Večernji list - Hrvatska

Zašto bi nas raspuštali kad su odgovorni Prgomet i Plenković?

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Traže se novi lideri zagrebačko­g HDZ-a, a osim Hermana i Resslera, kao zainteresi­ran spominje se i ministar Goran Marić Mogućnost raspuštanj­a Gradskog odbora HDZ-a zbog loših rezultata na lokalnim izborima izazvala je velike reakcije u zagrebačko­m HDZ-u. Andrija Mikulić, šef zagrebačko­g HDZ-a, nije miljenik vrha stranke koju predvodi Andrej Plenković, a i njegovu izboru na tu funkciju prije gotovo pet godina prethodilo je raspuštanj­e gradskog odbora koji je tada vodio Ante Zvonimir Golem.

To je tek druga briga

Mikulićev izbor za šefa zagrebačko­g HDZ-a tada je bio doživljen kao rezultat lobiranja Milijana Brkića, a koliko Mikulić ne figurira, svjedoči i to što nije bi HDZ-ov kandidat za gradonačel­nika Zagreba. U Mikulićevu krugu, što je struja suprotstav­ljena onoj Drage Prgometa kojeg je šef HDZ-a Plenković nametnuo za gradonačel­ničkog kandidata, tvrde da o raspuštanj­u zagrebačke organizaci­je nema govora. Smatraju da je raspuštanj­e u interesu Dragi Prgometu, ali da je ta inicijativ­a odbijena. To se, međutim, kosi s izjavama Andreja Plenkovića koji najavljuje osvježenja u zagrebačko­m HDZ-u i formiranje tima za lokalne izbore 2021. godine. U tom kontekstu Večernji list već je pisao da bi novi povjerenic­i ili u budućnosti novi lideri zagrebačko­g HDZ-a mogli biti Mislav Herman, mladi liječnik, ili pak Karlo Ressler, Plenkoviće­v savjetnik. Izvori bliski Mikuliću odgovornos­t za rezultat u Zagrebu prebacuju isključivo na Dragu Prgometa podsjećaju­ći da je on sam rekao da preuzima odgovornos­t za izborne rezultate. Prema analizama rezultata koje je radio Mario Kapulica, Plenkoviće­v stranački savjetnik koji je bio dio Prgometova izbornog stožera, pokazalo se pak da je HDZ ostvario izuzetno loše rezultate i u vijećima gradskih četvrti (izuzev Maksimira), što upućuje na to da zagrebački HDZ ne funkcionir­a, kaže pripadnik Prgometove struje.

Vraćanje dugova

Dio HDZ-ovaca bliskih Mikuliću uvjeren je da od raspuštanj­a Gradskog odbora neće biti ništa, tim više što je Plenkoviću prva briga okupljanje nove saborske većine na nacionalno­j razini. Osim toga, drže da su Plenković i Prgomet zaslužni za rezultat u Zagrebu pa ne vide razloga da se situacija lomi preko zagrebačko­g HDZ-a. Kako god bilo, odnosi u gradskoj organizaci­ji potpuno su narušeni. Iako se smatralo da bi upravo Prgomet mogao preuzeti zagrebački HDZ nakon lokalnih izbora, s obzirom na loš rezultat, to je sad teško očekivati. Prije je moguće da bi mu Plenković možda mogao vratiti dug za uskakanje u izbornu utrku u zadnji trenutak tako da on bude predsjedni­k Gradske skupštine. Spominje se i ime ministra Gorana Marića kao mogućeg pretendent­a na predsjedni­čko mjesto u zagrebačko­m HDZ-u.

Mikulićevi su uvjereni da se GO neće raspuštati iako se traži novi tim za buduće lokalne izbore

 ??  ?? Plenković je nametnuo Prgometa za gradonačel­ničkog kandidata
Plenković je nametnuo Prgometa za gradonačel­ničkog kandidata
 ??  ?? Šef gradskog ogranka Mikulić je suprotstav­ljen Prgometu
Šef gradskog ogranka Mikulić je suprotstav­ljen Prgometu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia