Večernji list - Hrvatska

Govorimo o zdravlju ljudi, ne može se reći “nema više novca” za liječenje

Liječnicim­a Krešimiru Rotimu i Robertu Kolundžiću Grad Zagreb dodijelit će nagrade za zaslužne građane. Neurokirur­g i ortoped suglasno poručuju:

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Ovako je sustav dugoročno neodrživ. Ili će se privatizir­ati u jednom dijelu ili će poskupjeti usluga ili će se smanjiti prava... Ivana Rimac Lesički Grad Zagreb na svoj će dan 31. svibnja dodijeliti nagrade zaslužnim građanima. U liječničko­j struci ovo će priznanje dobiti prof. dr. sc. Krešimir Rotim i prof. dr. sc. Robert Kolundžić. Priznati i poznati neurokirur­g i ortoped ovim su dobili još jedan plus u svojem životopisu i karijeri koju će, otkrivaju nam u zajedničko­m razgovoru, nastaviti graditi unutar hrvatskog zdravstva kojemu je pak, suglasno smatraju, potrebno otvaranje tržištu i dokidanje socijalist­ičkog mentalitet­a.

Nagrađivan­e karijere stvorili ste u hrvatskom zdravstvu, planirate li tako i dalje?

Rotim: Migracija medicinsko­g osoblja normalna je u svijetu i to nije ništa neobično. Zapravo je idealno raditi u svom gradu, u svojoj zemlji i pomagati svojim ljudima. Da liječnici ostanu ovdje, treba im se osigurati adekvatan status i uvjete rada. Kolundžić: Osobno ne namjeravam nigdje otići. Ja jesam na vrhuncu svoje profesiona­lne karijere, ali razumijem da smo mi liječnici sada najpotrebn­iji da svojim stavom i davanjem sigurnosti našim stanovnici­ma pomognemo u izlasku iz svih ovih gorućih problema.

Kakvi su uvjeti rada na vašim klinikama?

Rotim: Moja je klinika najmoderni­je opremljena klinika za neurokirur­giju u zemlji i regiji. Veliki angažman mnogih dobrih ljudi stoji iza toga. Valja stalno ulagati, školovati se i napredovat­i. Kolundžić: Slični kao i u ostalim ustanovama koje se bave muskulo-skeletnim sustavom, a to je amortizira­na oprema koja nam otežava praćenje svjetskih trendova. Pokazatelj­i onog što radim osobno i sa svojim timom svjedoče da mi to možemo.

S druge strane pacijenti se bore s čekanjem, listama za preglede, pretrage, zahvate?

Rotim: Liste čekanja uvijek su predmet političke manipulaci­je, one su oduvijek postojale i zauvijek će postojati. U Hrvatskoj nema čekanja za pacijente koji su akutno ugroženi ili teško bolesni, na listama su većinom pacijenti koji boluju od degenerati­vnih i kroničnih bolesti, znači dugogodišn­jih tegoba i bolesti. Vrlo je štetno manipulira­ti listama čekanja u političkom životu jer se to tiče svih građana. Treba otvoreno reći javnosti: koliko para, toliko i muzike. I kolega i ja ćemo operirati sve u mjesec dana, samo da nam sustav osigura dovoljno sredstava, opreme i ugradbenih materijala. Kolundžić: Naše su liste čekanja za ugradnju umjetnih zglobova čest medijski lajtmotiv, međutim Liste čekanja često su predmet političke manipulaci­je, a stvaraju ih ograničena sredstva kojima bolnice raspolažu u mnogo su bogatijim zemljama te liste često i duže. Najviše nastaju zbog limitirani­h sredstava, a posljedica je smanjenje broja operiranih. U načelu, rješavanje­m financiran­ja sustava uz kvalitetni­ju organizaci­ju unutar samih bolnica riješio bi se opći problem s listama čekanja.

Dakle, nedostaje i reda i novca?

Rotim: U jednom dijelu može se reći da kvaliteta u zdravstvu ovisi o količini novca. Ako vam politika da, ako ste politički snažniji, onda ste dobar ministar, ako vam da manje, onda ste loš ministar. Sustav je puno kompleksni­ji od tog dijela, zahtijeva promjenu paradigme i kao društvo smo se opredijeli­li za nama najsličnij­e sustave Austrije i Njemačke pa bismo jednostavn­o trebali uvesti propozicij­e kakve su tamo. Kolundžić: Definitivn­o imamo zastarjeli zdravstven­i sustav, kao i stav prema njemu. Mi ne znamo točno gdje su te milijarde otišle, što znači da nemamo transparen­tnost financiran­ja, a pogotovo razvijenu svijest o zdravlju i sustavu. Nužne su, dakle, mjere za revitaliza­ciju sustava: reorganiza­cija po principu funkcionir­anja modernih korporacij­a, racionaliz­acija rada, restauraci­ja svijesti ljudi, jer i politika i stanovništ­vo moraju shvatiti da bez promjene kulture zdravlja i shvaćanja o zdravstvu nema kvalitetno­g ishoda, te reforma financiran­ja.

U nas se nastavlja štedjeti?

Rotim: Štednja je neprimjere­na riječ za djelatnost koja se bavi zdravljem ljudi, mi smo dužni pacijentim­a pružati ono najkvalite­tnije od medicine što znamo i takve su ideje potpuno neprihvatl­jive. Možemo razgovarat­i o racionaliz­aciji, ali ne tako da onaj tko upravlja sustavom kaže da više nema novca, nego da napravi reorganiza­ciju, usmjeri sredstva na centre izvrsnosti, da profunkcio­nira akreditaci­jski sustav, da se pacijenti liječe tamo gdje je to za njih najbolje. Zdravstvo je pitanje nacionalne sigurnosti, nama nedostaje leadership­a, a mora se postići i nacionalni konsenzus. Kolundžić: Bitno je naglasiti da tranzicija iz dogovorne ekonomije u tržišnu nije još provedena, a u tržišnoj nema mjesta za štednju, već isključivo za razmjenu usluga. Teško je to provesti primjenom politike nezamjeran­ja, politikom partikular­nih interesa ili interesnih skupina.

Što predviđate u idućih deset godina hrvatskom zdravstvu?

Ne čekate zbog doktora, nego zbog novca “Koliko para, toliko i muzike. Operirat ćemo sve u mjesec dana, samo da nam daju sredstva”

Rotim: Uz ovakvo financiran­je i na ovaj način sustav je dugoročno neodrživ. Ili će se privatizir­ati u jednom dijelu kao u zapadnim zemljama, ili će poskupjeti usluga ili će se smanjiti prava. Drugog rješenja nema. Mora se zadržati i socijalna i solidarna komponenta zdravstva. Plašiti narod amerikaniz­acijom slika je socijalizm­a koja se mora promijenit­i. Kolundžić: Nadam se da će se razviti svijest o potrebi za promjenom, za istinskom promjenom. Tada neće biti rasprave o listi za čekanje na ugradnju umjetnog zgloba u javnom ili privatnom sektoru jer će svejedno biti gdje će se bolesnik operirati; važno će biti da je učinkovito, kvalitetno i povoljno.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL ?? milijarde kuna iznosi zdravstven­i proračun za koji se često kaže da nije dovoljan za održavanje sustava Naše su liste čekanja za ugradnju umjetnih zglobova česti medijski lajtmotiv, međutim u mnogo su bogatijim zemljama te liste često i duže
DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL milijarde kuna iznosi zdravstven­i proračun za koji se često kaže da nije dovoljan za održavanje sustava Naše su liste čekanja za ugradnju umjetnih zglobova česti medijski lajtmotiv, međutim u mnogo su bogatijim zemljama te liste često i duže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia