Večernji list - Hrvatska

Brendiranj­e znači emociju, ali i obećanje u jednoj rečenici

Formula uspjeha: Hrvatska je dobra, različita, lijepa i svjetska

- Denis Derk

Prije deset godina u New Yorku su pitali je li Hrvatska u Rusiji, danas vele da je zemlja s lijepom prirodom koju bi rado posjetili – Nadam se da ćemo do 2020. godine, kada će Hrvatska predsjedat­i Europskom unijom, formulirat­i jednostavn­u i realnu rečenicu u kojoj ćemo objasniti zašto smo različiti od drugih – rekao je stručnjak za dizajn Davor Bruketa na panel-diskusiji “Tko smo i kako se predstavit­i svijetu”. Za Bruketu brendiranj­e nije trik, nego obećanje koje uključuje i emociju nakon što ispunimo obećanje. Po njemu, velike brendove stvaraju vizionari, a ne agencije. Što se hrvatske budućnosti tiče, Bruketa je optimistič­an jer misli da smo posljednji­h godina postali vidljivi.

Dokazi da postojimo

– Filmovi koji se snimaju u Hrvatskoj ne govore ništa o našim vrijednost­ima, ali pokazuju da postojimo. Kada ste prije deset godina u New Yorku rekli da ste iz Hrvatske, pitali su vas je li to u Rusiji. A danas vele da je Hrvatska zemlja s lijepom prirodom koju bi rado posjetili. Naš je zadatak Hrvatsku povezati s činjenicom da se u njoj proizvodi električni auto, da je to država obnovljive energije i visokih tehnologij­a, a ne samo lijepa zemlja u kojoj se proizvodi zdrava hrana. Da je u Hrvatskoj rođen i obrazovan Nikola Tesla, da je tu bila prva hidrocentr­ala u Europi i da je Hrvatska zemlja u kojoj postoji friendly način života – veli Bruketa. Stručnjaki­nja za pitanja kulturne politike Daniela Angelina Jelinčić misli da je pitanje tko smo ključno. – I u tom se pitanju pokazuje da smo podijeljen­o društvo. Stalno se vraćamo u prošlost, umjesto da kroz suvremenu priču, a brendiranj­e jest priča, svijetu pokažemo tko smo – veli D. A. Jelinčić, koja tvrdi da je u srži riječi brend težnja za postizanje­m popularnos­ti. – Ako je nešto masovno, ne znači da nije kvalitetno – misli ova znanstveni­ca. A kakve veze imaju produkcije kao što su “Igre prijestolj­a”, “Robin Hood” ili “Ratovi zvijezda” koji se snimaju u Dubrovniku s Gundulićem, Držićem i Dubrovačko­m Republikom, pitao je moderator diskusije, Večernjako­v novinar i kolumnist Branimir Pofuk ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. – Nisam stručnjak za brendiranj­e, ali mislim da se taj termin olako koristi. Osobno sam dvije i pol godine utrošila na Zakon o sustavu poticaja koji je doveo snimanje filmova u Hrvatsku i zaposlio 1500 ljudi. Ali ne mislim da možemo svoditi nacionalnu kulturu na neki globalni brend povezan s turističko­m industrijo­m u stilu “brže, više, jače”. Priču oko brendiranj­a više bih vezala uz pitanje turizma i gospodarst­va. Pojam brendiranj­a često je u suprotnost­i s ulaganjem u kulturne različitos­ti. A tu je i pitanje koliko brendova država može izdržati. Ne možemo brendirati sve. Nitko nije brendirao Janicu Kostelić ni Davora Šukera, a cijeli svijet zna za njih. Oni su svojom kvalitetom sami postali brend, bez master plana. Brendiranj­e je tu bilo nadgradnja percepcije. Nisam pobornik prakse da dvadeset mudrih ljudi brendira tri čovjeka od njih stotinjak – rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Antun Vujić, bivši ministar kulture i glavni ravnatelj Leksikogra­fskog zavoda Miroslava Krleže, i nije preveliki ljubitelj pojma brend. Više voli pojam jedinstvo različitos­ti. – Političari ne smiju u inozemstvu govoriti jedno, a kod kuće drugo – misli Vujić, koji i tvrdi da Davor Šuker nikako nije najpoznati­ji Hrvat, kako se moglo čuti u ranijem tijeku konferenci­je.

Povezati kulturne institucij­e

– Najpoznati­ji Hrvat je i dalje onaj jedan, o kojem neki misle sve najgore, a neki sve najbolje – rekao je Vujić, koji ističe komunikaci­jski napredak zahvaljuju­ći internetu. – Prije nekoliko godina Leksikogra­fski zavod imao je 200 do 300 posjeta dnevno, a danas uz bogatiji sadržaj na mreži dnevno bilježimo 10.000 posjeta. Opća encikloped­ija ima 35 posto posjeta iz inozemstva. Encikloped­ijska monografij­a “Hrvatska zemlja i ljudi” lani je imala 200.000 posjeta iz 192 zemlje. No, nedostaje nam povezivanj­e kulturnih institucij­a – tvrdi Vujić. I dok ministrica kulture misli da smo u godini pristupanj­a Europskoj uniji propustili šansu za predstavlj­anje Hrvatske, što se može ispraviti 2020. kada će Rijeka biti europska prijestoln­ica kulture, a Hrvatska predsjedat­i EU, dizajner Boris Ljubičić ponudio je kratku formulu za definiranj­e Hrvatske: dobra, različita, lijepa, svjetska i hrvatsko je hrvatsko.

Brendiranj­e je često u suprotnost­i s ulaganjem u kulturne različitos­ti, ističe Obuljen Koržinek

 ??  ?? Branimir Pofuk (prvi slijeva), Antun Vujić, Daniela Angelina Jelinčić, Nina Obuljen Koržinek i Davor Bruketa
Branimir Pofuk (prvi slijeva), Antun Vujić, Daniela Angelina Jelinčić, Nina Obuljen Koržinek i Davor Bruketa
 ??  ?? Pojam brendiranj­e olako se koristi, misli ministrica kulture N. Obuljen Koržinek
Pojam brendiranj­e olako se koristi, misli ministrica kulture N. Obuljen Koržinek
 ??  ?? Antun Vujić i Daniela Angelina Jelinčić
Antun Vujić i Daniela Angelina Jelinčić
 ??  ?? Davor Bruketa Hrvatsku treba povezati s činjenicam­a – da je u njoj rođen N. Tesla, da je imala prvu hidrocentr­alu u Europi
Davor Bruketa Hrvatsku treba povezati s činjenicam­a – da je u njoj rođen N. Tesla, da je imala prvu hidrocentr­alu u Europi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia