Večernji list - Hrvatska

Rusi nisu zadovoljni, kredit Agrokoru zasad je upitan

Ramljak kreditorim­a nudi roll-up model: za svaku novu kunu kredita još će otprilike toliko starog potraživan­ja dobiti prvenstvo naplate. Rusima taj model ne odgovara

- Marina Šunjerga, Lidija Kiseljak Poletajev:

Upravitelj Ramljak ponudio “roll up” model financiran­ja, interes bankara da odobre kredit veći od tražene sume

Službene poruke su smirujuće, ali da odnosi nisu ‘ispeglani’, može se iščitati iz neslužbeni­h razgovora s akterima Nakon serije neugodnih izjava iz Moskve prema Zagrebu, konačno je došlo do sastanka Sberbanka i Vlade. Maksima Poletajeva, izvršnog direktora Sberbanka, i čelnog čovjeka poslovanja banke u Hrvatskoj Marija Henjaka primili su premijer Andrej Plenković i potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić. Službene poruke su smirujuće, ali da odnosi nisu ‘ispeglani’, može se iščitati iz neslužbeni­h razgovora s akterima. Rusi zasad ne namjeravaj­u dati kredit Agrokoru koji je nužno uskoro osigurati, a rekli su da je i suradnja u budućnosti neizvjesna.

Nemilosrdn­a konkurenci­ja

– Sastanak je bio jasan. Trebali bismo naći rješenje, ali daljnje financiran­je Agrokora ovisit će o razini suradnje – jedina je izjava Poletajeva koja se mogla dobiti nakon njegova izlaska iz Banskih dvora. Iako novinarima nije govorio o nezadovolj­stvu radom privremene uprave u Agrokoru, doznajemo da Rusi stoje kod izjava svog predsjedni­ka uprave Hermana Grefa, koji je prošlog petka poručio da bi Vlada, ako namjerava voditi koncern, morala preuzeti i njegove dugove. Gref je tada izrazio i nezadovolj­stvo radom izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka. Zbog svega toga, čak i nakon razgovora s Ramljakom u kojem su navodno Rusi dobili detaljniji uvid u financijsk­e podatke o kompanijam­a unutar koncerna, Sberbank za sada neće sudjelovat­i u novom kreditnom aranžmanu. Uvjeravaju nas tako izvori vrlo bliski ruskim bankarima. Potpuno je suprotno sastanak doživio Ramljak, koji je novinare uvjeravao da je Rusima prvi put ponuđena mogućnost novog oblika financiran­ja kroz takozvani roll-up model te da su na njega pozitivno reagirali. – Vidjet ćemo pristaju li na sudjelovan­je u tom kreditu. Shema kreditiran­ja s roll up mogućnošću im je prihvatlji­va, ali će je još analizirat­i – kazao je Ramljak te još jednom pozvao Sberbank da se pridruži klubu banaka koje bi ovih dana trebale odobriti oko 220 milijuna eura likvidnost­i Agrokoru. Međutim, izvori nas uvjeravaju da Rusima ne odgo- vara ponuđeni roll-up model jer to nije ništa drugo nego super seniority status koji su i oni tražili, samo što kroz roll-up svi kreditori ne bi imali jednak status. Za rusku banku to je teže jer je najveći pojedinačn­i kreditor s odobrenih 1,1 milijardu eura pa bi i više izgubila. Roll-up model znači da bi za svaku kunu novog kredita svim financijer­ima bila priznata jedna kuna ili manje starog duga koji će se moći prenijeti u prvenstvo naplate, kao senior financiran­je. Sberbanku je primarno da se Agrokor razvija pa su uvjereni da u upravi mora biti i osoba koja će razumjeti maloprodaj­u, odnosno operativni biznis. Trenutačno osobe zadužene za maloprodaj­u još nema, a konkurenci­ja na tržištu je nemilosrdn­a pa bi Kon- zum bez čvrste ruke i kreativnog stručnjaka mogao izgubiti lidersku ulogu na tržištu, što bi bilo vrlo loše za kompaniju u cjelini i u konačnici pogubno za njezine kreditore.

Partner, ne samo vjerovnik

Naravno, Rusi prije svega inzistiraj­u i na osjetno više komunikaci­je s Vladom i izvanredni­m povjerenik­om te češće održavanje sastanaka vjerovničk­og vijeća. Kao najveći financijsk­i vjerovnik žele znati kamo i kome novac koji ulazi u kompaniju odlazi, odnosno kome se plaća te kada i koliko se uopće ulaže u kompaniju. Čak se i iz Vlade može čuti da je vrlo čudno da se vjerovničk­o vijeće održalo samo jednom. Inače, u Vladi službeno šalju poruke o vrlo konstrukti­vnom sastanku koji je prošao u ozračju suradnje. Složili su se, kažu u Banskim dvorima, kako je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje kompanije kao preduvjet za očuvanje radnih mjesta i u konačnici naplatu potraživan­ja svih vjerovnika. I dok je vrlo upitno hoće li Sberbank kao najveći vjerovnik financirat­i Agrokor, Ramljak smiruje situaciju uvjeravaju­ći da su ostali kreditori vrlo raspoložen­i prema plasmanu svježeg novca u kompaniju. – O konkretnim iznosima kredita još se nije razgovaral­o, ali razgovori idu u dobrom smjeru i uskoro možete očekivati da vam iznesem i konkretne brojke i imena kreditora, koji uključuju i lokalne banke i strane banke. Jako je velik interes te iznos koji oni nude premašuje iznos koji mi tražimo – istaknuo je Ramljak. Poručio je i da su svi u procesu svjesni da je turistička sezona u tijeku te da će financijsk­i rezultat i likvidnost tvrtki biti sve bolji i bolji. Poruke koje stižu iz ruskog tabora ipak sugeriraju da nisu uvjereni. Njima je prije svega u interesu naplatiti svoja potraživan­ja, ali ne treba zanemariti da za banku koja ima 187 milijardi eura vrijedne kredite u tvrtkama diljem svijeta Agrokorova 1,1 milijarda eura nije od presudne važnosti, što ipak znači da se u slučaju Agrokor postavljaj­u kao odgovorni financijsk­i partner, a ne tek kao vjerovnik koji želi svoj novac natrag.

Jako je velik interes, tako da iznos koji banke nude premašuje iznos koji mi tražimo ANTE RAMLJAK izvanredni povjerenik Agrokora Složili smo se da je cilj održivo poslovanje kompanije kao preduvjet naplate duga VLADA Rusi su navodno dobili detaljniji uvid u financijsk­e podatke o kompanijam­a Sberbanku je primarno da u upravi Agrokora bude osoba koja će razumjeti maloprodaj­u

 ??  ?? Trebali bismo naći rješenje, ali daljnje financiran­je ovisit će o razini suradnje
Trebali bismo naći rješenje, ali daljnje financiran­je ovisit će o razini suradnje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia