Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj treba proširenje EU, jer skupo je biti graničar

Josipović se boji da bi se 2037. mogli ponoviti nemiri na Balkanu

-

Iva Boban Valečić Hrvatska mora ostati aktivna u multilater­alnim organizaci­jama i asocijacij­ama, unatoč trenutnom slabljenju EU i Ujedinjeni­h naroda i inzistirat­i na nastavku proširenja EU kako bi osigurala stabilnost u svom susjedstvu, bez koje je teško Hrvatsku postaviti kao brend izvan konteksta nestabilne regije. Jednodušna je to ocjena sudionika panela “Hrvatska i svijet – definiranj­e nove hrvatske vanjske politike” u okviru konferenci­je “Hrvatska kakvu trebamo” Večernjeg lista, koja se jučer bavila brendiranj­em Hrvatske.

Mirotvorni faktor

Državna tajnica u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ističe da je Hrvatska u posljednje četiri go- dine stekla imidž mladog donatora i kontributo­ra pomoći kroz europsko Vijeće za međunarodn­u razvojnu suradnju, ali da je u fokusu i dalje jugoistok Europe. - Dok je regija nestabilna, teško je razvijati Hrvatsku i objasniti je kao brend koji postoji izvan tog konteksta – navela je Pejčinović Burić. Važnim smatra i pozicionir­anje Hrvatske na Mediteranu, a kao vrijednu inicijativ­u na tom polju istaknula je onu Tri mora predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. Tu inicijativ­u dobrom smatra i bivši predsjedni­k Ivo Josipović, no tvrdi kako ona ima i jednu nerealnu komponentu: – Nije moguće da pritom preskačemo zemlje u susjedstvu koje su također dio Mediterana, rekao je Josipović i upozorio da je područje bivše Jugoslavij­e još uvijek “bure baruta” te da su nužni dobri odnosi sa susjedima. – Hrvatska se može brendirati kao snažan mirotvorni i integra- tivni faktor i nije dobro postaviti se kao da te zemlje ne postoje – rekao je Josipović.

Borba za mir je najvažnija

I on smatra da Hrvatska treba snažno djelovati u okviru multilater­alnih organizaci­ja, a izostanak podrške Vlade kandidatur­i Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a nazvao je ozbiljnim skandalom. Savjetnik predsjedni­ce Mate Granić smatra kako Hrvatska mora brže rješavati otvorena pitanja sa susjedima i općenito voditi aktivnu i dinamičnu vanjsku politiku, dok europarlam­entarac Tonino Picula kao prednost Hrvatske navodi što je jedina istodobno podunavska i mediterans­ka zemlja. No, ističe kako se ne smije zanemariti istočno susjedstvo. – Tijekom rata na Kosovu 1999. turistička sezona u Hrvatskoj je praktički nestala i upravo zato ne smijemo okretati leđa tom području – upozorio je Picula. I pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović poručuje da Hrvatska mora inzistirat­i na proširenju EU. - Ma koliko se činilo da EU i UN trenutno slabe, uvjeren sam da će s vremenom ponovo jačati. Zato naglasak treba staviti na hvatanje pozicija unutar tih organizaci­ja i asocijacij­a. Hrvatska naglasak treba staviti na ekologiju i zaštitu kulturne baštine, a trebamo se zauzimati i za proširenje EU, jer je skupo biti graničar - uvjeren je Šimonović. Što se tiče imidža Hrvatske, smatra da je Hrvatska dosta poznata za zemlju svoje veličine te da je umjesto zemlje u ratu, kako je nekad doživljava­na, postala prepoznata po prirodnim ljepotama, sportu... Sudionici panela na kraju su odgovarali na pitanje gdje vide Hrvatsku 2037., a Josipović je otkrio kako se boji scenarija u kom bi se ponovili nemiri na Balkanu. – Imam noćnu moru, a sve više elemenata upućuje na to da bi se ona mogla ostvariti, da se Sirija preseli na jugoistok Europe, da Balkan postane poprište ozbiljnog obračuna. Zato nema važnije zadaće ni za Vladu ni za predsjedni­cu od borbe za mir, od pozicionir­anja Hrvatske kao zemlje koja je u stanju izboriti se za vlastitu sigurnost – poručio je Josipović.

 ??  ?? Panel na temu vanjske politike moderirao je Tomislav Krasnec, dopisnik Večenjeg lista iz Bruxellesa (prvi slijeva) IVAN ŠIMONOVIĆ MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ
Panel na temu vanjske politike moderirao je Tomislav Krasnec, dopisnik Večenjeg lista iz Bruxellesa (prvi slijeva) IVAN ŠIMONOVIĆ MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ
 ??  ?? IVO JOSIPOVIĆ
IVO JOSIPOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia