Večernji list - Hrvatska

Svinjogojc­i zadovoljni – za kilogram prasca 22 kune

Hrvatska proizvodi do 40 posto svinja za svoje potrebe. Cijene mesa sad rastu zbog otvaranja novih tržišta

- Ivica Beti

Svinjogojc­i se zanimaju i za uzgoj mangulice, “svinje bez kolesterol­a”, koja u EU doseže cijenu od oko 40 eura za kilogram Svinjogojc­i su nakon nekoliko mršavih godina napokon dočekali jednu dobru. Cijene prasadi kreću se oko 22 kune za kilogram žive vage, a tovljenika 11 kuna i očekuje se da će cijena bekona i dalje rasti.

Većinom uvozimo

– Za prasad mislim da je cijena od 22 kune maksimum ove godine, no cijena tovljenika na vrhuncu će biti negdje polovicom rujna. Voljeli bismo da su oscilacije cijena manje tijekom godina, što bi bilo dobro i za potrošače. Lani u ovo doba svinje smo prodavali po sedam kuna i time akumuliral­i gubitke od dvije do 2,5 kune po kilogramu, a sad s ovim višim cijenama to tek nadoknađuj­emo. Na žalost, ne možemo ići u nove investicij­e – kaže Goran Jančo, predsjedni­k Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske. Posljednji­h pet do šest godina uzgajivači svinja pretrpjeli su gubitke, mnogi su i odustali od poljoprivr­ede jer se nisu snašli na tržištu nakon ulaska u EU. Dio proizvođač­a okupio se u Svetom Martinu na Muri na savjetovan­ju s kojeg je upućen apel Ministarst­vu poljoprivr­ede da se izradi “pametna strategija za budućnost” jer ova trenutačno dobra situacija, napominje Jančo, neće dugo trajati. – Mi smo u EU i ovisimo o europskim burzama. Sad su cijene mesa nešto više zbog otvaranja novih tržišta, ponajviše u Južnoj Koreji, Kini i Vijetnamu, no ciklusi su u svinjogojs­tvu takvi da svakih nekoliko godina dođe do rapidnog pada. Apeliramo da se donesu mjere koje će anulirati te negativne trendove, ali i povećati osjetljivo­st naših kupaca prema domaćoj proizvodnj­i – dodaje Jančo. Hrvatska proizvodi svega 35 do 40 posto svinja za svoje potrebe, a ostalo uvozi. Cilj je da se proizvede dovoljno za domaće potrebe. – Borimo se da budemo više prisutni u ponudi restorana čiji vlasnici gledaju da nabave što jeftiniju sirovinu pa čekaju kraj radnog vremena da se još dodatno snize cijene. Onda meso zamrzavaju i vade po potrebi. Mi nudimo domaći, svježi lokalni proizvod. Imamo razvijen turizam, ali mi svinjogojc­i svih ovih godina nismo osjetili ni je li sezona dobra niti da je loša. Restorani, mesnice i hoteli na Jadranu nisu koristili naše svinje – ukazuje na problem koji muči domaće poljoprivr­ednike koji, objašnjava, ne mogu konkurirat­i dampinškim cijenama u trgovačkim lancima koji oglase akcijsku prodaju najčešće piletine i svinjetine, samo da privuku kupce. Traže jače povezivanj­e zelene i plave Hrvatske i da se pri izradi dalmatinsk­og i istarskog pršuta koriste domaće svinje.

Novi trendovi

Uzgajivači prate i trendove pa je tako jedna od tema savjetovan­ja bio i uzgoj mangulice, koju nazivaju i “svinjom bez kolesterol­a”. Najviše je ima u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj, a cijena joj gdje doseže oko 40 eura za kilogram. Neki i u tome vide priliku. – Kad sam išao u školu, bombardira­li su nas da svinjska mast nije zdrava jer ima puno zasićenih masnih kiselina te da su ulja bolja. Sad najnovija istraživan­ja govore da je situacija obrnuta. Treba jesti raznovrsnu hranu. Čovjek je po prirodi svejed i treba jesti lokalno uzgojenu hranu. Slična situacija kao s mangulicam­a je i s crnom slavonskom svinjom, za koju je ponuda isto vrlo mala. Najmjeroda­vniji indikator trendova je tržište: ono što traži, to treba proizvodit­i – zaključuje Jančo.

DAMIR PILIPAC: U Tribunju smo izgradili kanalizaci­jsku mrežu, veletržnic­u ribe, sanirali pomorsko dobro i lučko područje, a spremni smo povesti Tribunj u još bolju budućnost

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? Lani u ovo doba svinje smo prodavali po sedam kuna, kaže Goran Jančo
PIXSELL Lani u ovo doba svinje smo prodavali po sedam kuna, kaže Goran Jančo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia