druge strane više od polovice (52 posto) ispitanika za zaključava­nje svog mobilnog telefona koristi PIN, a četvrtina (27,61 posto) koristi zaključava­nje uzorkom. Međutim, za razliku od zaštite računala, o zaštiti mobilnog uređaja od zlonamjern­og softvera i virusa ispitanici ne vode toliko računa. Samo 35,8 posto ispitanika na svojim mobilnim uređajima ima instaliran antivirusn­i program, a samo 8,79 posto koristi posebne programe za enkriptira­nje osobnih podataka. Uzmemo li u obzir koliko se privatnih podataka nalazi na našim mobilnim uređajima – od različitih zaporki, aplikacija za pristup društvenim mrežama, mobilnom bankarstvu i slično – očito korisnici još uvijek nisu svjesni koliko mogu biti ranjivi ako ne zaštite svoj uređaj i podatke na njemu. Zanimljivo je primijetit­i i kako ispitanici imaju visok stupanj povjerenja u banke, odnosno ininternet­u ternetske trgovce. Naime, samo 17,6 posto ispitanika strahuje da bi banke, tvrtke ili trgovine mogle neovlašten­o koristiti njihove privatne podatke. Ispitani korisnici vjeruju da su njihovi podaci donekle sigurni (49,9 posto), odnosno vrlo sigurni (26,95 posto) prilikom kupovine i poslovanja na internetu. S druge strane, gotovo trećina ispitanika (29,35 posto) ne zna koliko su njihovi podaci sigurni kad se za plaćanje računa u trgovini koriste svojim mobilnim telefonom (plaćaju putem m-bankinga).

Sigurnost je važna

Očito su ispitanici sigurniji u sigurnost transakcij­a kad kupuju putem interneta. Naime, gotovo 80 posto (79,82 posto) istaknulo je da kupuju samo putem provjereni­h stranica velikih prodavatel­ja, a njih 38,1 posto istaknulo je kako se o sigurnosti prodavatel­ja raspituje “guglajući” tuđa iskustva. Također, prilikom poslovanja na ispitanici izbjegavaj­u čuvati osjetljive podatke poput brojeva kartica, brojeva računa, zaporki i PIN-ova na samom računalu (66,1 posto), ali i koriste posebnu karticu samo za kupnju na internetu na kojoj imaju ograničena sredstva (32,15 posto). Zanimljivo je kako je gotovo polovica (49,82 posto) ine želi dijeliti podatke i tako isključuje bilo kakvu mogućnost trgovanja vlastitim kupovnim i životnim navikama. No, isto tako, 40 posto ispitanika razmislilo bi o toj mogućnosti ako bi ponuda bila dovoljno primamljiv­a. S druge strane, čak je 31 posto ispitanika spremno podijeliti neke osobne podatke s tvrtkama kako bi dobilo bolju ili personaliz­iranu ponudu, a 50 posto o tome bi razmislilo ovisno o ponudi. Javni servisi tu su za građane, ali ih oni baš i ne koriste. Kada bismo na temelju naših ispitanika donosili zaključak o građanima Hrvatske, mogli bismo zaključiti da su prepoznali sve prednosti digitalne ekonomije i u njoj aktivno sudjeluju. Svjesni su opasnosti koje vrebaju zbog poslovanja na internetu, ali su i dovoljno educirani da se znaju zaštititi od neželjenih situacija poput zaraze računala zlonamjern­im programima ili krađe osobnih podataka. Iako sve češće koriste mobilne uređaje za bankarenje i plaćanje, još uvijek nisu osvijestil­i da i takve uređaje treba štititi od zlonamjern­ih programa i krađe podataka, stoji između ostalog u zaključku istraživan­ja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia